Review: Grand Theft Auto Episodes from Liberty City

Review Grand Theft Auto Episodes form Liberty City – Grand Theft Auto IV ligt nu al enige tijd in de winkels en blijkt nog steeds een goed verkopende game te zijn. Het was een lange tijd wachten voor we iets nieuws kregen van uitgever Rockstar en ook al zijn ze al een paar maanden uit op de Xbox 360, krijgen wij twee jaar nadat GTA IV is uitgekomen dan eindelijk de uitbreidingen The Lost and Damned en The Ballad Of Gay Tony voor de PS3. Had Rockstar beter een volledig nieuwe GTA uit kunnen brengen of zijn deze episodes from Liberty City het spelen waard? Je leest het in onze review!

Get my bike back !

De twee episodes spelen zich, zoals in GTA IV, af in Liberty City. In The Lost and Damned speel je met Johnny Klebitz, veteraanlid van de beruchte motorclub; The Lost. Samen met zijn broeders neemt Johnny het op tegen de rivaliserende motorclub: Angels of Death. Het wordt een oorlog tussen beide bendes en Johnny en zijn broeders gaan ze één voor één proberen te vermoorden. Drugszaken komen ook aan bod in Lost and Damned, maar dat vindt Johnny niet kunnen en zo onstaat er een ruzie tussen Klebitz en Billy Grey, de president van The Lost. Na een misgelopen zaak beland president Billy Grey in de gevangenis en neemt Johnny de leiding over. Niko Bellic, het hoofdpersonage van GTA IV, komt ook aan bod in de eerste aflevering. Zo speel je ook missies van GTA IV, maar dan in de perspectief van Johnny. Bij sommige missies word je bijgestaan door je broeders. Die hebben op hun beurt elk een experience balkje. Hoe meer experience ze opdoen, hoe hulpzamer ze worden tijdens vuurgevechten. Ook kan je Terry en Clay bellen in geval van nood. Zij komen naar jou toe gereden of maken vallen voor de vijand. Zo heb je een missie waarin je samen met Terry en Clay je vijanden in een hinderlaag lokt door op een dak te gaan staan.

Let’s race

Naast de verhaallijn valt er nog veel te beleven. Het spel bevat namelijk races. Bij zo’n motorrace is het de bedoeling om als eerste te eindigen. Je kan je tegenstanders slaan door middel van een baseball knuppel. Zo verliezen ze hun controle over hun stuur en kan je ze voorbij rijden. De tegenstanders slaan echter ook terug. Overigens zijn er ook gang wars. Hier kan je samen met je club een andere bende opzoeken en vermoorden. Je kan ook armworstelen en airhockeyen. In Lost and Damned zijn ook nieuwe wapens en nieuwe radiozenders beschikbaar.

No, it’s Luis man

In tegenstelling tot Lost and Damned hebben we in The Ballad of Gay Tony geen motors maar vooral luxe auto’s en helikopters. In de tweede uitbreiding kruip je in de huid van Luis Lopez, de rechterhand van de immens populaire Anthony Price, beter bekend als “Gay Tony”. Tony bezit de twee hipste clubs van de stad . Het nachtleven staat daarom ook centraal. Tony wordt bezeten door cocaïne en daardoor lopen zijn schulden op. Het is de taak van Luis om zijn zaken terug op orde te zetten. Daar hoort natuurlijk moorden bij. Er zijn ook veel missies waarbij je met een helikopter moet vliegen. Dit kan soms frustrerend zijn voor degene die dat niet gewend zijn. In deze aflevering speel je ook missies van The Lost and Damned, maar ditmaal in de schoenen van Luis. Een nieuwe toevoeging bij The Ballad of Gay Tony is dat je op het eind van elke missie een soort rapport krijgt. Hier word je missie beoordeelt met een percentage. Tevens kan je nadat je het spel hebt uitgespeeld de missies herspelen om een betere score te halen.

Basejumps

Je zal je nooit vervelen in het verhaal, maar mocht dit het geval zijn, dan zijn er nog andere activiteiten in Liberty City die je kan doen. Overal in Liberty City zijn basejumpevents speelbaar. Hierbij moet je vanaf een gebouw of uit een helikopter springen en zien dat je in een voertuig land. Deze vernieuwing is zeker goed uitgewerkt geweest. Naast het basejumpen kan je ook nog deelnemen aan een triathlon. Zoals de naam al zegt bestaat deze uit drie proeven: met je parachute op een boot zien te landen, dan zo snel mogelijk aan land raken om daar met een luxe auto naar de finish te gaan rijden. Verder heb je de mogelijkheid om te boksen, te dansen, te golfen of om één van de clubs van Tony, Maisonette 9, te gaan bewaken.

Graphics & Geluid

Zoals we van Rockstar gewend zijn, zijn de graphics van top kwaliteit. De tussenfilmpjes en de personages zien er gelikt uit. Het spel kent af en toe wel eens een pop-up. Zo zie je in de verte gebouwen of bomen opeens tevoorschijn komen. Als er in een missie teveel actie is, zoals bijvoorbeeld een grote explosie kan een framedrop het gevolg zijn. Verder ziet de game er zeer goed uit voor een DLC. Op het vlak van geluid valt er niets slechts te vertellen. De dialogen en de geluiden van de voertuigen zijn zeker in orde. Ook zijn de nieuwe radiozenders mooi meegenomen.

Multiplayer

Niet enkel de singleplayer werd onder handen genomen, ook de multiplayer. Deze bevat nieuwe features. In Lost and Damned zijn er enkele nieuwe missies beschikbaar. In Lone Wolf Biker zit je moederziel alleen op je motor waarbij je moet zien te overleven van je vijanden. Zo heeft The Lost and Damned nog een paar nieuwe online missies. Daarnaast kan je ook online racen met je baseball knuppel. In The Ballad of Gay Tony kan je spijtig genoeg geen missies doen. Daar kan je de gewone modus spelen. Bij races kan je gebruik maken van snelle auto’s die voorzien zijn van nitro. Bij nitro rijdt je auto opeens veel sneller. Je kan ook een standaard deathmatch spelen, maar dan wel met de nieuwe wapens die ter beschikking gesteld zijn. Verder kan je nog doen wat je wilt in de Free Mode.

Conclusie

Rockstar heeft onze verwachtingen zeker waargemaakt. Met acht uur gameplay per episode is er gegarandeerd speelplezier. Al zijn de episodes niet aan de goedkope kant, is het de prijs van 20 euro per episode zeker waard. Daarnaast biedt de multiplayer ook nog eens nieuwe features. Deze episodes mogen zeker niet missen in de collectie van de GTA fans.

Pluspunten:

 • Sterke verhalen
 • Nieuwe wapens, voertuigen, radiozenders
 • Goedkoop voor wat je krijg
 • Nieuwe multiplayer features

Minpunten:

 • Pop-ups in de verte
 • Framedrops bij hevige actie

Boxshot Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City

Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City

Releasedatum:
16-04-2010
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Rockstar
Ontwikkelaar:

15 reacties

 1.    992 XP
  rickaa12's avatar

  Dit wou ik graag zien 😛

 2.    5950 XP
  7th-son's avatar

  zijn de graphics beter dan in GTA4?
  want die vond ik dus echt geen 8,5 waard..

  hoe lang duurt 1 zo’n verhaal? zit de originele gta4 er ook in? is het erg vernieuwend? want wat ik lees is, dezelfde stad met nieuwe dingen erin…

  Ook is het misschien slim om te melden dat ze beide 20 euro per stuk kosten!
  Dus als je ze allebei wilt, dat je dan 40 euro kwijt bent

 3.    58 XP
  Andriesc's avatar

  Graphics van topkwaliteit? Ik zal maar niet gaan lachen zeker

 4.    1749 XP
  Shmet's avatar

  @ 7th- son: acht uur per episode ongeveer, staat in de review.

 5.    118 XP
  Marvin's avatar

  de bruute actie van the lost and damned vond ik vet maar die andere is GAY

 6.    46 XP
  p4u08910's avatar

  – de graphics zijn absoluut niet meer vn deze tijd. of dat nu dlc is, speelt ge rol
  – het geluid kon ook veel beter, maar ook slechter.

  – framedrops heb je constant aangezien je maar een 15fps hebt.

  ondanks deze ergernissen vind ik dit nog steeds een leuk spel met een goed verhaal en voldoende afwisseling.

 7.    673 XP
  Younistyle's avatar

  @Shmet hahaha wat heeft dat er nou weer mee te maken…

 8.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Lijkt me op zich best leuk maar heb er niet zo’n zin in om veel geld aan uit te geven

 9.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  hoelang zijn die missies ???

 10.    117 XP
  CasperH's avatar

  Ik vind humor ook wel een pluspunt (Yusuf is EPIC!):D

 11.    1749 XP
  Shmet's avatar

  @ChristiaanvdG: Hang altijd af per missie hé, maar verhaal duurt rond de 8 uur, en je hebt zij missies natuurlijk.

 12.    12 XP
  DHFC's avatar

  Must Have

 13.    5950 XP
  7th-son's avatar

  30 euro bij de Saturn (dus ook bij mediamarkt als ik het goed heb)

 14.    1006 XP
  Vinyl Vonna's avatar

  Ok.

 15.    1 XP
  Gangstergamer92's avatar

  Dat over die framedrops klopt absoluut ja. Met een 6 sterren wanted level is het al helemaal erg.

Komt er een Rockstar Games Collection aan?
Trophies: GTA IV: Episodes From Liberty City