Special: Disney Infinity 3.0 – The Force Awakens Play Set – Met de release van The Force Awakens is er een nieuwe Play Set voor Disney Infinity 3.0 verschenen. Het perfecte moment om in te haken op het succes en natuurlijk mee te liften. De eerdere Play Set, Rise Against the Empire, beviel ons uitstekend en dus keken we erg uit naar deze nieuwe Play Set, die wat dat betreft qua gameplay en structuur erg op de andere Play Sets zou lijken. Nu we het avontuur van The Force Awakens zelf hebben kunnen ervaren, is het tijd om die ervaring met jullie te delen, maar weet wel dat er wat lichte spoilers met betrekking tot de Play Set en de film in dit artikel voorkomen.

Nieuwe planeten

Zoals te verwachten was zul je in deze Play Set in grote lijnen het verhaal van de film volgen, zij het in vogelvlucht waarbij enkel de belangrijkste momenten voorbij komen. Als je de Play Set speelt zonder de film te hebben gezien, dan zal je het verhaal dus min of meer wel kennen en als je de film wel hebt gezien, dan is dit een mooie extra ervaring om bepaalde stukken opnieuw te beleven. Je zult namelijk verschillende planeten aandoen, zoals Jakku en de smokkelaarsplaneet Takodana. Daarnaast zul je de ruimte rondom deze planeten kunnen verkennen en tevens doe je nog de thuisbasis van Kylo Ren aan.

Wat dat betreft schotelt deze Play Set je verschillende locaties voor waar je weer een reeks van missies dient af te werken. Deze missies variëren wel wat meer ten opzichte van Rise Against the Empire, waarbij een flink gedeelte vooral bestond uit haal dat op en breng het naar een bepaalde plaats. Nu krijg je meer opdrachten voor je kiezen die in grote lijnen nog steeds flink op elkaar lijken, maar de afwisseling daarbij is een stuk groter. De Play Set biedt de nodige hoofdmissies, die in lijn met de film liggen, maar zo nu en dan zul je ook zijmissies moeten doen om aan de hoofdmissie te kunnen voldoen.

Deze opzet is onveranderd gebleven en dit geheel schotelt je een speelduur van richting de acht uur voor, althans, als je alle missies en zijmissies wilt spelen. Richt je je puur op de hoofdmissies, dan zal je met een uur of vier wel klaar kunnen zijn. Neem je echter de tijd om alles te verkennen en alles te doen, dus ook de te verzamelen objecten en meer, reken dan op een speelduur van zeker ruim tien uur en dat is behoorlijk netjes te noemen. Een andere ‘wijziging’ in de gameplay is met deze Play Set dat de actie is toegenomen. Nog meer dan voorheen zul je het opnemen tegen legers van Stormtroopers en varianten hierop.

Toenemende uitdaging

De Play Set weet met de verhalende missies een langzaam opbouwende moeilijkheidsgraad te presenteren en dat gaat ditmaal behoorlijk geleidelijk aan. Het lijkt net even wat meer doordacht te zijn dan bij de andere Play Sets wat natuurlijk een positieve ontwikkeling is. Toch is het dan wel opvallend dat de racemissies op Takodana qua uitdagingdoelen dermate lastig zijn dat het niet in de juiste verhouding staat met de rest van de gameplay. Dat is iets wat we eerder al aanstipten en het is nog steeds een punt van orde bij The Force Awakens.

https://youtu.be/4RkgaySkWEk

Dat zit hem niet alleen in de doelen zelf, maar ook een beetje in de besturing van de voertuigen waarmee je op ietwat te gemakkelijke wijze achter dingen blijft haken, waardoor je kostbare tijd verliest. Dat is een beetje zonde, want dat werkt onnodig frustratie in de hand en dat is voor jongere gamers dan al snel een reden tot opgeven en daarmee zou in potentie niet alles van deze Play Set uitgebuit kunnen worden. Wat dat betreft, mag de ontwikkelaar toch eens echt kritisch gaan kijken naar de uitdaging van de Play Set(s), want dit klopt niet helemaal.

Mooi pakket

Als je uiteindelijk alles bij elkaar optelt aan gameplay mogelijkheden en wat je kan doen in deze Play Set, dan kunnen we niet anders dan constateren dat er weer een degelijke uitbreiding is gemaakt voor Disney Infinity 3.0. Het verhaal is makkelijk te volgen, kent wat subtiele vormen van humor en zal geen moment vervelen. De planeten die je aandoet zitten vol met gebieden die je kan ontdekken en waar tevens personages uit andere Play Sets – of losse personages – van pas kunnen komen, waardoor je volop zult kunnen wisselen tussen jouw figuren. Dat samen met veel zijmissies, te verzamelen objecten en meer maakt dit tot een compleet pakket dat voor de fan absoluut de moeite waard is.

Tel daarbij op dat beide planeten en de andere gebieden die je aandoet visueel erg netjes zijn ingevuld en dat het op een occasioneel grafisch wat matige texture na er uitstekend uitziet. Het oogt afwisselend, fris en soms zelfs enigszins vernieuwend voor een Play Set en daarmee is het puur genieten, mede omdat de voice-acting op uitstekende wijze is verzorgt. Dat krijgt natuurlijk wederom ondersteuning van de iconische Star Wars soundtrack wat het des te meer tot één mooi en zeer genietbaar geheel maakt.

Conclusie

Net zoals elke andere Play Set bestaat ook deze Play Set uit natuurlijk het avontuur en twee personages. Dit zijn Finn en Rey, welke vanzelfsprekend weer behoorlijk detailvol zijn. Het pakket kost zoals gebruikelijk €34.99 en dat is wat aan de prijzige kant, maar hiervoor krijg je in ruil twee mooie fysieke figuurtjes en een avontuur dat als je dat helemaal doorgrond je ruim 10 uur extra gameplay oplevert dus dan mogen we absoluut niet klagen. Met name omdat het technisch uitstekend in elkaar zit en het grafisch weer prima te pruimen is. Daarmee is de The Force Awakens Play Set voor jong en oud een prima uitbreiding op Disney Infinity 3.0, die los van de moeilijkheidsgraad bij uitdagingen niet veel beter ingevuld had kunnen worden dan dit.