Review: Fallout 4


Review: Fallout 4 – Na jarenlange teistering van stilte, was het dan eindelijk zo ver afgelopen juni. Bethesda had een persconferentie aangekondigd en dat kon maar één ding betekenen: eindelijk nieuws over een nieuwe Fallout game. En dat bleek inderdaad het geval. De hele wereld was even stil alvorens het in juichen losbarstte. Na de onthulling van Fallout 4, werd zelfs de belofte gemaakt dat de game dit jaar nog zou gaan verschijnen. Het dak ging eraf, maar zelfs al was het nog maar enkele maanden wachten, die maanden duurden ontzettend lang. Nu is het moment bijna daar, morgen zal de game eindelijk speelbaar zijn voor iedereen. Zal het Bethesda gaan lukken om de hype van de afgelopen maanden waar te maken, of worden we blij gemaakt met een dode mus? Hoe wij hierover denken, dat kun je nu teruglezen in de onderstaande review.

Een huisrobot die je de les leest

Het jaar is 2287, zo’n 200 jaar na ‘The Great War’. Het laatste wat we ons konden herinneren was een rustig leventje in Sanctuary Hills, toen we ineens genoodzaakt naar Vault 111 werden geloosd. Net voordat we via een grote lift de grond in zakten, zagen we in de verte een grote nucleaire paddenstoel uit de grond komen en werden we nog net niet weggeblazen door de kracht ervan. Toen we ‘veilig’ beneden aan kwamen, werden we ingevroren en voilá; zo ben je ineens heel wat jaartjes ouder. Eenmaal wakker geworden en goed ontdooid, blijkt het dat niemand zich nog in de vault bevindt en we begeven ons naar buiten. Daar vinden we Sanctuary Hills terug, maar niet meer in haar oude glorie. Nog vol ongeloof vinden we onze trouwe huisrobot Codsworth terug, die gelukkig wist uit te leggen wat er allemaal gebeurd was in die tijd. Daarnaast moest hij het erin wrijven dat we 200 jaar te laat waren voor het avondeten.

Daar zetten we de eerste stap in het grote, boze Wasteland, waar om elke hoek gevaar kan loeren. Maar gelukkig heeft Bethesda voor versterking gezorgd. Naast dat we een factie kunnen joinen, zoals bijvoorbeeld de Minute Men en de welbekende Brotherhood of Steel, kunnen we voortaan ook nederzettingen bouwen. Hoewel optioneel, beslaat dit een groot gedeelte van de game en als je je erin verdiept, zul je ook bepaalde perks verkiezen boven andere. Het biedt vele voordelen, waaronder een eigen bed, voedsel om mee te koken en een gigantische opslagruimte die je kunt gebruiken voor wapens en armor, welke je allemaal centraal kunt modden. In je tijd bij de Minute Men, zul je meerdere kleine dorpjes moeten bevrijden van allerhande soorten gespuis, zoals Raiders, Ghouls en Super Mutants, en deze zullen zich dan bij jou aansluiten en je te hulp springen wanneer nodig.

Je wilt natuurlijk niet dat deze dorpen zich gedragen als een blok aan je been, want ze zullen een interessant doelwit blijken zodra er voedsel en water te halen valt. Plaats zo nodig turrets, vallen en hele forten om je waardevolle spullen te verdedigen. Om deze te bouwen zul je wel materialen nodig hebben, net als voor het modden van wapens en armor. Deze zijn door de gehele wereld te vinden, maar sommige materialen zijn enorm schaars. Dit maakt het nog belangrijker dat je geen plek overslaat waar moeilijk verkrijgbare benodigdheden te vinden zijn. Je zult je daardoor veel bewuster moeten zijn van je omgeving, dus zodra je een plek ontdaan hebt van grote aantallen vijanden, neem je best even rustig de tijd om alle hoeken en kieren te onderzoeken.

Karma is een bitch

Gelukkig is er één ding waar je je minder druk om hoeft te maken tijdens Fallout 4 wanneer je de game vergelijkt met haar voorgangers, en dat is karma. Karma was in Fallout 3 en New Vegas altijd een belangrijk punt. Het beïnvloedde welke facties jou aardig vonden of juist niet, en welke companions je met je mee kon nemen. Zelfs trophies waren afhankelijk hiervan. Het maakte de game soms onbedoeld heel ingewikkeld voor het gros van de gamers, dus in Fallout 4 is er een versimpeld karma systeem geïmplementeerd dat alleen direct effect heeft op de companions in je omgeving. Zo zal Cait, een kooivechter, het heel leuk vinden als je drugs gebruikt en als je dingen steelt. Door dingen te doen die zij leuk vindt, krijg je tijdens dialogen ook de mogelijkheid om met haar te flirten en uiteindelijk een relatie met haar te beginnen. Natuurlijk hebben andere companions weer andere normen en waarden, dus let goed op wat je doet. Als ze eenmaal genoeg hebben van je gedrag, kunnen ze ervoor kiezen om niet meer met je mee te gaan.

Flirten is één van de mogelijke dialoogopties, van welke er veel verschillende zijn. Je kunt anderen ook intimideren of juist sarcasme gebruiken om meer te krijgen voor een quest of nieuwe dialoogopties te openen. De speciale dialoog opties zijn wel wat vager, aangezien er eerder met percentages werd gewerkt (Fallout 3) en met duidelijke niveaus (New Vegas), welke gemakkelijker in te schatten waren. In Fallout 4 wordt er gewerkt met drie kleuren: geel (gemakkelijk), oranje (uitdagend) en rood (nagenoeg onmogelijk) en zodra je deze optie neemt, maar faalt, worden ze voor altijd gesloten. Persoonlijk vonden we de manier waarop het in Fallout 3 werkte een stuk makkelijker, aangezien je met een hoge ‘Speech’ eigenlijk alle dialoogopties met gemak wist te behalen. Maar we denken dat er in Fallout 4 voor is gekozen dit niet te doen, omdat de S.P.E.C.I.A.L. en Perk Chart deze manier van werken niet toelaat.

Het levelen is heel anders dan voorheen

Mocht je de voorgaande Fallout games gespeeld hebben, gooi dan alles wat je weet maar uit het raam. In Fallout 4 werkt het namelijk heel anders! Door middel van je S.P.E.C.I.A.L. (Strenght, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence en Luck) te upgraden, krijg je toegang tot nieuwe perks. Wil je dus bijvoorbeeld de perk “Gun-Fu”, dan zul je eerst 10 punten in Agility moeten stoppen en daarnaast moet je een bepaald level hebben bereikt om deze te mogen activeren. En zo werkt dit met alle perks, om ervoor te zorgen dat je niet meteen het hoogste level van iets kunt nemen, waardoor de andere perks even relevant blijven. Wat wel hetzelfde is gebleven, dat zijn de pre-war magazines en Bobbleheads die je overal kunt terugvinden. Deze boosten je statistieken eenmalig met een vooraf bepaald gehalte.

Maar er is veel meer dat aangepast is of zelfs compleet is veranderd. Ook de vijanden zijn niet meer helemaal zoals je gewend bent. We kunnen het ons nog goed heugen dat vijanden redelijk stom waren en zich gemakkelijk als schietschijf presenteerden. Tegenwoordig gaan ze een stuk minder gewillig dood (behalve de nieuw toegevoegde Super Mutant Suicider…) en kunnen ze veel beter richten. Daarnaast heb je ook veel sterkere tegenstanders in de vorm van Legendary en Boss vijanden. Respectievelijk gemarkeerd met een ster of een doodskopje, kun je betere loot en vooral véél meer experience ontvangen wanneer je deze een kopje kleiner maakt. Degene met een doodskop zijn vaak een aanzienlijk hoger level dan jij en zijn daardoor niet zomaar te verslaan. Een quicksave alvorens je je wapens tevoorschijn haalt, is je beste vriend!

Ook VATS (Vault-Tec Assisted Targeting System, je portable ‘menu’) heeft een complete overhaul gehad. De tijd wordt slechts vertraagd in plaats van volledig stilgezet wanneer je VATS gebruikt om op een bepaald lichaamsdeel te richten. Dit vergt dus een iets sneller denken en het maken van een besluit. Het is voortaan ook niet meer zo gemakkelijk om op het hoofd te richten in VATS, tenzij je dichtbij staat. Er is op die manier veel meer de focus gelegd op het verstandig kiezen van perks, die dit allemaal verbeteren en op den duur simpeler maken – hoewel je door de verwijderde level cap tegenwoordig eigenlijk alles op maximum kunt halen, als je maar lang genoeg gespeeld hebt. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om gewoon vanuit de losse hand te schieten, iets wat je in Fallout 4 veel vaker doet dan voorheen. De game is over het algemeen iets actievoller geworden hierdoor en VATS voelt minder aan als een verplichting.

Een grote wereld met gigantisch veel quests

Ben jij zo iemand die alle sidequests ook wil doen? Maak dan je borst maar nat. Fallout 4 heeft door de overvloed aan factie gerelateerde quests een enorm aantal quests die je kunt doen. Dit varieert van het mensen redden uit de klauwen van Super Mutants of Raiders, steden weer veilig maken en soms de simpele ‘zoek en breng terug’ quests. Dit kan wat repetitief worden, maar het zijn vaak de eenvoudige quests die je niet moet onderschatten. Dit zijn regelmatig de introductie quests naar de belangrijkere quests, welke je weer van goede wapens, armor en caps voorzien. Tevens blijkt het verhaal achter de quests vaak de aanmoedigende factor om toch even door de zure appel heen te bijten.

Grafisch niet te meten met first party titels

Hoewel Fallout 4 een immens grote stap vooruit is op Fallout 3 en New Vegas, kan de game zich grafisch niet meten met andere grote titels, welke voornamelijk uit Sony’s first party selectie komen. Doordat de wereld zo groot is, zul je niet veel variatie tegenkomen in het landschap, maar dit siert de game en haar sfeer wel. Het is dan ook een post-nucleair landschap en we mogen er vanuit gaan dat je daarin niet geweldig veel moois tegen zult komen. Daardoor kun je het ook niet vergelijken met een game als The Witcher 3: Wild Hunt, welke inderdaad ook een grote open wereld heeft, maar – in tegenstelling tot Fallout 4 – vol zit met kleur en ander soort pracht en praal. Het is ook nooit de bedoeling geweest om een pareltje van een game neer te zetten, dat zou de hele game tegenspreken.

De Fallout franchise ademt dan ook ‘oud en versleten’, iets dat de game maakt tot wat het is. Dit wordt ook aangevuld met oubollige muziek van onder andere The Ink Spots, Skeeter Davis en Dion, die leuk genoeg is om af en toe eens lekker mee te blèren. Ook als je niet het type bent dat de radio dag in, dag uit hebt aanstaan, dan zul je af en toe nog verrast worden met sfeergeluiden in de overwegend stille wereld van Fallout 4. Gelukkig valt het dan extra goed op als er in de verte wordt geschoten op elkaar, zodat je weet welke richting je op moet om je te bemoeien met het gevecht en een goede portie XP mee te pikken. Als je over surround sound beschikt, dan maakt dit het opzoeken van vijanden alleen maar makkelijker, doordat je exact kunt horen waar geluiden vandaan komen.

Conclusie

Fallout 4 is weer als vanouds een enorm begeerlijke game met een berg aan content waar je geruime tijd mee bezig bent voordat je alles hebt gedaan. De toevoeging van nieuwe, sterkere vijanden in zowel de main- als sidequests maken de ervaring een stuk pittiger op welke moeilijkheidsgraad je het ook speelt. Tevens geeft het veel voldoening. Daarnaast is er ook voldoende innovatie rondom de gameplay, welke voornamelijk te maken heeft met de benutting van VATS en het modden van je wapens en armor. We moeten ook het optionele bouwen van dorpjes niet vergeten, waar we stiekem nogal wat tijd aan kwijt waren, omdat het best wel verslavend kan zijn als je er eenmaal mee bezig bent. Hoewel we niet veel kunnen zeggen over het verhaal, aangezien je dat zelf moet ervaren, wist het ons op de gevoelige snaar te raken. De game heeft wel te kampen met wat bugs, grafische imperfecties en verdwijnende companions, die vervelend maar niet gamebreaking zijn. Sommigen van deze zullen wellicht nog opgelost worden middels een toekomstige patch.

Pluspunten

 • Aangrijpend verhaal
 • Enorm veel quests
 • Modden van armor en wapens
 • Het bouwen van nederzettingen
 • Veel nieuwe en meer uitdagende vijanden...
 • ...welke erg goede loot droppen!
 • Het nieuwe VATS
 • Geen levelcap
 • AI van vijanden beter...

Minpunten

 • ...AI van companions minder
 • Grafische bugs
 • Karma is niet meer heel belangrijk
 • Té simpel dialoog systeem
 • Lange laadtijden

9.0

Boxshot Fallout 4

Fallout 4

Releasedatum:
10-11-2015
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Bethesda
Ontwikkelaar:

40 reacties

 1.    582 XP
  Zuko's avatar

  Klopt het dat er veel mist in de omgeving te zien is en er veel framerate problemen zijn? Ik zit nog steeds te twijfelen en Twitch streams zijn ook niet echt positief.

 2. Anoniem -   
  82.74.151..xxx's avatar

  Tweakers heeft een test gedaan met de frames, en ja hij loopt niet stabiel. Jammer van de technische mankementen, maar the witcher 3 kende ook veel technische problemen en die game was ook net zo goed,

 3.    831 XP
  Hypoman's avatar

  Vooral niet luisteren naar youtube fanboys! Er gaan nu erg veel anti ps4 verhalen rond die te flauw voor woorden zijn!

 4. Anoniem -   
  84.30.90..xxx's avatar

  Een mooi review kim.
  Welcome home

 5.    2954 XP
  PBJ85's avatar

  @Hypoman: ff de boo-man spelen… Of ze hebben gelijk en jij als fan wilt het niet zien? snap me niet verkeerd. Maar als je avatar een pipboy is ga ik er vanuit dat je een fan bent. Mijn avatar verraad mijn liefde voor MGS5. en tuurlijk spring ik in de bres voor negatieve verhalen over MGS. snap je wat ik bedoel?

  Ik respecteer iedereens liefde voor welke serie dan ook. IK ben geen fan van de game-formule ala Fallout. Maar Ik heb net ook een stream gekeken. Moet zeggen dat het me tegenviel qua grafische pracht. JA alles is heel divers maar de textures vielen tegen voor mijn gevoel.

  De eerste PC mod is al uit voor het verbeteren van de textures. Althans dat las ik op IGN.nl

  maar goed Fallout moet het van de Gameplay hebben en de vrijheid die je als speler krijgt. en zoals ik in de review kan lezen is dat zeer aanwezig! Ik hoop dat de zeer uitgebreide Hypetrain die er heerst de afgelopen dagen niet voor niks is geweest.

 6.    518 XP
  JaHe's avatar

  Ik twijfel nog steeds! Misschien ooit wanneer ik meer tijd heb om te gamen 🙂

 7.    71 XP
  maakwat's avatar

  Vind jullie geweldig! Maar een revieuw, een dag voor de release?? Niet meer van deze tijd hoor, doe dat lekker volgende week voor diegenen die fallout niet meteen kopen en overgehaald moeten worden, de fouten die je noemt zijn niet representatief voor de game.

 8.    438 XP
  XverderNix's avatar

  Mooie review. Nu weet ik zeker dat ik nog even wacht en eerst met SW: Battlefront aan de slag ga.

 9.    2392 XP
  peyj's avatar

  @PBJ85: Het is geen Pipboy, maar the Vault Boy ;).

  Zo te lezen een terecht cijfer :).

 10.    28 XP
  Dennizzz's avatar

  Ik wacht nog wel even met het oppikken van deze game. Ik denk dat, veel van de dingen die genoemd worden, nog gepatched gaan worden en de spelervaring ten goede komen.

 11. Anoniem -   
  80.57.73.xxx's avatar

  Een review van een spel dat morgen uitkomt en die van NFS laat nog steeds op zich wachten.

 12. crew Management -    2135 XP
  Rastapopulos's avatar

  @80.57.73.xxx: Ja, de ene game komt eerder dan de ander. Kunnen wij ook niet veel aan doen… Maar goed, Need for Speed gaat met een klein uurtje live.

 13. Anoniem -   
  84.241.192.xxx's avatar

  @maakwat: Haha wat een onzin!

 14.    4300 XP
  Peter01's avatar

  weet iemand meer over de theorie dat de power armor een tijdelijk voertuig is ? ik bedoel niet brandstof ofzo maar kan je hem gewoon permanent dragen net zoals in voorgaande delen ?

 15. Anoniem -   
  85.150.18..xxx's avatar

  Niks voor mij…. Ik heb het geprobeerd om het leuk te vinden, maar helaas

 16.    4300 XP
  Peter01's avatar

  @maakwat: waarom niet nu zodat de mensen die niet meteen kopen meer bedenktijd hebben ?

 17.    492 XP
  da5ke's avatar

  Mensen wat zo negatief spreken over fallout,onbegrijpelijk. Fallout 3 was ook ab
  solute geen grapische hoogstandje maar kwa verhaal en mogelijkheden ,geweldige game. Deze zal waarschijnlijk niet anders zijn.
  Wanneer is een game goed, wanneer is een film goed?
  Ik denk als het goed in elkaar zit er 2x over na is gedacht en t belangrijkste, iets wat je over 10 jaar nog steeds wilt spelen!

 18. Anoniem -   
  84.104.139..xxx's avatar

  ik neem aan dat er voor de framerate drops patches zullen komen net als bij the witcher 3 die liep op een gegeven moment veel stabieler

 19. Anoniem -   
  213.73.161..xxx's avatar

  Waarom staat er niets over de dramatische framerate en het volledig ontbreken van schaduwen?

 20.    71 XP
  maakwat's avatar

  @84.241.192.xxx: hoezo onzin ligt toe?

 21.    71 XP
  maakwat's avatar

  @Peter01: omdat ik van mening ben dat die mensen toch gaan wachten, met of zonder review, wat er vervolgens gebeurt is dat er voor een game als deze, eventjes snel iets in elkaar word geflanst, met minpunten die in de loop der tijd er echt niet meer inzitten, geef dan geen 9 maar een 7 met zoveel minpunten

 22. crew Management -    4954 XP
  M4GN3T's avatar

  @maakwat: Kim heeft de game echt enorm veel gespeeld, je moet begrijpen dat wij games veel eerder krijgen, puur om te recenseren. Wanneer dit niet gebeurd zoals bij need for speed, is de recensie iets later.

 23. crew Redacteur -    2302 XP
  Sensu's avatar

  @maakwat: Wilde net zeggen M4GN3T! Snel in elkaar flansen. XD Ik heb er meer dan 70 uur in zitten, had de game al twee keer uitgespeeld kunnen hebben als ik alleen de mainstory zou spelen. Ik heb echt alles uren gedaan, alle nieuwe dingen uitgeprobeerd, juist zodat ik niet snel iets in elkaar hoefde te ‘flansen’. Kwaliteit boven kwantiteit, en sommigen van die flaws zullen er echt nog wel in zitten over een half jaar. Dat ligt nou eenmaal aan de engine die ze gebruikt hebben.

  Overigens heb ik te horen gekregen dat ik de game langer onder handen heb gehad alvorens de review geschreven te hebben dan wie dan ook in de Benelux. Ik begrijp dat je je daarover druk maakt, maar geloof me – ik heb er écht veel tijd in gestopt.

  @Peter01: Heb even gereageerd op je PBtje. Morgen komt een aanvullend artikel online waarin veel nieuwigheden iets dieper staan uitgelegd, voor wie daar interesse in heeft. 🙂

 24.    1545 XP
  Mithrandir's avatar

  Hoe kan je in hemelsnaam een game een 9 geven die zo instabiel met dergelijke framedrops loopt. Het is Bethesda Skyrim all-over: mooie game, maar technisch absoluut gemankeerd.
  Bovendien vind ik de (overige) genoemde minpunten behoorlijk. Dit had echt geen 9 mogen zijn.

 25. crew Redacteur -    2302 XP
  Sensu's avatar

  @Mithrandir: Nou, ik hoor dus van meer mensen dat die enorm vaak last hebben van framdrops (collega van mij ook en ikzelf heb er maar één keer echt last van gehad dat het spikete bij een bepaalde missie en verder helemaal nooit). Denk dat ik geluk heb gehad.

  Ik vind overigens de pluspunten (veel) zwaarder wegen dan de minpunten. Alleen de laadtijden zijn echt vervelend. De rest zie ik in andere games ook, waarvan ik de game inhoudelijk veel minder interessant vind dan Fallout 4. Vandaar mijn cijfer.

 26.    4300 XP
  Peter01's avatar

  @Sensu: hier op de site ? of ergens anders ?

 27. crew Redacteur -    2302 XP
  Sensu's avatar

  @Peter01: Yep, gewoon hier. Houd het dus even in de gaten, ben morgen natuurlijk druk aan het werk ivm de release van Fallout, dus het is even afwachten wanneer hij online komt. Maar sowieso morgen!

 28.    71 XP
  maakwat's avatar

  @Sensu: dank voor jullie reactie, blij om te horen dat jullie er flink wat tijd in gestopt hebben, ben wel bang dat door de enorme reclame hype van bethesda het bredere publiek (die deze serie niet kent de game links laat liggen door de vele minpunten, of als ze toch overgaan tot aankoop, niet begrijpen dat het een echte rpg is en geen adventure game als bv uncharted…… Die mensen gaan deze game bashen, en zien niet dat de pluspunten zwaarder wegen dan de minpunten.

 29.    2954 XP
  PBJ85's avatar

  @Mithrandir: @Sensu: Even een knuppel in het hondenhok gooien! Ik speel met vuur I Know. Maar zijn we nog wel objectief? ZIjn we niet meer te veel beïnvloed door buitenaf? Tuurlijk snap ik dat een review een mening is van de gene die de game speelt. Als ik een die hard fan van PES een fifa game laat reviewen dan weet je al dat de score beïnvloed is. Ik zeg niet dat het hies wel aan de hand is! totaal niet. Ik had ook geen lage cijfers verwacht voor Fallout. De game is immers one-of-a-kind. En geen enkele game is haast zonder mankementen tijdens de release.

  maar ff terug naar de kern. Je weet wat voor game het is. Wat de gameplay is die de game biedt. Als je het aanspreekt dan is het cijfer een formaliteit. Neem the Order 1886. Cijfers waren zeer wisselend. van onvoldoendes tot een dikke 9. Sommige zeiden dat het meer een veredelde tech-demo was. ik zelf vind de game GEWELDIG! Alles klopte! zelfs de lengte vond ik voor mij nog aan de juiste kant.

  Kortom kijk niet naar het cijfer maar ervaar het zelf!

  @peyj: Ach ja wat is het verschil… 😛

 30.    31 XP
  Serathil's avatar

  VATS is Vault-Tec Assisted Targeting System, niet Automated 😉

 31. Anoniem -   
  83.163.99.xxx's avatar

  Vannacht eerste uurtje gespeeld, op de pc weliswaar, maar was meteen al geweldig. Moest mezelf met moeite naar bed krijgen. Vanavond weer volop avonturieren 😀

 32. crew Redacteur -    2302 XP
  Sensu's avatar

  @Serathil: Oops, foutje idd! Als het automatisch zou gaan zou het superlame zijn lol XD

 33.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  Mijn eerste indruk voor de Xbox One versie.

  Wasteland ziet er wel oké uit maar de personages zijn lelijk en on gedetailleerd. Het is jammer dat Fallout4 er niet echt super mooi uit ziet.. het had de goede sfeer die de game al heeft nog eens flink kunnen verbeteren. Van framedrops en erg lange Lange laadtijden heb ik nog geen last gehad, alleen vind ik het stom dat je soms een laad tijd hebt als je een simpel huisje in gaat. Hoe lang de laad tijden op m’n ps4 met een sshd zouden zijn geweest weet ik helaas niet. Gameplay is goed, maar ik hoop wel dat ik snel m’n afterglow xbox one controller thuis heb. Door tijd gebrek heb ik het spel nog niet lang kunnen spelen, maar ik verwacht dat mijn cijfer ergens tussen de 8.5 en 9.0 zal liggen.

 34.    4965 XP
  tyger1's avatar

  @ps3dennis: Is beter op ps4 man .
  Stom om je ervaring op een PLAYSTATION site te plaatsen , waarom ? 🙂

  Fallout 4 loopt beter op de PS4, Xbox one gebruikers klagen over haperingen , thats gaming en nog een paar gamesites !!!

 35.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  @tyger1: Ik kom niet op xbox sites.
  Ik heb tot nu toe nog geen problemen mogen ervaren voor de xbox-one. Voor de mensen die er interesse in hebben of ook een xbox-one hebben kan mijn ervaring relevant zijn. Ik lees online just veel problemen over de ps4 versie en enkel over de xbox-one versie. Waarom ik voor de xbox-one versie heb gekozen is omdat ik nog maar 1 game had voor de xbox-one en omdat het verschil met de ps4 versie haast 0 was. Het is ook niet verboden om hier over de xbox te praten.

 36.    4965 XP
  tyger1's avatar

  @ps3dennis: Als ik Xbox zie staan steekt dit aan mijn ogen .
  En wat jij met je box doet ,doet me niets misschien daarom dat je er maar 1 game op hebt .
  No battle maar de ps4 draait soms trager om fps niet te laten schokken .
  Er staan op zoveel site’s dat de box de slechtste versie is .
  Zelfs PC heeft er last van , en ps4 ook .

 37. crew Redacteur -    2302 XP
  Sensu's avatar

  @tyger1: Klopt wel dat Xbox de slechtere is van de twee consoles voor Fallout 4. FPS drop naar 0? Da’s echt not done. PS4 heeft ook wat haperingen maar niets wat niet al over is wanneer je ’n keer met je ogen knippert. Om eerlijk te zijn vind ik het totaal niet storend tijdens m’n speeltijd in Fallout 4 (inmiddels al 80+ uur).

  Overigens vind ik het gewoon kunnen dat ps3dennis zijn mening deelt over Xbox One. Hij trollt er niet mee en hangt ook niet de anti-fanboy uit, dus zullen we iedereen in zijn waarde laten? 🙂 Thanks!

 38.    4965 XP
  tyger1's avatar

  @Sensu: Volledige mee akkoord en wat die xbox betreft ik heb het er niet voor , maar het jullie site .
  Mvg

 39. crew Redacteur -    2302 XP
  Sensu's avatar

  @tyger1: Zolang het niet uit de hand loopt is alles goed. 🙂

 40.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  @tyger1: Dan is het ook niet voor jou bedoeld, en dus moet je mijn reactie maar niet lezen of er een reactie op plaatsen 😉
  Ik heb straks trouwens 3 games Fortza 6, Tomb Raider en Fallout 4 + natuurlijk de Gold games.
  Ik zal wel een speciale Xbox-one hebben, tot nu toe geen problemen met Fallout 4 ‘maar The Walking Dead 1 daarin tegen draaide Super slecht, deel 2 ps4 draaide Super goed’.
  Voor het geval jij het nog niet weet ‘ik heb de pest aan M$ en Xbox’.
  Ik vind de nieuwe w10 interface van de xbox-one nog slechter dan voor de update, je wil niet weten wat ik zonet allemaal heb lopen vloeken over het new menu en dat ik de DLC van Fallout 3 niet geïnstalleerd kreeg, en ook nu weer online gezeik.
  Mij avatar is een negatieve reactie naar de Xbox.. niet positief.
  Waarom ik een xbox-one heb? die heb ik toen voor de race game’s gekocht Forza5 en 6 omdat Sony geen GT game heeft… en omdat hij wit is en niet lelijk VHS zwart.

Fallout 4: Game of the Year Edition voorzien van een releasedatum
Fan maakt Planet Earth II parodie met Fallout 4
Fallout 4 PS4 Pro patch vergelijking video toont verbetering
Fallout 4 PS4 Pro patch is vanaf nu beschikbaar