Topper van 2016: Rise of the Tomb Raider – Lara Croft zal met haar avontuur in Rise of the Tomb Raider pas eind dit jaar de PlayStation 4 aandoen, nadat deze game een jaar exclusief voor de Xbox One is. We moeten er dus helaas nog een flinke tijd op wachten, maar dat neemt niet weg dat we alvast halsreikend vooruit mogen kijken. In navolging van het uitstekende Tomb Raider krijgen we nu een nieuw avontuur in dezelfde stijl, wat garant staat voor succes.

Rise of the Tomb Raider – Net zoals elke andere Tomb Raider game is Rise of the Tomb Raider een game die draait om het beleven van een avontuur. Dit bestaat voornamelijk uit klim- en klauterwerk op jacht naar schatten en tegelijkertijd dien je af te rekenen met vijandelijk gespuis, wilde dieren en eventueel bovennatuurlijke verschijnselen. Het verhaal van Rise of the Tomb Raider zullen we zoveel mogelijk voor ons houden – hoewel je op het web het complete plot inmiddels wel kan vinden – omdat het avontuur echt iets is dat je zelf op je gemak moet ervaren zonder enige spoilers of inleiding die afbreuk aan de ervaring kunnen doen.

Wat we wel mee kunnen geven, is dat Rise of the Tomb Raider voortborduurt op wat Tomb Raider zo goed maakte. Dat betekent nóg meer omgevingen, vijanden en meer diepgang. Deze diepgang zien we terug in een uitgebreid crafting systeem waar je ook veel meer items uit je omgeving voor nodig hebt. Dit maakt de wereld niet alleen interactiever, het is daarbij gelijk ook interessanter en zorgt voor enige meerwaarde in de speelduur.

Daarbij komt nog dat de Xbox One versie het nodige aan downloadbare content krijgt, waaronder een singleplayer uitbreiding die een heel nieuw verhaal vertelt. Met een release die een jaar na de oorspronkelijke uitgave volgt kan het zomaar zijn dat Square Enix dit gelijk bij de PS4-uitgave voegt, wat het des te meer tot een groots en mooi avontuur maakt, mits de kwaliteit van de Baba Yaga uitbreiding enigszins hoogstaand is – iets waar we, afgaande op de twee games (dit deel en het vorige), ons niet al te veel zorgen over hoeven te maken.

Waarom gaat dit een topper worden? Heel simpel, de eerst Tomb Raider was een uitstekende game die hier op PSX-Sense een prachtige score wist te behalen. Het is dus niet echt een verrassing dat Rise of the Tomb Raider van soortgelijke kwaliteit is. We kunnen immers kijken naar de cijfers die deze titel tot dusver gescoord heeft op de Xbox One. Wat dit tot een goede game maakt, zit simpelweg in het verhaal, de gameplay en de relatief open manier van een lineair verhaal vertellen. Alle elementen die de voorganger tot een uitstekende game wisten te maken, keren nu terug in een nog uitgebreidere vorm, wat wel een recept tot succes moét zijn.

Meer over Rise of the Tomb Raider:
Woman vs. Wild deel 1
Woman vs. Wild deel 2
Woman vs. Wild deel 3
Baba Yaga: The Temple of the Witch trailer