http://www.psx-sense.nl/images/file/img_562e83076f56c.jpg

Gespeeld: Just Cause 3 – Onlangs hebben we een speelsessie gehad met Just Cause 3, waarin we maar liefst ruim 2 uur de tijd kregen om de game vanaf het begin af aan te kunnen spelen. Just Cause 3 belooft een knaller te worden als we terugkijken naar hoe leuk Just Cause 2 was. Waar de franchise het dan ook vooral van moet hebben, is de vele actie en destructiemogelijkheden en jawel hoor, dit is gewoon beter dan ooit in het nieuwe Just Cause 3. Benieuwd hoe wij onze speelsessie hebben ervaren? Lees dan snel verder!

Je speelt Just Cause 3 voor de actie, niet het verhaal

Net als in deel twee het geval was, werd het al redelijk snel duidelijk dat ook het verhaal in Just Cause 3 niet zo heel boeiend zal zijn. We hebben enkele missies weten te spelen, maar je vindt jezelf eigenlijk toch weer snel op een heel ander pad terug, eentje vol verwoesting welteverstaan. Het verhaal is dan wellicht niet echt de motivatie in Just Cause 3, maar de actie tijdens de missies is dit wel. Het begint al volledig Hollywood bovenop een vliegtuig, waar je raketten moet afweren terwijl er een noodlanding gemaakt moet worden. Dit zet ook meteen de toon voor de rest van de missies: moddervet, vol actie en gewoon letterlijk overweldigend.

Just Cause 3 is het type game dat je met het geluid volledig omhoog op een groot scherm speelt terwijl je alles om je heen om zeep helpt. De missies in Just Cause 3 zijn dan ook uiterst vermakelijk en interessant om te doen en dat is grotendeels te danken aan de gameplay. Ben je op zoek naar een inhoudelijk sterk en meeslepend verhaal, dan is Just Cause niet je ding. Ga je voor een hele hoop actie, explosies en achtervolgingen? This is it.

Het verveelt niet

Net als het rondrijden in GTA en het om zeep helpen van menig inwoner in Los Santos moeilijk kan vervelen, is dit ook het geval met Just Cause. Het is alweer vijf jaar geleden dat Just Cause 2 uitkwam en de game wordt nu nog gespeeld door veel mensen. Wat ons betreft, is het dan ook een tijdloze klassieker. Just Cause 3 verbetert alleen deze klassieke heerlijke gameplay door het nog verder te perfectioneren.

Zo is er nu een wingsuit toegevoegd aan de game die het trage parachuteren wat draaglijker maakt. Het landen met een parachute duurt nogal lang en daar hebben we in deze snelle, actievolle game natuurlijk geen tijd voor, want we willen dingen opblazen. De wingsuit maakt van Rico een vrije vogel die door de prachtige landschappen heen vliegt, waarna je je grappling hook op een bepaald punt bevestigt en vervolgens naar die plek toe knalt.

Nieuw met de grapple hook is nu de mogelijkheid om objecten naar elkaar toe te trekken. Dit levert leuke gameplay op; verbind bijvoorbeeld twee fuel tanks met elkaar met je hook, terwijl er vijanden tussen staan en trek ze gemakkelijk naar elkaar toe.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_562eac7954682.jpg

Besturing

De besturing is iets waar menigeen over viel met Just Cause 2 en we zijn dan ook blij om te zeggen dat hierin het één en ander is aangepast. Het bevestigen van je hook gaat enorm soepel en de hitboxes zijn nauwkeuriger, waardoor het bevestigen van de hook een stuk makkelijker gaat. Je krijgt een soort van feedback als je ‘aim’ op een bevestigbare oppervlakte zit en de algehele flow van de game blijft er lekker in zonder gehinderd te worden door lastige controls.

Auto’s zijn helaas nog niet helemaal perfect en voelen niet heel geperfectioneerd aan; dat blijft toch wel jammer. Mogelijk zijn we verwend met de fijne auto controls in games als GTA V; als je immers naar andere open wereld games kijkt, zoals Sleeping Dogs en Mafia 2, weet je dat dit vaker een zwak punt is bij open wereld games. Auto’s sturen in Just Cause 3 namelijk een beetje als boten en dit dient dus nog wel gefinetuned te worden. Heel hinderlijk was het niet, maar het zou als storend kunnen worden ervaren door gebruikers die veel auto’s gebruiken in de game.

Helikopters daarentegen besturen een stuk fijner en ook het schieten hiermee verloopt enorm soepel. Sowieso zijn helikopters mijn persoonlijke favoriet; heerlijk hoe je hiermee complete kampen van vijanden kunt verwoesten.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_562eac9df2b56.jpg

Voorlopige conclusie

Een kleine twee uur is natuurlijk lang niet genoeg om alle upgrades van Just Cause 3 te gebruiken en testen, maar dit voorproefje proeft heerlijk zoet en smaakt naar meer. In december ligt de game in de winkels en gaan we de game uitgebreid recenseren. Deze preview belooft alvast veel goeds.