Basisschoolkinderen krijgen beelden uit de game GTA IV te zien om ze te leren over geweld, en om op deze manier te voorkomen dat zij zich ontpoppen tot geweldadige leden van de samenleving.

Op acht scholen in Merseyside, gelegen in het Verenigd Koninkrijk, worden kinderen tussen de negen en elf jaar blootgesteld aan plaatjes van het spel om ze te redden van ‘dissident’ gewelddadig gedrag en ze te onderwijzen over de gevolgen die zulk gedrag kan hebben. Ook worden er beelden getoond van de “Itchy and Scratchy Show” van de TV-serie The Simpsons.

De kinderen wordt gevraagd de afbeeldingen te categoriseren als het “goede echte leven”, het “slechte echte leven” en “niet het echte leven”. Ze ontvangen elk een één uur lange sessie met een vertegenwoordiger van SAMM (Support After Murder and Manslaughter) en een politie-agent.

De actie is opgezet door de SAMM om de negatieve gevolgen van gamen tegen te gaan.

“They’re getting that much of [violence] that they’re desensitized,” said Gaynor Bell, the chair of SAMM Merseyside. “They think it’s normal life. We’re telling them this is not real, this does not go on and it should not go on.”

Zijn die games toch nog ergens goed voor…