DLC Special: The Crew: Wild Run – Ubisoft kwam vorig jaar met The Crew, een racegame die zich wist te onderscheiden van andere titels door een enorme speelwereld te bieden. Deze speelwereld strekte zich uit van de oost- naar de westkust van de Verenigde Staten en kostte veel tijd om helemaal te doorkruisen. De game had misschien een wat ruwe start, maar speelt en werkt vandaag de dag als een zonnetje. The Crew gaven we vorig jaar een net cijfer en onlangs doken we opnieuw in deze wereld, maar dan nu voor de Wild Run uitbreiding.

Anders dan gebruikelijk

De Wild Run uitbreiding is anders van opzet dan je van een uitbreiding zou verwachten. Niet enkel een sloot nieuwe auto’s of een nieuw gebied, maar ook een wirwar aan nieuwe features en mogelijkheden die her en der verspreid zijn door de wereld. In de eerste instantie was het dan ook even zoeken naar wat er echt allemaal nieuw is en wat dit qua gameplay brengt. Vanzelfsprekend krijg je enige toelichting zodra je de game weer aanslingert, maar alsnog word je een beetje in het diepe gegooid. Desalniettemin is The Crew sowieso een game van exploreren en dat wordt met de nieuwe toevoegingen die Wild Run brengt des te meer aangemoedigd.

De meest prominente toevoegingen zitten hem zowel in de voertuigen als in de verschillende racedisciplines. Een belangrijk onderdeel is de toevoeging van motoren en monstertrucks, wat een geheel nieuwe dimensie aan The Crew toevoegt. Lange afstanden racen op je motor is naast de mogelijkheid om dit met je auto te doen een welkome afwisseling. Dat zit hem deels in het gegeven dat de game je per definitie uitnodigt om lange ritten te rijden, evenals dat de motoren weer net even wat sneller zijn dan de auto’s, waardoor het tempo des te meer stijgt en het racen nog leuker wordt.

De monstertrucks zijn een compleet ander verhaal, aangezien je hiermee deelneemt in arena’s waar je tegen anderen kunt racen om een kroon te stelen. Meer van de stunts? Ook dat is een mogelijkheid, want je kunt eveneens helemaal los gaan in halfpipes, op schansen en meer, om een zo hoog mogelijke score bij elkaar te sprokkelen; een bijzonder leuke toevoeging die voor uitermate veel vermaak kan zorgen. Aanvullend hierop heb je nog twee nieuwe specs die te herleiden zijn naar een bepaalde race discipline, namelijk dragracen en driften.

The Summit

Al deze toevoegingen zijn naadloos in de game geïntegreerd. Dus als jij een monstertruck wilt hebben, dan ga je naar de monstertruck dealer die jouw huidige auto ombouwt tot zo’n gevaarte. Wil je op pad met een Kawasaki Ninja? Ga dan naar de motordealer die deze verkoopt en voer de motor vervolgens op bij de aangewezen tuner elders in het land. Qua structuur is het identiek aan de basis van The Crew en dat werkt bijzonder prettig. In aanvulling hierop komt er nu maandelijks een nieuw evenement dat ‘The Summit’ wordt genoemd en hier strijd je om allerlei exclusieve extra’s en zelfs een unieke auto.

Om kans te maken zul je moeten deelnemen aan verschillende disciplines, zoals driften, verspringen, een score neerzetten met je monstertruck, een tijdrit, enzovoort. Hoe beter je presteert, hoe hoger je op de rankings komt te staan en hoe beter je beloning zal zijn. Interessant aan The Summit is dat dit een maandelijks terugkerend evenement is en dat je dus keer op keer gemotiveerd wordt om de game weer aan te zetten en te strijden voor de mooie extra’s die het je kan bieden. Aanvullend hierop kan je al deze nieuwe voertuigen en disciplines natuurlijk in multiplayervorm spelen, waardoor ook dit segment aanzienlijk verder is uitgebreid.

Verbeteringen die missen…?

The Crew: Wild Run is een uitstekende uitbreiding als het gaat om content, want Ubisoft weet de al immense game van genoeg nieuwe content te voorzien waardoor het opnieuw de moeite waard is om het geheel te doorgronden of juist op te pakken. Toch zijn er ook wat punten van kritiek aan deze uitbreiding op te merken. Ubisoft beloofde namelijk een flinke grafische upgrade, maar als we heel eerlijk zijn, is dat niet echt aan de PlayStation 4 versie te zien. Toch wat jammer, hoewel het dynamische weer een fijne toevoeging is die het net even wat meer kleur geeft.

Daarnaast is de besturing van de voertuigen niet veel verbeterd. Maar voordat ik hier verder op in ga, wil ik dat even nuanceren. The Crew is natuurlijk arcade pur sang en dat zal niet veranderen. Echt problemen met de besturing waren er dan ook niet. maar als je naar de nieuwe voertuigen gaat kijken, hebben we hier toch zo onze bedenkingen bij. Het driften gaat bijvoorbeeld niet echt lekker; iets dat in een Driveclub vele malen soepeler gaat. Daarnaast is het totaal onlogisch dat er een bocht in een dragrace te vinden is, waardoor het praktisch onmogelijk is om je voertuig op de baan te houden.

Aanvullend hierop is bijvoorbeeld motorrijden een heerlijke beleving, maar als je ergens tegenaan rijdt, blijf je net iets te vaak hangen of is de flow gelijk weg. Helemaal irritant wordt het als je niet wegkomt bij een auto als je net bezig bent met een uitdaging waarin de tijd een belangrijke rol speelt. Dat zijn toch wat smetten op het verder mooie pakket waarvan we niet begrijpen dat deze alsnog aanwezig zijn in deze uitbreiding. Met een jaar ontwikkelingstijd zou elke Q&A tester dit toch aan moeten kaarten?

Op pad met een crew

Een ander punt dat in The Crew een belangrijke rol speelt, is natuurlijk dat je met een crew van spelers de wereld betreedt, deelneemt aan races en zo jezelf naar de top in The Summit werkt. Nu moet ik zeggen dat mijn oude crew niet langer de game speelt en ook geen intentie had om Wild Run te halen. Dan ben je ineens erg alleen en mis je wat dat betreft toch een element dat een belangrijke bijdrage in de gameplay heeft. Natuurlijk hadden we online snel mensen gevonden om de nodige dingen uit te proberen, want de wereld leeft gelukkig nog steeds.

Toch is het wel een belangrijk punt om even in gedachten te houden dat je optimaal plezier met deze uitbreiding pas zal beleven als je een vaste crew hebt of als je huidige crew Wild Run aanschaft. Over aanschaffen gesproken: de DLC is qua omvang behoorlijk groot en het biedt absoluut vele uren extra plezier door zowel de gameplay toevoeging die het biedt als de nieuwe mogelijkheden die erbij komen kijken. Toch is een prijskaartje van dertig euro behoorlijk aan de forse kant en eigenlijk zelfs iets te hoog. Ja, je krijgt er absoluut veel voor terug, maar een prijskaartje van twintig euro was meer op z’n plaats geweest.

Conclusie

The Crew: Wild Run is een uitstekende uitbreiding die een al immense game op de juiste manier van nog meer content voorziet. De toevoegingen zijn in veel gevallen de moeite waard en voegen veel toe aan de gameplay. Wel dien je hier relatief veel voor te betalen en als je het overweegt, neem dan het punt van ‘je crew’ in overweging, want daar is de gameplay immers omheen gebouwd. Verder zijn de beloofde grafische verbeteringen in de PlayStation 4 versie niet echt goed te zien, hoewel het dynamische weer wat dat betreft wel een welkome toevoeging is. Nu we alle positieve en negatieve punten benoemd hebben, kunnen we afsluiten met een positieve noot en dat is dat Ubisoft erin slaagt om een grote game nog groter en afwisselender te maken en dat mag gewaardeerd worden.