Review: Fat Princess Adventures – Fat Princess verscheen in 2009 voor de PlayStation 3 en waar in die game strategie nog een rol speelde is dat met Fat Princess Adventures over een andere boeg gegooid. Je neemt de rol aan van een eigen gemaakt personage en met hem of haar sla en vecht je je een weg door het bedreigde koninkrijk waartoe prinses Muffintop en prinses Plumb behoren. Vechten op de meest simpele manier en dat met meer man op de bank is pret gegarandeerd.

Hakken tot je een ons weegt

Fat Princess Adventures is in grote lijnen een hack ’n slash game, want met je personage betreedt je de wereld om daar allerlei opdrachten uit te voeren. Deze opdrachten ofwel quests liggen in lijn met het verhaal van de game, maar voor het verhaal hoef je het niet te doen. De gameplay daarentegen wel, aangezien die een stuk interessanter is. Naarmate je verder komt, zul je steeds meer gebieden aandoen die allen flink van elkaar variëren en je voornaamste doel is in elk gebied de vijanden een kopje kleiner maken.

Dat doe je met behulp van je wapens en wat de game op een leuke manier doet, is dat je bij elke checkpoint kan wisselen van klasse. Het ene moment ren je dus rond als archer en het andere moment als magician, om even later weer te wisselen naar knight. Je krijgt hierin de volledige vrijheid en elke klasse heeft natuurlijk zo z’n eigen specialiteiten. Met deze vier classes kan je afwisselend spelen, maar ook kan je wat vrienden optrommelen of online mensen zoeken om het avontuur in coöp te doorlopen.

Afhankelijk van de hoeveelheid spelers zal de moeilijkheidsgraad iets toenemen wat zich vertaalt naar een langere healthbalk bij de tegenstanders. De gameplay zelf is verder niet heel veel meer dan van A naar B lopen en alles naar het hiernamaals slaan wat je tegenkomt. De game is wat dat betreft qua gameplay niet echt heel erg uitgebreid, want hierbinnen is niet al te veel diepgang aanwezig. Wel zul je gaandeweg geld verzamelen en betere items tegenkomen die je op gemakkelijke wijze met je huidige loadout kunt omwisselen om die vervolgens bij een smid te upgraden.

Superkrachten

Het gehele concept van Fat Princess Adventures is nergens heel erg origineel of nieuw, maar wat het zo leuk maakt, is ten eerste de humor en ten tweede de feilloze gameplay. Het is op één of andere manier erg bevredigend om alles wat beweegt kapot te meppen en in coöp is dat nog bijzonder gezellig ook. Ter aanvulling op de mogelijkheid om je items en wapens te upgraden zal er tijdens het vechten altijd een meter oplopen en zodra deze vol is, dan ben je tijdelijk nog sterker, wat erg efficiënt is tegen sterkere vijanden.

Word je te vaak geraakt? Dan nemen de hartjes die jouw health tonen snel af, maar om dat aan te vullen kan je – hoe kan het ook anders – taart eten en dat werkt verdomd goed. Eet je echter te veel taart, dan zal je tijdelijk als een enorme vetzak rondlopen, waardoor je iets langzamer bent, maar wederom wel meer krachtige aanvallen kunt plaatsen. Dat is in een notendop de gameplay, welke varieert van standaardgevechten tot momenten waarop je in feite superkrachten krijgt en dat alles met één doel… inderdaad, vijanden doden.

Ter afwisseling zul je een breed scala aan vijanden op je pad treffen en geregeld kom je oog in oog te staan met een eindbaas die een speciale tactiek vereist en wat dus voor extra variatie zorgt. Een bijkomend element in de variatie is dat je diverse gebieden in het koninkrijk aandoet, welke allemaal flink van elkaar verschillen. Bovendien ziet het er visueel nog behoorlijk netjes uit ook en dat tezamen met de humor, de personages en de eigenlijk iets te vrolijke stijl maakt het tot een vermakelijk stukje software.

Maar er is meer

Qua gameplay hebben we eigenlijk alles nu wel aangegeven wat je van Fat Princess Adventures moet weten en de indruk die hierbij snel kan ontstaan is dat het een repetitief geheel is. Dat is het qua gameplay absoluut, maar de coöp functionaliteit maakt in deze een hoop goed. Een ander punt wat voor de nodige afwisseling zorgt zijn de vele side-quests die je in de hoofdstad, maar ook daarbuiten, kan accepteren. Die hebben nooit veel om handen, want het beperkt zich veelal tot dingen ophalen en wegbrengen evenals mensen zoeken, maar het is een welkome afwisseling die de gameplay iets meer kleur geeft.

Eerder benoemden we al even kort de humor die aanwezig is en dat is wat de game eigenlijk best wel erg vermakelijk maakt. De personages slingeren de ene domme opmerking na de andere er uit en dat met stemmen die heel erg aan South Park doen denken. Wat hier tevens aan bijdraagt is dat de vijanden uiteenlopen van spinnen tot schijtende grizzly beren op een toilet midden in het bos. Het slaat helemaal nergens op, maar dat is nu net de charme van Fat Princess Adventures.

Conclusie

Fat Princess Adventures is een game die vooral goed tot haar recht komt in coöp. Dit omdat het natuurlijk gezellig is om met meer man te spelen, maar ook omdat de game eigenlijk voor coöp gameplay is gemaakt. In je eentje spelen is absoluut goed mogelijk, maar gaat op een gegeven moment wat vervelend door het gebrek aan variatie en diepgang in de gameplay. Wat de game daar tegenoverstelt is goede voice-acting, een vlotte manier van spelen, leuke humor en een solide wereld waarin je los kan gaan.

Pluspunten

  • Humor
  • Speelt lekker weg
  • Voice-acting
  • Ideale game voor coöp

Minpunten

  • Gameplay bestaat vooral uit buttonbashen
  • Verhaal stelt niet al te veel voor
  • In je eentje niet zo boeiend

7.0