http://www.psx-sense.nl/images/file/img_561f73bf8afcd.jpg

Special: WWE 2K16 – Op 30 oktober ligt er weer een gloednieuwe WWE-game in de winkels en dus gaan we eens uitgebreid bekijken wat deze nieuwe editie allemaal te bieden heeft. Wij mochten al uitgebreid een preview versie van de game spelen en we kunnen nu alvast wel zeggen dat we aangenaam verrast zijn. Dit is nu het derde jaar dat 2K een WWE-game uitbrengt en keer op keer wordt de lat weer hoger gelegd, logisch natuurlijk, maar met de editie van dit jaar zijn we weeral een stuk positiever dan vorig jaar. Benieuwd wat WWE 2K16 allemaal te bieden heeft? Lees dan gauw verder.

Het roster van de game is werkelijk waar enorm

Nog niet eerder hebben we in een WWE-game zo’n enorm roster als nu gezien. Het mooie aan het roster dit keer is ook dat er voor iedereen wel een ‘oude bekende’ tussenzit. Behoor je tot de nieuwe generatie WWE-fans? Dan ken je ongetwijfeld John Cena. Ben je van een wat oudere generatie en opgegroeid met bijvoorbeeld The Rock? Dan zit er een ’03-versie van The Rock in de game alsook The Rock van nu. Dit zie je overigens bij meer personages, zo is oude bekende Steve ‘Stone Cold’ Austin er in zijn ‘pretty boy’-look oftewel Stunning Steve Austin, alsook de wat oudere en iets ‘engere’ Stone Cold Steve Austin.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_561fb04b3a904.jpg

Het roster is wat dat betreft dan ook fenomenaal, voor eenieder is er wel wat wils en eigenlijk vind je alle headliners er wel in terug. Voor wie zich afvraagt waar de welbekende Hulk Hogan is gebleven, die zit niet in de game, maar dat heeft een andere reden die je hier terug kunt vinden. De grootste verrassing in de game is wat ons betreft echter The Terminator. Nu zit hij niet standaard in de game, maar maakt het personage deel uit van een pre-order bonus. Weet je dus zeker dat je WWE 2K16 dit jaar gaat halen? Dan raden we je aan je pre-order te plaatsen, zodat je ook met The Terminator aan de slag kan.

Het volledige roster van WWE 2K16 vind je onderaan dit artikel.

Ga voor de PS4-versie om het maximale uit de game te halen

We hadden de mogelijkheid om met de Marketing Director van WWE 2K16, Bryce Yang, te spreken. Wij vroegen hem naar de release van de PS3-versie en de redenen hierachter. De PS3 is immers niet zo heel populair meer en bijna alle games komen nu veel meer tot hun recht op de PS4. Logisch natuurlijk, maar volgens Bryce wilden ze de fans met een oudere generatie consoles niet teleurstellen en dus hebben ze besloten om ook deze editie weer op de vorige generatie consoles uit te brengen. Zo heeft WWE 2K15 het enorm goed gedaan op de PS3 en Xbox 360 vorig jaar en ze willen diegene die nog geen PS4 of Xbox One hebben dan ook goed bedienen met een nieuwe WWE. Hier hoort alleen wel een kanttekening bij, zo zal de ‘MyCareer’ modus niet aanwezig zijn in de PS3 en Xbox 360-versies, zo vertelde Bryce ons. Had men dit wel gedaan, dan hou je verdere ontwikkeling van de game zelf natuurlijk tegen, aangezien men een hele uitgebreide ‘MyCareer’ modus heeft weten neer te zetten voor de current-gen versies.

Showcase modus met ‘Stone Cold’ Steve Austin

Tijdens de hands-on sessie waren we in de gelegenheid om de nieuwe ‘showcase’ modus van de game uit te proberen. Deze modus focust zich op de eerdere en huidige carrière van ‘Stone Cold’ Steve Austin, die ook op de cover van de game staat. Het doel is vervolgens om Austins grootste tegenstanders aan te pakken en iconische momenten in-game her te beleven. Zo krijg je bepaalde opdrachten die je moet uitvoeren om vervolgens de iconische momenten in de game te kunnen recreëren. Dit wordt gecombineerd met nostalgische beelden van de daadwerkelijke matches die je ook te zien krijgt in de game. Het terugzien van deze oude beelden roept natuurlijk weer een hoop herinneringen op, wat echt heel tof is.

De opdrachten die je krijgt en uitvoert zorgen er uiteindelijk voor dat je de hele show van toen opnieuw beleeft en daadwerkelijk zelf uitvoert en ervaart. Door de moves uit te voeren, zoals gevraagd, kun je de match precies zo beleven als vanouds. Wanneer je dit succesvol doet ga je naar de volgende match, maar het kan natuurlijk soms voorkomen dat het je niet lukt aangezien er wel een bepaalde moeilijkheidsgraad aan verbonden zit, in dat geval kun je het opnieuw proberen.

De showcase modus wordt ongetwijfeld een favoriet van de vele WWE-fans, aangezien het gewoon heel veel oude herinneringen kan oproepen, waardoor het voor fanatieke spelers pure nostalgie zal zijn.

Meest authentieke WWE-game tot nu toe

WWE-games hebben altijd al geprobeerd om die ultieme belevenis die bij een WWE-match komt kijken over te brengen naar een game. Vaak lukt men dit aardig, maar met WWE 2K16 krijg je eigenlijk de meest authentieke WWE-beleving die we tot op heden in een WWE-game hebben gezien. Met de nieuwe Creation Suite kun je letterlijk en figuurlijk je eigen WWE-show neerzetten. Je kunt alles bepalen in deze modus, hoe de personages eruit zien, de Arena, welk Championship, welke muziek, entrance, diva’s etc. Deze optie is zo ontzettend uitgebreid geworden en bevat zoveel mogelijkheden om je eigen WWE-match in elkaar te draaien, dat je hier alleen al enorm lang zoet mee zult zijn. Deze WWE-game ondersteunt het ook om in-game muziek te gebruiken als toevoeging van je Superstar-entrance, hiervoor gebruik je de WWE 2K16 jukebox.

Er is nog wel een opmerking over het commentaar in WWE 2K16. Van wat we hebben meegekregen is dit nog niet op het niveau van bijvoorbeeld NBA 2K16. Het is natuurlijk lastig vanwege de dynamiek van de game om diepgaand commentaar toe te kunnen voegen, wat mede afhankelijk van jouw acties is. Maar hier is nog wel enige ruimte voor verbetering, want bij WWE is het commentaar nu eenmaal een erg belangrijk onderdeel. Wel is er een nieuwe commentator toegevoegd, namelijk John “Bradshaw” Layfield. Hij versterkt het team dat ook bestaat uit terugkerende commentators, namelijk Michael Cole en Jerry “The King” Lawler.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_561fb12d5f015.jpg

Op visueel vlak heeft WWE 2K16 aardig wat progressie geboekt tegenover haar voorganger. De vorige game zag er op grafisch vlak niet bepaald ‘geweldig’ uit en in vergelijking met de NBA 2K franchise was het helemaal een stap terug. WWE 2K16 ziet er gelukkig een stuk beter uit en de animaties verlopen ook veel soepeler. Vanwege het enorme roster zou je denken dat er wellicht wat bezuinigd is op de animaties, maar elk personage heeft zo zijn of haar eigen animaties meegekregen. Dit maakt het overigens wel een stuk lastiger om je reversals correct uit te voeren, aangezien er zoveel personages zijn heb je nogal wat onder de knie te krijgen om het juist te kunnen timen. Sommige worstelaars doen er immers net wat langer over om hun move uit te voeren, zoals André “The Giant”, die goed zijn tijd neemt.

De animaties van de kleding is sterk verbeterd in de game, deze reageren nu realistischer op wat er daadwerkelijk op het scherm gebeurt en komen dus niet zo statisch meer over. Hetzelfde geldt voor het ‘haar’ van de worstelaars. Bij Stone Cold is dat geen probleem uiteraard, maar voor het overgrote deel aan worstelaars met een flink kapsel wel zo fijn. Het haar van de worstelaars beweegt nu realistischer in lijn met de situaties die op je scherm verschijnen. Kleine details natuurlijk, maar als we het totale plaatje bekijken heeft de ontwikkelaar echt goede stappen vooruit gemaakt en dat is natuurlijk een uitstekende ontwikkeling.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_561fb072b1c29.jpg

Hoe speelt de game?

Tijdens de ontwikkeling van WWE 2K16 is er enorm geluisterd naar de feedback van spelers. Dit zorgt ervoor dat een hele hoop ergernissen aan de gameplay van de vorige game gecorrigeerd zijn in de titel voor dit jaar. WWE 2K16 is hier als sportgame zijnde best uniek in, aangezien veel sportgames vaak redelijk hetzelfde blijven aanvoelen. De dynamiek en intensiteit van deze franchise zorgt er voor dat er altijd ruimte is voor verbetering, aangezien er veel meer diepgang en mogelijkheden in de gameplay zitten.

Wat voor mij persoonlijk een hele fijne verbetering is, dat is het reversal systeem. Deze is opnieuw opgebouwd om het tempo en de natuurlijke lijn van een match in stand te houden. Zo zijn er nu ‘major’ en ‘minor’ reversals voor de moves die je tegenstander uitvoert. Wanneer je een ‘major’ reversal doet, is dit gelukkig nog steeds niet makkelijk, maar dat is niet erg, want hetgeen wat je ervoor terugkrijgt heeft veel meer impact. Als je dit namelijk voor elkaar krijgt, dan zal je tegenstander het een stuk moeilijker krijgen om bijvoorbeeld van de grond af te komen. Dit is ideaal in bijvoorbeeld een ‘cage match’, waarbij je uit de kooi moet ontsnappen, of TLC waarbij je met een ladder omhoog moet klimmen om het koffertje los te kunnen trekken.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_561fb0a4d5f51.jpg

Het is overigens ook aan te raden niet elke move om te keren met een reversal, want wanneer je wat kleine klapjes krijgt kun je dit soms beter incasseren dan daadwerkelijk blokkeren. Dit komt omdat het uitvoeren van reversals moeilijker wordt naarmate je er steeds meer achter elkaar doet. Je hebt tussendoor namelijk even tijd nodig om op te laden. Het slimste is dus wachten op die major reversal om zo je tegenstander goed te grazen te nemen.

We hebben een aantal matches kunnen spelen in onder andere ‘One vs. One’ en ‘Two vs. Two’ en dit zou ik persoonlijk uren kunnen blijven doen. De game biedt gewoonweg zoveel modi en opties dat geen enkele match hetzelfde is, waardoor het een lange tijd duurt voordat je dit echt zat bent. Tel dat nog eens bovenop de vele mogelijkheden en toevoegingen in de game en de replaywaarde schiet omhoog. Fijn hierbij is ook dat de gameplay net even wat beter, soepeler en vlotter aanvoelt dan vorig jaar.

Voorlopige conclusie

WWE 2K16 is zo’n enorme game met zoveel mogelijkheden, dat we in de tijd dat we de game hebben kunnen spelen nog maar een fractie hebben kunnen checken van wat de uiteindelijke versie te bieden heeft. Wat je in deze special hebt kunnen lezen legt in ieder geval in grote lijnen de belangrijkste veranderingen in de game uit. Mocht je dus nog twijfelen of WWE 2K16 de moeite waard is om te halen, twijfel niet langer, deze game is echt veel beter ten opzichte van de game van vorig jaar. De grootste verbeteringen vind je vooral in de gameplay die een stuk minder frustrerend is geworden en nu een flink verbeterde reversal-systeem kent. Uiteindelijk valt of staat een game natuurlijk bij de gameplay, maar we zijn toch wel erg blij om te zien dat men ook op grafisch vlak de nodige verbeteringen heeft doorgevoerd. Dit maakt de franchise meer hedendaags en dat was eigenlijk ook wel nodig. Binnenkort ons definitieve oordeel in de review.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_561fb0d97b73d.jpg

WWE2K16 Roster

 • Bad News Barrett
 • Booker T
 • Colonel Mustafa
 • Daniel Bryan
 • Emma
 • Eva Marie
 • Finn Bálor
 • General Adnan
 • John Cena
 • Kalisto
 • Kane
 • Lord Steven Regal
 • Paige
 • Seth Rollins
 • Sin Cara
 • “Stone Cold” Steve Austin & “Stunning” Steve Austin
 • Summer Rae
 • Tamina
 • Triple H
 • Adam Rose
 • Bo Dallas
 • Brie Bella
 • Brock Lesnar
 • Goldust
 • Heath Slater
 • Hideo Itami
 • Jack Swagger
 • Kevin Owens
 • Neville
 • Nikki Bella
 • Ric Flair
 • Roman Reigns
 • Sami Zayn
 • Stardust
 • Sting (Current, Late 1990s and Classic)
 • Tyler Breeze
 • Ultimate Warrior
 • Zack Ryder
 • Alicia Fox
 • Bam Bam Bigelow
 • Big Show & The Giant
 • Cameron
 • Cesaro
 • Darren Young
 • Diamond Dallas Page
 • Dolph Ziggler
 • Fit Finlay
 • Kevin Nash
 • Layla
 • Lex Luger
 • The Miz
 • Naomi
 • Randy Orton
 • Sheamus
 • Titus O’Neil
 • Tyson Kidd
 • Aiden English
 • Andre the Giant
 • Batista
 • Chris Jericho
 • Curtis Axel
 • Dean Ambrose
 • Edge
 • Erick Rowan
 • Fandango
 • JBL
 • Luke Harper
 • “Macho Man” Randy Savage
 • Natalya
 • “Ravishing” Rick Rude
 • R-Truth
 • Ryback
 • Santino Marella
 • Sgt. Slaughter
 • Simon Gotch
 • Stephanie McMahon & Stephanie McMahon-Helmsley
 • The Rock
 • The Undertaker (Current, Early 2000s and The Ministry)
 • Billy Gunn
 • Bret “Hit Man” Hart
 • The British Bulldog
 • Cactus Jack
 • Christian
 • Damien Sandow
 • D-Lo Brown
 • Dude Love
 • Farooq
 • Haku
 • The Honky Tonk Man
 • Jake “The Snake” Roberts
 • Jim “The Anvil” Neidhart
 • Kama
 • Ken Shamrock
 • Mankind
 • Mr. McMahon
 • Rikishi
 • Shane McMahon
 • Shawn Michaels
 • Vader
 • X-Pac
 • Baron Corbin
 • Big E
 • Bray Wyatt
 • Brian Pillman
 • Colin Cassady
 • Enzo Amore
 • Jey Uso
 • Jimmy Uso
 • Kofi Kingston
 • Konnor
 • Mark Henry
 • Mikey Whipwreck
 • Ricky “The Dragon” Steamboat
 • Rusev
 • Savio Vega
 • Viktor
 • Xavier Woods