http://www.psx-sense.nl/images/file/img_5666d95dd825c.jpg

Piraterij op consoles is iets waartoe deze generatie tot op heden eigenlijk weinig paniek om is geweest, de techniek en beveiliging achter de consoles is drastisch verbeterd en piraterij wordt hiermee goed ontweken. De PlayStation 3 heeft het overigens ook erg lang volgehouden, tot er een USB-stick verscheen die een jailbreak mogelijk maakte. De PS4 is nu al sinds eind 2013 op de markt en nog altijd zo goed als ‘hack’-vrij. Hier en daar verschenen er wel wat ‘activatie-trucs’ met de licenties van games, waardoor het mogelijk was op tientallen consoles games te installeren vanuit één PSN-account.

Het downloaden van games daarentegen, zoals veel gebeurde bij de PS2, Xbox 360 en later ook de PS3, is al voor een lange tijd niet meer aan de orde. De PS4 is namelijk nog altijd niet gekraakt en dat is fijn, want op die manier blijven online servers ook vrij van cheaters en hackers die de game verpesten.

Een bekende in de ‘scene’ heeft nu alleen op Twitter weten te melden dat hij een werkende ‘PS4 kernel exploit’ heeft. Het gaat hier om cTurt die eerder al de nodige tools uitbracht die het mogelijk maakte om bestanden op de PS4 uit te kunnen lezen. Dit is sinds firmware 1.76 al niet meer mogelijk, dus de kans is ook aanwezig dat zijn exploit niet werkt op nieuwere firmwares.

De exploit is nog niet vrijgegeven en het is ook nog onduidelijk of dit überhaupt gaat gebeuren. Ook is het nog moeilijk te zeggen wat hij precies bedoelt met een ‘kernel exploit’ en in hoeverre dit piraterij kan beïnvloeden. In principe zou het moeten betekenen dat men een kernel dump heeft kunnen maken, aangezien er dan root-toegang moet zijn. Zonder NPDRM-keys kan men echter weinig qua piraterij, want die zijn nodig om games te kunnen ‘ondertekenen’, zodat de PS4 ze leest, de met AES encrypted keys dus. De kans is ook groot dat Sony van keys verandert bij elke grote firmware update, want het kraken van de keys is geen gemakkelijke opgave. Vooralsnog lijkt het dus op een storm in een glas water.

De exploit maakt waarschijnlijk gebruik van de 1.76 webkit exploit, waardoor de schade beperkt blijft, aangezien er nog weinig PS4’s zijn die de inmiddels oude firmware 1.76 gebruiken.