Review: Just Cause 2

Review Just Cause 2 – De eerste Just Cause is niets meer dan een vage herinnering die we het liefst zo snel mogelijk doen vergeten. Alhoewel de game in veel opzichten vermakelijk was, werd het veelal steeds maar weer hetzelfde en voelde alles heel overdreven en geforceerd aan. Just Cause 2 moet compleet anders en beter zijn, er wacht een enorm eiland op je, klaar om helemaal van binnen tot buiten aan gort geschoten te worden. Of dit leuk is? Dat lees je in deze review.

Panau

Just Cause 2 speelt zich af op een eiland dat de naam Panau draagt. Dit is een groot fictief tropisch eiland dat zich bevindt in Zuidoost Azië. Doordat het eiland fictief is konden de ontwikkelaars er alles mee doen wat ze wilden, van moerassen tot bergen en gletsjers, alles is er op het eiland te vinden. Het eiland is enorm groot en er is dan ook genoeg speelruimte om je er een flinke tijd te vermaken, mocht je met je auto gaan rondrijden dan heb je wel een flink aantal minuten nodig om van de ene kant naar de andere kant te rijden. Je kan het in principe wel vergelijken met GTA, alleen is het in Just Cause 2 wat minder leuk om doelloos rond te rijden. Wel heb je een breed scala aan vliegtuigen waarmee je een tochtje over het eiland kunt maken, en dat is dan wel weer enorm vermakelijk.

De diversiteit qua wagens spreekt me dan ook zeer aan, van brommers tot campers en vrachtwagens heb je genoeg te doen in Just Cause 2. Je kan wel zeggen dat vervoer mogelijk is ter land, ter zee en in de lucht. Het doel van Just Cause 2 was dan ook echt om te zorgen dat de speler van de game plezier beleeft, en dat hebben ze op veel vlakken goed weten klaar te spelen. Echt spectaculair wil ik de game alleen niet noemen, het kent namelijk nogal een flink aantal tergende momenten die het spelplezier snel bederven.

Af en toe erg matig

Just Cause 2 mag dan wel zoveel actie hebben en van het scherm afspatten, maar soms is de game zo ontiegelijk tergend. Het verhaal is ontzettend bagger en gaat letterlijk nergens over, de voice-acting is om te huilen en ergens aan vast klemmen met je grappling-hook is een drama. Soms loop je wel 100x dat ding naar een helikopter te slingeren maar loopt het constant te zeiken dat het niet goed is, maar als je gewoon op hetzelfde punt dat ding er vijf keer naar toe gooit, komt het vanzelf goed. Dit soort dingen doen bij mij de actie in het niet vallen en is alles behalve plezierig tijdens het spelen van een game.

Ook de tussenfilmpjes zijn dramatisch, waarbij de animaties tijdens het spelen goed verlopen, zijn de tussenfilmpjes net zo snel als stroop door een trechter, alles hapert en doet en is praktisch onkijkbaar. Dit zorgt ervoor dat je deze filmpjes ontzettend snel wilt skippen en niet langer aan wilt zien, en dat doet het verhaal nou niet bepaald ten goede.

Graphics en Audio

Op grafisch gebied hebben we in principe weinig aan te merken, behalve dat de tussenfilmpjes verschikkelijk geanimeerd zijn. Maar als je gewoon aan het spelen bent heb je eigenlijk bijna geen last van framedrops of andere afwijkende dingen. Het eiland is ook kleurrijk en is niet alleen grafisch mooi, maar ook qua design een adembenemend iets om naar te kijken. De karakters zijn ook goed vormgegeven en doen in principe niet onder aan de huidige standaard.

De audio daarentegen is niet helemaal geweldig, herhalende one-liners en een wat slechte voice-acting verpesten het allemaal een beetje. De surround effecten zijn, zoals we eigenlijk inmiddels wel gewend zijn bij recente games, prima in orde.

De missies

De missies in Just Cause 2 zijn over het algemeen wel leuk om te doen, ook al is de verleiding van het ‘doelloos’ rond ouwehoeren op Panau verleidelijk, je zal jezelf er toch telkens weer op betrappen met het beginnen van een missie. Ook zijn de missies allemaal op een andere manier te spelen, je kan namelijk zelf kiezen voor welke factie je een missie wilt gaan starten. Doe je er bijvoorbeeld eentje voor de Reapers, dan staan de mensen op plek nummer één, maar mocht je een missie voor de Roaches gaan doen dan draait alles om drugs, geld en macht. Veelal houden missies echter in dat je iets moet opblazen, iemand moet vermoorden of dat je een pakketje moet ophalen/afleveren. De afwisseling heeft men, vooral dankzij de verschillende facties, goed klaar weten te spelen en dat is meestal wel erg moeilijk te doen met een game als Just Cause 2.

Conclusie

Just Cause 2 is een game die het op veel vlakken zeer goed doet, maar af en toe ook zijn keerzijde kent. Desondanks is de game toch erg vermakelijk, en valt er veel lol te beleven tijdens het spelen van de missies. Het eiland Panau is letterlijk gezegd; geweldig, en als je de game afsluit heb je het gevoel alsof Panau er ‘nog steeds is’. Just Cause 2 is dan weliswaar geen triple A-titel, maar leuk om te spelen is het wel degelijk. Al met al een leuke action-packed free roaming game die doet wat het moet doen.

Pluspunten:

 • Het eiland Panau is geweldig en geknipt voor deze game
 • Vele vervoersmogelijkheden
 • Meer dan 20 uur gameplay

Minpunten:

 • Het verhaal is niet al te serieus
 • Enorm zwakke tussenfilmpjes vol met framedrops en weinig inhoud
 • De grappling hook werkt niet altijd even goed.

Boxshot Just Cause 2

Just Cause 2

Releasedatum:
26-03-2010
Genre:
Actie
Uitgever:
Eidos
Ontwikkelaar:

17 reacties

 1.    58 XP
  Andriesc's avatar

  Tussenfilmpjes met FRAMEDROPS? Uhm, ik heb de game uitgespeeld en alle cutscenes bekeken en heb geen enkele keer last gehad van ook maar één framedrop 😉 En ik heb ook nog geen enkel probleem gehad met dat grappling ding…

 2.    542 XP
  niels's avatar

  # Enorm zwakke tussenfilmpjes vol met framedrops en weinig inhoud
  # De grappling hook werkt niet altijd even goed.

  Ik heb het verhaal bijna uitgespeeld.. (ben meer aan het kloten dan dat ik eigenlijk missies doe, maar goed) … en nog geen 1 keer een framedrop gehad.. :O

  en tjah,, de grappling hook is gewoon even wennen.. ik heb er eigenlijk geen problemen mee 😀

 3.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  WTF doet die kerel met zn ooglap uit Yakuza 3 hier nou weer? Foutje,neem ik aan.

  Ik heb totaal geen last van het niet kunnen grijpen met de grapple hook…
  De cutscenes en VA zijn idd redelijk bagger te noemen,maar volgens mij is dat expres gedaan om het geheel nog meer een B-film sausje te geven..

  Ik vermaak me echt prima met Just Cause 2. Graphics en gameplay zijn wat mij betreft zeer geslaagd!

 4.    165 XP
  bjcrosserke's avatar

  Mag ik een klein bescheiden vraagje stellen … Heb jij jc2 gespeeld??
  Want jij zegt dat er framedrops zijn maar volgens mij heb ik dat zien staan op een XDOOS site … en wat doet dat yakuza afbeeldinkje hier…
  Ik vind dat hij toch wel een 8.5 tot 9 verdient. Van de korte gameplay heb je gelijk … In plaats van “De grappling hook werkt niet altijd even goed”, “Even wennen aan de De grappling hook”:D
  Deze review vind ik niet zo geslaagd :S!!

 5. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  Guys, de framedrops komen dan waarschijnlijk doordat wij een promo hebben gekregen om te reviewen.. het is nameljik zo dat er op promo’s vaker bugs zitten en framederops die meestal zijn weggewerkt in de full versie:P

 6.    33 XP
  popko's avatar

  ik ben ook meer aan het kloten dan dat ik missies doe.

  als je slecht bent in het maken van headshots dan moet je wel verdomt veel kogels afvuren wil je die soldaten dood hebben

 7.    58 XP
  Andriesc's avatar

  @GlobalSoldier:
  Dan moet je er rekening meehouden met je review 😉 Of het even na vragen bij iemand die de Full-versie heeft 😉

 8.    109 XP
  Kenney's avatar

  Score is veel te laag, deze game is meesterlijk en het is jammer dat dit weer door mensen over het hoofd gezien wordt terwijl een bagger game zoals GTAIV overal in je gezicht wordt gedrukt. Snel even de score aanpassen zonder dat iemand het merkt 😉

 9.    6677 XP
  Myx's avatar

  Dit is echt een geweldig spel, lekker kloten 😀

 10.    107 XP
  mvdr4life's avatar

  minpunt:
  het verhaal is niet al te serieus

  uhm, daar draait het juist om in dit spel

 11.    703 XP
  sweetkill_NL's avatar

  heb de game voor pc egt super vet is die jammer dat je niet online kan

 12.    5953 XP
  7th-son's avatar

  natuurlijk zijn de graphics iets minder als de gemiddelde game van tegenwoordig, maar ga ook na dat bv GTA4 er een stuk slechter uitziet
  terwijl deze game kwa formaat GTA4 in het kwadraat is!
  Als je de afstand bekijkt op de map van rechtsboven tot links onder (op het land uiteraard) zit je op ca 40 km afstand!!!

 13.    337 XP
  dicapo's avatar

  Lijkt me een topgame, jammer dat ik er geen geld voor heb.

  Mooie review trouwes 😀

 14.    1386 XP
  Redd's avatar

  Plaatje veranderd, moet een foutje geweest zijn. Excuses.

 15.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Ik vond de demo niet zo geweldig van deze game

 16.    58 XP
  Andriesc's avatar

  Sorry maar als je deze review leest lijkt het echt gewoon alsof de reviewer op een andere site de review van Just Cause 2 is gaan lezen en het daarna hier in andere woorden samenvat… No offense naar de reviewer maar ik vind dit toch behoorlijk slap 😉 Het lijkt echt alsof je de game niet gespeeld hebben, je minpunten trekken echt gewoon op NIETS.

  #Het verhaal is niet al te serieus-wtf? Dat is wel de bedoeling van deze game, ga dan Heavy Rain ofzo spelen 😉
  #Enorm zwakke tussenfilmpjes met framedrops-Uhm in de hele game heb ik zowel in de gewone gameplay als in de tussenfilmpjes geen enkele framedrop gezien!
  #De grappling hook werkt niet goed – Hij werkt wel goed, je moet natuurlijk wel wat oefenen 😉

  Al bij al dus een zéér matige review,zoiets zou ik niet online durven zetten op mijn site.

 17.    3422 XP
  sjoerdgames4's avatar

  @Andriesc: Ik heb wel last van framedrop hoor. xD

Ontwikkelaar van Just Cause richt zich alleen nog op next-gen consoles
PlayStation Plus abonnees kunnen weer 2 gratis games downloaden
Square Enix registreert Just Cause 4 domeinnamen