Elke zondag is er weer een nieuwe Jouw mening en zo ook vandaag weer. Zo simpel is het en daarom houden we de inleiding voor de verandering eens een keer wat korter. De stelling van deze week gaat over de adviesprijs van de DualShock 4 controller. De huidige adviesprijs van gemiddeld €59,99 is vrij fors te noemen en wij zijn erg benieuwd of jullie dat ook vinden. De stelling van deze week luidt dan ook: ‘De adviesprijs van de DualShock 4 controller moet omlaag’.

De DualShock 4 controller is als je hem in de hand hebt een zeer fijne controller om vast te houden en om mee te spelen, alleen zijn helaas niet alle onderdelen van de controller van dezelfde goede kwaliteit. Neem bijvoorbeeld het rubber dat om de pookjes heen zit, dit gaat bij intensief gebruik bijzonder snel slijten, waardoor het plastic pookje vrij snel tevoorschijn komt. Natuurlijk, het is afhankelijk van hoe je er mee omgaat, maar in tegenstelling tot eerdere DualShock controllers gaat het met de DualShock 4 veel te snel.

Zet daarnaast ook eens de adviesprijs van een DualShock 4 controller tegenover de adviesprijs van een nieuwe PS4 game, dan mag je toch concluderen dat de DualShock 4 controller wel erg aan de hoge kant is geprijsd. Natuurlijk, de ontwikkeling, het produceren, het verschepen, het kost allemaal geld en dan zou je op zo’n relatief hoog bedrag uit kunnen komen. Beschamend is dan echter wel dat bij speciale uitgaves, waar enkel een ander likje verf over het uiterlijk heen zit, er doodleuk een tientje meer wordt gevraagd. De oplage is in deze lager, maar dan nog hebben we het hier gewoon over massaproductie en in specifieke gevallen een ander likje verf.

Andere factoren die mee kunnen wegen in waarom je het juist wat genuanceerder ziet kan zoal zijn dat je een controller natuurlijk wel erg lang kan gebruiken, mits je er voorzichtig mee omgaat. Misschien ben je wel zo zuinig dat je gedurende een console cyclus niet tot hooguit één keer een vervanger moet kopen. Een ander punt is natuurlijk dat winkeliers nauwelijks verdienen op de verkoop van de PlayStation 4 zelf en het qua winstmarge vooral van games en accessoires moet hebben, hoewel je daar als consument niet direct een boodschap aan hebt.

Een ander punt wat nog een rol kan spelen is dat Sony mogelijk royalties moet betalen aan Immersion, het bedrijf dat het patent op het vibratiesysteem dat in de controller zit beheert. Dat is echter een ingewikkeld verhaal waar we niet al te diep op in gaan. Desalniettemin kan het wel een rol spelen in de doorberekening naar de consument, waardoor Sony zelf ook met externe factoren te maken heeft.

Zoals je merkt is dit een interessant onderwerp waar weer best het één en ander over te zeggen valt en wij zijn erg benieuwd naar wat jij hiervan vindt. Drop daarom vooral je mening in de reacties onder dit artikel, zodat we er weer een levendige en gezellige discussie van kunnen maken.