Vergoeding Amazon voor missende Other OS functie PS3

Retailer Amazon biedt een Europese gamer een vergoeding aan na de nieuwste update voor Sony’s PlayStation 3. De beruchte Firmware 3.21 zorgt ervoor dat andere Operating Systems, zoals Yellow Dog Linux, niet meer geïnstalleerd kunnen worden op het PS3 systeem. Hoewel deze optie door het merendeel van de PS3 gebruikers genegeerd wordt, heeft een zekere gamer zich beroepen op Europese wetgeving om een gedeeltelijke vergoeding te krijgen.

Om deze vergoeding te innen hoefde de betreffende gamer niet zijn PS3 systeem in te leveren. Hij stelde dat zijn originele 60GB console niet meer functioneerde zoals beloofd was bij de verkoop. De garantie was reeds verlopen bij Sony, en ook Amazon’s 30-dagen garantie was niet langer geldig. Amazon schonk de gamer een vergoeding van 20% van de oorspronkelijke waarde van de console.

Amazon:

We are writing to confirm that we have processed your refund in the amount of £84.00 for your Order 666-5327564-4432412.

Item Refund: £71.49
Item Tax Refund: £12.51

This refund is for the following item(s):

Item: Sony PlayStation 3 Console (60GB Premium Version)
Quantity: 1
ASIN: B0007SV734
Reason for refund: Account adjustment

The following is the breakdown of your refund for this item:

De betreffende Europese wet, Directive 1999/44/EC, werd aangenomen door het Europees Parlement op 1 januari 2002. Hierin wordt gesteld dat alle producten een garantie dienen te hebben van minstens twee jaar.

“The goods must:

* comply with the description given by the seller and posses the same qualities and characteristics as other similar goods
* be fit for the purpose which the consumer requires them and which was made known to the seller at the time of purchase.”

Deze kosten zullen waarschijnlijk verhaald worden bij Sony.

Als de kosten te hoog oplopen kan Sony ervoor kiezen de OS functie weer terug te brengen voor de PS3, of voor het nemen van juridische stappen om aan te tonen dat zij niets buiten de wet om doen. Daarnaast heeft Sony aangegeven dat het installeren van de updates niet verplicht is. Het enige kleine nadeel is dan wel dat de gebruiker niet meer online kan met zijn of haar PS3 systeem en dat toekomstige games misschien helemaal niet meer gespeeld kunnen worden. De eigen gebruikersovereenkomst stelt:

“Without limitation, services may include the provision of the latest update or download of new release that may include security patches, new technology or revised settings and features which may prevent access to unauthorized or pirated content, or use of unauthorized hardware or software in connection with the PS3 system.”

Wie had ooit gedacht dat er zoveel kleine lettertjes kwamen kijken bij een spelcomputer…

18 reacties

 1.    96 XP
  PatatjuhNL's avatar

  leuk .. maar ik gebruik toch geen otherOS maar tis wel jammer voor de mensen die het wel gebruiken ..

 2.    501 XP
  nWo_VuistInSter's avatar

  Ja of gewoon klagen en je refund innen xD

 3.    98 XP
  deddentje's avatar

  misschien brengt sony wel een item in de store waar je linux kan downloaden, die dan wel goed beveiligd is om niet je je systeem te komen enz. dat zou wel vet zijn dan 😀

 4.    425 XP
  jamez's avatar

  dit is het beleid van Amazon en niet van Sony.
  Vergeet niet dat je tijdens een account aanmaken voor Psn&op ps3 zelf je de Regels&voorwaardes van Sony hebt geaccepteerd,dus lees die nog maar is ff door. 😉

 5.    790 XP
  Robbert's avatar

  120 euro terugkrijgen wil ik ook wel! 😛

 6.    473 XP
  mickje12's avatar

  Als je akoord bent gegaan met de gebruikersvoorwaarden, dan heb je toch al geen kans meer… Vind het soiezo een beetje overdreven allemaal hoor.

 7.    533 XP
  fazzel100's avatar

  wat zijn mensen hun probleem… pleur linux dan op je pc… werkt denk ik ook sneller.

 8.    1919 XP
  ddvos's avatar

  ga ik ook proberen bij de wehkamp

  ik vind dat hij groot gelijk heeft linux is vet handig als je veel films kijkt de ps3 ondersteund vet weinig bestanden van zich zelf

 9.    283 XP
  Alycan's avatar

  Kgaat morgen even naar de winkel met dit nieuwsberichtje ^^

 10.    284 XP
  just1n's avatar

  @mickje12:
  leuk die EULA van Sony maar de Europese wet staat hiet toch echt boven hoor.
  en als je het allemaal overdreven vind hierzo; niemand verplicht je om dit te lezen..

 11.    434 XP
  JoeyNL's avatar

  @ddvos: AVI Bestanden ondersteund hij dus dat is de enigste wat je gebruikt opzich!

 12.    113 XP
  micordegrood's avatar

  hoe wil je jou winkelier dan zo ver krijgen dat hij jou dit uit gaat betalen?

 13.    283 XP
  Alycan's avatar

  @JoeyNL: Sommige mensen gebruiken ook .MKV bestanden, je weet wel HD content.

  @mickje12 & @jamez: De wetgeving waar dan ook staat altijd boven contracten.

  @fazzel100: PS3 Broadband CELL vs. PC CPU AMD/Intel. Doe mij maar multicore CELL ipv een standaard processor. BTW GeoHot was bezig met RSX toegang krijgen als dat gelukt zou zijn dan had je in Linux de volle 100% aan rekenkracht van je PS3 wat het overbodig zou maken om de firmware te hacken. Sony heeft dit dus eigenlijk aan zichzelf te danken.

  Btw Sony schijf je zo: $ony.

 14. crew Management -    4919 XP
  M4GN3T's avatar

  Focus je niet teveel op voorwaarden, de wet staat altijd boven de voorwaarden. De voorwaarden zijn zover geldig dat de wet toelaat. Tis echt een heel slap excuus om te zeggen dat het ‘in de voorwaarden staat’

 15.    442 XP
  rwss's avatar

  Amazon behandeld hun klanten zeer goed, goed zo Amazon.
  Zo moet het dus $ony.

  deddentje, Zoals al eerder is aan gegeven heeft de P$3 Classic een hardware bug, het is zinloos om een beter beveiligde linux uit te geven omdat de hardware steeds in de war kan worden gestuurd waardoor gewoon alle hardware componenten direct aan
  te spreken zijn zonder tussen komst van het XMB.

  jamez, Helaas zijn zommige regels in de oreenkomst toch achteraf in strijdt met de wet, bovendien voert $ony nog altijd de reclame campange “It does everything.” Dit is al lang niet meer zo, ook scrijven ze op hun officiële firmware site dat de firmwares die ze aan bieden ook de features van vorige firmware versies bevat, dit is ook niet meer zo, ze zijn strafbaar hiervoor omdat dit misleidend is.
  Het is verder ook nog eens zo dat de XMB een groot gedeelte is opgebouwd uit
  open source software, deze verkopen ze toch als closed source dit mag ook niet, hier is namelijk de GNU Public license op van toepassing.

  fazzel100, Het verschil is de 8 cores op de CBE
  daarom willen mensen linux draaien op de P$3 en mede ook omdat ze er ook voor betaald hebben.
  Pc’s die hebben op het moment maar maximaal 2 tot 4 cores die beschikbaar zijn op processors en zijn relatief duur met een pc eromheen, P$3 is een betere oplossing.
  Waarschijnlijk gaat het begrip je te boven dat als je iets koopt dat ook moet krijgen, zelvde als je een game koopt er opeens wordt gezegd zo nu
  kun je de game niet meer spelen omdat de uitgever dit bepaald zonder een goede reden om dat het dan maar veiliger is.

  Alycan: “Btw Sony schijf je zo: $ony.”
  Dit klopt helemaal.

  M4GN3T Heeft gelijk in z’n comment, dat ze dat maar n’s goed in de oren knopen.

 16.    244 XP
  oOMorfieusOo's avatar

  Updates zijn niet verplicht, maar je word wel zwaar benadeeld als je het niet doet. En het klopt wel, er is iets verwijderd waarmee zij hun product aansmeerden bij de mensen..

 17.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Toch mooi meegenomen dat geld 🙂

 18.    283 XP
  Alycan's avatar

  @rwss: Ik gaat morgen even een mooie brief schrijven met daarin de klacht en overtreding van de wetgeving die hierop van toepassing is.

  Ik zal hem waarschijnlijk ook hier posten zodat een ieder die ook graag een vergoeding ziet voor het verlies van gekochte functionaliteit is vrij om hem te gebruiken.