Afgelopen zondag, vlak na de PlayStation Experience keynote heeft Sony de eerste PS2-classics uitgebracht voor de PlayStation 4. Een prima manier om klassiekers van weleer opnieuw te beleven zonder dat je daarvoor je PlayStation 2 onder het stof vandaan moet halen. Daarbij komt nog dat het er grafisch net wat gelikter uitziet en er extra features bijzitten. Allemaal goed nieuws, maar toch schiet Sony wat tekort in het aanbieden van deze classics, een prima gelegenheid om hier de gelijknamige stelling op los te laten: ‘Sony schiet tekort in het aanbieden van PS2-classics op de PS4‏.’

De PS2-classics die verschijnen – wat later verder uitgebreid zal gaan worden – zijn stuk voor stuk leuke games om te spelen en er is voor iedereen wel wat interessants. De mogelijkheid dat je gewoon op je favoriete console deze klassiekers kan downloaden en kan spelen en hierbij extra features krijgt als Trophies, second-screen, Remote-play en meer, dat is natuurlijk een uitstekende aanvulling en mooi meegenomen. Geen enkele reden tot klagen tot zover, want Sony steekt er op z’n minst enige aandacht in en dat moet voor trophyjagers helemaal een godsgeschenk zijn.

Er is echter ook het nodige wat wel op deze PS2-classics aan te merken valt. Zo krijgen we in Europa een inferieure versie van de game in verband met regiobepalingen die destijds aan de orde waren. Het is echter 2015 en dan verwacht je natuurlijk het beste van het beste. Daar mist Sony dus al een kans en wat helemaal zonde is, is dat je elke game opnieuw moet kopen. Als jij bijvoorbeeld GTA: San Andreas bezit voor de PlayStation 2 en deze eerder opnieuw gekocht hebt voor de PS3, dan mag je nu nogmaals €15.- aftikken en dan begint het wel een duur geintje te worden. Sony kan heel gemakkelijk op de accounts zien wie welke game bezit en kan daar dan ook Cross-buy aanhangen, nietwaar?

Het tegenargument wat hierbij gebruikt kan worden is dat de PS4 uitgaves van PS2-classics extra features bevatten en dat het er mooier uitziet, maar is dat reden genoeg om opnieuw geld te vragen aan mensen die de game in kwestie al één of twee keer eerder hebben gekocht? Biedt dan op z’n minst een lagere prijs aan voor die groep. Bovendien is de prijs van een klassieker met €15.- ook nogal fors. De sweetspot zou in deze (denk ik) namelijk €10.- zijn, enkele uitzonderingen die die prijs al hebben daargelaten. Het grootste gemis is uiteindelijk de optie tot Cross-buy, want het is simpelweg jammer dat je weer opnieuw mag afrekenen. Een beetje service zou Cross-buy natuurlijk wel zijn.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij juist die extra toevoegingen de moeite waard vindt om extra voor te betalen of dat jij nooit eerder PS2-classics hebt gekocht, dan is het voor jou allemaal wat gemakkelijker om een keer je portemonnee te trekken. De stelling is echter alsnog dat Sony hier en daar wat steken laat vallen en in grote lijnen tekort schiet en daar horen we jullie mening graag over. Natuurlijk ook als je het hier totaal niet mee eens bent, dan horen we je onderbouwde mening natuurlijk ook graag. Leef je hieronder weer uit en ik zie uit naar een mooie discussie.