Retailer Amazon biedt een Europese gamer een vergoeding aan na de nieuwste update voor Sony’s PlayStation 3. De beruchte Firmware 3.21 zorgt ervoor dat andere Operating Systems, zoals Yellow Dog Linux, niet meer geïnstalleerd kunnen worden op het PS3 systeem. Hoewel deze optie door het merendeel van de PS3 gebruikers genegeerd wordt, heeft een zekere gamer zich beroepen op Europese wetgeving om een gedeeltelijke vergoeding te krijgen.

Om deze vergoeding te innen hoefde de betreffende gamer niet zijn PS3 systeem in te leveren. Hij stelde dat zijn originele 60GB console niet meer functioneerde zoals beloofd was bij de verkoop. De garantie was reeds verlopen bij Sony, en ook Amazon’s 30-dagen garantie was niet langer geldig. Amazon schonk de gamer een vergoeding van 20% van de oorspronkelijke waarde van de console.

Amazon:

We are writing to confirm that we have processed your refund in the amount of £84.00 for your Order 666-5327564-4432412.

Item Refund: £71.49
Item Tax Refund: £12.51

This refund is for the following item(s):

Item: Sony PlayStation 3 Console (60GB Premium Version)
Quantity: 1
ASIN: B0007SV734
Reason for refund: Account adjustment

The following is the breakdown of your refund for this item:

De betreffende Europese wet, Directive 1999/44/EC, werd aangenomen door het Europees Parlement op 1 januari 2002. Hierin wordt gesteld dat alle producten een garantie dienen te hebben van minstens twee jaar.

“The goods must:

* comply with the description given by the seller and posses the same qualities and characteristics as other similar goods
* be fit for the purpose which the consumer requires them and which was made known to the seller at the time of purchase.”

Deze kosten zullen waarschijnlijk verhaald worden bij Sony.

Als de kosten te hoog oplopen kan Sony ervoor kiezen de OS functie weer terug te brengen voor de PS3, of voor het nemen van juridische stappen om aan te tonen dat zij niets buiten de wet om doen. Daarnaast heeft Sony aangegeven dat het installeren van de updates niet verplicht is. Het enige kleine nadeel is dan wel dat de gebruiker niet meer online kan met zijn of haar PS3 systeem en dat toekomstige games misschien helemaal niet meer gespeeld kunnen worden. De eigen gebruikersovereenkomst stelt:

“Without limitation, services may include the provision of the latest update or download of new release that may include security patches, new technology or revised settings and features which may prevent access to unauthorized or pirated content, or use of unauthorized hardware or software in connection with the PS3 system.”

Wie had ooit gedacht dat er zoveel kleine lettertjes kwamen kijken bij een spelcomputer…