Jouw mening: jaarlijks terugkerende franchises zorgen ervoor dat je minder uitkijkt naar games – Een nieuwe zondag, een nieuwe Jouw mening. Vandaag schotelen we jullie weer een vraagstuk voor waar we met zijn allen gezellig het hoofd over kunnen buigen. Het onderwerp? Jaarlijks terugkerende franchises, of net het omgekeerde: reeksen die rustig hun tijd nemen om met nieuwe delen op de proppen te komen. Het duurt immers niet lang meer vooraleer er een nieuwe Assassin’s Creed (inmiddels al de negende, als ik goed geteld heb) in de winkelrekken ligt. Een paar weken geleden zagen we zoals elk jaar weer een kersverse FIFA van de fabrieksband rollen, terwijl begin november al sinds mensenheugenis gelijk staat aan de release van een nieuwe Call of Duty. Jaarlijks terugkerende franchises zijn een trend en een droom voor menig uitgever. Maar is het ook goed voor de gamer?

Daar kan je als gezonde consument namelijk zo je twijfels over hebben. Jaarlijks de nieuwe Assassin’s Creed of FIFA aanschaffen wordt na verloop van tijd namelijk een ware aanslag op je portemonnee, terwijl ontwikkelaars in tijdsnood steeds meer de neiging hebben om terug te vallen op ouwe getrouwe succesformules in plaats van echt met vernieuwingen aan te komen zetten. Het grootste nadeel zit hem volgens mij eerder in de impact die jaarlijkse franchises kunnen uitoefenen op je verwachtingen. Als een reeks te vaak aangevuld wordt met nieuwe delen, kan er verzadiging optreden en gaan mensen minder uitkijken naar het spel in kwestie. Bekijk de hype rond GTA V – of recenter nog: Fallout 4 – eens en je zal merken dat veel mensen daar toch heel wat hartstochtelijker op zitten te wachten dan op Call of Duty nummer vijfhonderdtweeëndertig.

Uiteraard hebben jaarlijkse franchises ook zo hun voordelen. Als een formule goed zit, zit ze ook echt goed en is het misschien juist een droom dat we er op korte tijd zoveel van te verwerken krijgen. De vraag kan echter gesteld worden of we ook zo hard zouden uitkijken naar pakweg een nieuwe Elder Scrolls game wanneer die op jaarlijkse basis zou verschijnen en je er niet elke keer een handvol jaren op moet wachten. Wat denken jullie? Hoe meer games van je favoriete franchise hoe beter? Leuk om de tijd te doden tussen de andere, niet-jaarlijkse releases? Of vind je dat er meer uitgevers zoals pakweg Bethesda zouden moeten zijn, die rustig hun tijd nemen om nieuwe delen in hun topreeksen naar voren te schuiven?

Ik kan zoals altijd niet wachten om te lezen wat jullie ervan vinden. Laat dus gerust even een reactie achter en schuw de discussie niet, op voorwaarde dat dit uiteraard respectvol gebeurt. Brand los!