DLC Special: Star Wars Battlefront – Battle of Jakku – Het is ondertussen alweer bijna een maand geleden dat Star Wars Battlefront verscheen. Deze multiplayer shooter van DICE zal, net als de meeste grote games tegenwoordig, enkele grotere DLC pakketten krijgen. Men heeft echter ook beloofd om met meerdere gratis DLC pakketten te komen. De eerste gratis DLC, Battle of Jakku, is inmiddels voor iedereen beschikbaar. Wij gingen er uitgebreid mee aan de slag en in deze special lees je wat we ervan vinden.

Welkom op Jakku

De Battle of Jakku DLC voegt de compleet nieuwe planeet Jakku aan de game toe. Jakku zal ook uitgebreid te zien zijn in de aankomende film Star Wars: The Force Awakens, dus deze DLC geeft ons een eerste kijk op deze planeet, zodat we weten wat we kunnen verwachten. Jakku is een woestijnplaneet en we zien onder andere een enorme Star Destroyer die net is gecrasht op de planeet. De planeet ziet er visueel gezien weer erg mooi en vooral sfeervol uit, net als de rest van de game. Het is ook gewoon erg mooi dat de sfeer die Jakku ademt echt anders is dan op de andere planeten in de game. Hierdoor voegt de nieuwe planeet ook daadwerkelijk wat toe.

Met deze DLC krijg je toegang tot twee nieuwe maps die zich op Jakku afspelen. De eerste map heet Goazan Badlands en deze map kan je in de kleinere modi Blast, Cargo, Droid Run, Drop Zone, Heroes vs. Villains en Hero Hunt spelen. Het midden van deze map is vrij open, met daaromheen wat kleinere, nauwere paden. Goazan Badlands is op zich wel een prima map qua layout, maar het voelt verder niet speciaal aan en de map speelt ook niet altijd even lekker. Er zitten naar onze mening dan ook zeker betere maps in de game. Variatie is echter altijd welkom. Verwacht alleen geen hoogstaande toevoeging voor deze kleinere modi.

De andere map daarentegen, Graveyard of Giants, is wel heel erg tof. Dit is de nieuwe map voor de grotere modi Walker Assault, Supremacy en Fighter Squadron. Ook kan je op deze map een nieuwe modus spelen, die we hierna bespreken. Graveyard of Giants is uiterst sfeervol. Het is duidelijk dat er een enorm gevecht is geweest, want je vecht tussen allerlei brokstukken van AT-AT’s en de Star Destroyer, zoals we eerder stelden. Ook vind je op deze map de nodige zandduinen. Hierdoor heb je tijdens het spelen voldoende cover om achter te schuilen. Wat ook opvallend is, is dat de map ondanks zijn grootte toch lekker compact aanvoelt. Dit is wat ons betreft alleen maar positief, aangezien het nooit te hectisch wordt. Graveyard of Giants is dan ook echt een zeer geslaagde map en één van onze favorieten uit de gehele game.

Turning Point

Naast twee nieuwe maps brengt Battle of Jakku ook een nieuwe modus, Turning Point. Zoals we al aangaven is dit weer een grootschalige modus en deze speel je dan ook in totaal met veertig mensen. In Turning Point zijn de Rebels de aanvallende partij en moet The Empire zich koste wat het kost zien te verdedigen. De modus heeft wel wat weg van Rush uit de Battlefield reeks en bestaat uit vier fases. In de eerste fase zijn er drie controlepunten in handen van The Empire. De Rebels hebben een paar minuten om deze te veroveren. Wanneer één van de punten in handen van de rebellen is, schuift de strijd zich wat verder op naar een ander gedeelte van de map voor de tweede fase. Hierin zijn twee controlepunten, waarvan er ook weer eentje veroverd moet worden. In de derde fase zijn er ook twee nieuwe punten en in de vierde en laatste fase draait alles slechts om één punt. Wanneer de Rebels deze weten te veroveren, hebben zij gewonnen.

Hoe kan The Empire dan winnen? In elke fase hebben de Rebels maar een beperkt aantal minuten om de punten over te nemen. Wanneer de tijd voorbij is, resulteert dat direct in een overwinning van The Empire. Al met al is Turning Point een ontzettend vermakelijke modus en wij vinden het zelfs één van de beste modi uit de game. Er komt vrij veel tactiek bij kijken, zeker als je aan de kant van de rebellen speelt. Wat ook erg leuk is, is dat Turning Point naarmate het potje vordert steeds actievoller wordt. Dit omdat de strijd zich op steeds minder controlepunten focust. Als Rebel spelen vergt ook een andere speelstijl dan wanneer je aan de kant van The Empire speelt. Hierdoor krijg je toch de nodige afwisseling binnen één en dezelfde modus.

Wat we overigens wel echt een nadeel vinden, is dat Turning Point alleen op de nieuwe map Graveyard of Giants speelbaar is. De combinatie van deze map en modus werkt uitstekend; de modus speelt namelijk fantastisch op deze map. De modus begint echter, ondanks de genoemde variatie in speelstijlen bij de verschillende kanten, al snel in herhaling te vallen omdat je telkens op dezelfde map speelt. Wij hopen dan ook dat DICE de modus in de toekomst nog beschikbaar maakt voor de andere maps, want Turning Point levert echt hele intensieve gevechten op.

Conclusie

De Battle of Jakku DLC voor Star Wars Battlefront is wat ons betreft een geslaagd begin van het DLC-seizoen voor de game. Goazan Badlands is een prima map, maar zeker niet één van de betere uit het totale aanbod. Graveyard of Giants is daarentegen wel echt een zeer goede map en ziet er fantastisch uit door de setting. Ook de nieuwe modus, Turning Point, is een toffe toevoeging en het hoogtepunt van de DLC. Jammer is wel dat deze op slechts één map speelbaar is, maar aangezien Battle of Jakku geheel gratis is, hebben we weinig recht tot klagen. Er is dan ook geen enkele reden om deze DLC niet te downloaden. Heb je nog altijd veel plezier in Star Wars Battlefront? Dan is dit verplichte kost!