Firmware 3.21 nu verplicht om op het PlayStation Network te komen

Het is al een tijdje geleden dat Sony met firmware update 3.21 kwam. Deze firmware update verwijderde, tot grote woede van enkele PS3-bezitters, de OtherOS-functie. De OtherOS-functie maakt het mogelijk om Yellow Dog Linux te installeren op je PlayStation 3.

De bekende Iphone hacker GeoHot was het gelukt om de PS3 te hacken via deze OtherOS-functie. Sony was hier natuurlijk gelijk van op de hoogte en greep in. Ze besloten de OtherOS-functie te verwijderen.

Veel mensen raadden je aan niet te updaten naar Firmware 3.21, ook GeoHot raadde dit aan. Hij liet zelfs weten dat hij aan Custom Firmware werkte dat er voor zorgt dat je toch FW 3.21 kan draaien zonder de OtherOS functie kwijt te raken. Dit is hem nog gelukt ook.

Veel mensen besloten hiernaar te luisteren en te wachten op deze Custom Firmware. Als je nog FW 3.15 gebruikt is het onmogelijk om op het PlayStation Network te komen, hiervoor moet je updaten naar de nieuwste firmware. Toch is het mogelijk om dit de omzeilen via het gebruik maken van proxy’s en dergelijke.

De Franse website PS3gen meldt dat het vanaf nu niet meer mogelijk is om hiervan gebruik te maken en dat je per se moet updaten naar firmware 3.21 om het PSN op te kunnen. Wanneer je dit probeert krijg je een error.

15 reacties

 1.    1919 XP
  ddvos's avatar

  ik heb die update gelijk gedaan ik wil geen gekloot met mijn ps3 heb er 400 euro voor betaald

 2.    434 XP
  JoeyNL's avatar

  Die update is bij mij altijd al verplichtig geweest, ik kon niet inloggen op PSN met update 3.20..

  En anders zouden er ook geen TuTs verschenen zijn om omleiding te maken met psn op frimware versie 3.20….

 3.    7 XP
  JPtje's avatar

  Volgens mij is dit al vanaf de eerste dag dat FW 3.21 uitkwam?

 4.    1749 XP
  Shmet's avatar

  @JPtje: Ja, maar dan kon je gebruik maken van proxys en DNS .. nu gaat dat niet meer 😉

 5.    219 XP
  SuperDre's avatar

  Achja, FCK Sony zullen maar weer eens zeggen… Ik blijf voorlopig nog op 3.15, en zal waarschijnlijk gewoon de Customfirmware gaan gebruiken, want ik heb echt schoongenoeg van Sony, zomaar dingen jatten waar ik netjes voor betaald heb, en telkens met onzinnige updates uitkomt. Laten ze ook eens wat doen aan de kwaliteit van de NOS-widget, want die is zo belabberd..

 6.    227 XP
  TA FatihTalha TR's avatar

  Sony moet eerst deze klote update is testen, want de meeste 60gb bezitters hebben een probleem door deze klote update! Inclusief mezelf.

 7.    533 XP
  fazzel100's avatar

  Hmm ga ik dus niet moeilijk over doen… Had trouwens al geinstalleerd

 8.    1951 XP
  elazzja's avatar

  Maakt mij niets uit. Other Os vond ik niet echt handig.

 9.    442 XP
  rwss's avatar

  SuperDre Je hebt hier volkome gelijk mee, de functies die veel mensen gebruiken zijn ze langzaam eruit aan het slopen en het vervangen door functies en programma’s die niet veel mensen willen en
  gaan gebruiken, neem nou de NOS Nieuws functie, gebruik ‘m liever niet dan
  wel, bij veel gebruikers als de console op deze funtie staat en dan uitgeschakeld wordt loopt de PS3 vast met een abnormal shutdown.
  Vervolgens het niet te hebben over P$ Home, VidZone en dat andere wat er
  vanaf het begin in zit, Live with Play$tation en ook niet te vergeten die waardeloze foto applicatie.
  $ony is ons echt Software die ook nog n’s van de bugs barst door de strot
  af aan het duwen, ik denk dat de P$3 minder lang gaat mee gaan als de P$2 en zelfsals de P$1.
  Ik ben niet te spreken over firmware build v3.21 en al helemaal niet hoe $ony z’n gebruikers behandeld, tenslotte de mensen die geld uit geven aan
  hun games en hun elektronika producten.

  Toch vindt ik dat $ony het gewoon de normale gebruikers erg lastig aan het
  maken is, ‘k moet toegeven dat ik de Andere-OS functie veel gebruikte maar om het Andere-OS te starten vondt ik toch wel altijd dat ze de functie al extra zo ver mogelijk in de instellingen menu’s weg hadden gestopt om het sowiso al lastiger te maken om op te starten, net of ze hier toch een bedoeling mee hadden om de gebruikers toch een beetje tegen te zitten.
  Het lijkt er steeds meer op dat $ony een roadmap heeft om langzaam hun gebruikers weg te jagen en zo veel mogelijk ergernis te laten oplevern, ze zijn zich ons gewoon tegen zich in het harnas aan het werken.
  Ze gaan gewoon stellig door met de campange “It does everything.” ook
  schrijven ze nog stellig op hun officiele firmware site dat de firmware de
  zelvde features bevat als vorige versie.

  Wat ooit een super console was wordt nu langzaam afgebroken, ben absolut geen fan van Micro$oft en hun XDoos 360 Dinges maar nu begin ik steeds meer
  een vervelende na smaak te krijgen van $ony, ook beleef ik steeds minder plezier aan de P$3 ook lijkt het of we weer aan de rand staan van een game
  console depressie zoals we dat hadden in ’80’s.
  Games zijn op het moment peper duur aan het worden en daarnaast wordt er veel meer rotzooi uit gegeven dan goed spul, daarnaast is er nog de rotzooi die je opgedrongen wordt via de consoles, dit is erg jammer maar wel de weg die langzaam bewandeld wordt en wie hier wel profijt van hebben zijn de mensen in de wegenbouw en de recyceling want er wordt nieuwe kunstof van gemaakt en asfalt van de electronica producten zoals dit in de ’80’s ook werdt gedaan, dus zo heel erg slecht gaat het toch niet helemaal uit pakken, dat dan weer wel.

 10.    283 XP
  Alycan's avatar

  Heb even nagevraagd bij sony kreeg het volgende als reactie:

  “Bedankt voor uw mail betreffende uw PlayStation 3.
  We begrijpen uit uw mail uw ontevredenheid over het feit dat we de functie “Install Other OS” hebben verwijderd door middel van onze laatste software update (3.21).
  We vinden het jammer dat u , als gebruiker van de “Other OS functie”, ontevreden bent over onze beslissing om deze functie te verwijderen. Sony Computer Entertainment Incorporated (SCEI) heeft echter deze beslissing genomen om de beveiliging van de van Playstation 3 te blijven waarborgen. En terwijl we begrijpen wat voor impact deze beslissing heeft voor sommige gebruikers, blijven we erbij dat we ervoor moeten zorgen dat de beveiliging van de PlayStation 3 niet in het geding komt.
  Zoals u misschien weet hebben we door de update functie de mogelijkheid om de PlayStation 3 constant in ontwikkeling te houden en steeds meer uit te breiden. Op de verpakking van de PlayStation 3 staat vermeld “ Design and specifications are subject to change without notice” dit wilt zeggen dat we de mogelijkheid hebben om de soft en hardware aan te passen naar onze wensen.
  Jammer genoeg is het in dit geval nodig om de functie “Install Other OS “ te verwijderen om de beveiliging van de playstation 3 te blijven waarborgen.
  Dit is een moeilijke beslissing geweest voor ons, maar gezien de weinige gebruikers die gebruik maken van deze functionaliteit, vinden we dat dit de juiste beslissing is geweest die in het voordeel zal zijn van alle PlayStation 3 gebruikers.
  Nogmaals, terwijl we bewust zijn van uw frustratie, geloven we dat deze actie ten goede zal komen voor alle Playstation 3 gebruikers, aan de hand hiervan zullen we niet over de mogelijkheid beschikken om enige vorm van refund of compensatie te doen.
  We vertrouwen erop dat dit ons standpunt in deze zaak een duidelijk maakt.
  Mocht u nog vragen hebben omtrent uw PlayStation 3 kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze Service Desk.”

  Waarop ik het volgende verstuurde:
  Sony verwijderd functies van mijn apparaat waar voor ik betaald heb op het punt van aanschaf. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de Europese consumenten wet overschreden wordt.

  Directive 1999/44/EC het betreffende stuk gaat als volgt:

  The goods must

  · comply with the description given by the seller and posses the same qualities and

  characteristics as other similar goods

  · be fit for the purpose which the consumer requires them and which was made known to the seller at the time of purchase.

  · are fit for the purpose for which goods of the same type are used

  · show the same quality and performance, which are normal in goods of the same type and which consumers can reasonably expect. This will also take into account any public statements

  Hier bij als aanvulling het volgende:

  * EULA’s & TOS zijn in geen vorm van een juridisch bindend contract, hier voor zijn 3 redenen:
  1) Een contract: een “Meeting of minds” heeft plaatsgevonden, en de onderhandelingen werden uitgevoerd door beide partijen.
  2) Een overeenkomst moet worden goedgekeurd voordat beide partijen alle betalingen hebben gedaan en de verleende diensten nog uitgevoerd moeten worden.
  3) Uiteindelijk is er een kader nodig, handtekeningen, en afhankelijk van de betrokken partij een notariële akte door een notaris.

  Daarbij komend hebben we de computer wetten: “Een actie om opties te verwijderen, wijzigen of onbruikbaar te maken van gegevens op een Computer Systeem is strafbaar. Simpel weg is het verwijderen van dingen/gegevens hacken, ongeacht het doel, motief, of de reden …

  Dit maakt het dat de termen waarop Sony handelt niet rechtsgeldig zijn en ik recht heb op een vergoeding.

  Hoogachtend,
  ————

 11.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  is dit al geweest ?

 12.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  @Alycan: ben bang voor je dat er weinig gaat gebeuren jonge

 13.    442 XP
  rwss's avatar

  Alycan, Dit zou bestwel n’s een goede zaak kunnen worden, mede omdat $ony in het verleden met de other-os functionalitied geadverteerd heeft en in zekere zin nog steeds doet met “It does everything” en ook met deze regel op de officiële firmware site van $ony: “Deze update van de systeemsoftware bevat alle features van de voorgaande versies.” Zie: http://nl.playstation.com/ps3/support/system-software/detail/item272894/Update-features-%28ver-3-21%29/
  Dit is alles misleidende reclame, maar nog erger vindt ik ook al gebruikte veel mensen de functies niet er werdt wel voor betaald. Er zijn nu wel veel mensen die nu roepen ik vindt het niet erg want ik gebruik het toch niet maar buiten de mensen met een slim die dit nu roepen en een P$3 classic console hebben, wordt wakker jullie hebben voor functionaliteit betaald en jullie worden nu afgezet want de functies worden verwijderd.

 14.    6677 XP
  Myx's avatar

  @ddvos: idd, vidn het goed van sony doet, geen kansen verspillen.

 15.    5920 XP
  7th-son's avatar

  de playstation 3 daalt zo wel in waarde lijkt mij, vooral de oudere generatie PS3’s

  wat halen ze straks weg omdat ze bang zijn voor hackers, het regiovrij gedeelte? that would suck!