Topper van 2016: Uncharted 4: A Thief’s End – Op 27 april is het zover, want dan verschijnt eindelijk het langverwachte vierde deel in de inmiddels iconische Uncharted franchise. Het geduld van de fans is ondertussen al aardig op de proef gesteld, te meer daar de game oorspronkelijk al eind 2015 had moeten verschijnen. Gezien Naughty Dog’s uitstekende reputatie hebben we er echter alle vertrouwen in dat de extra ontwikkeltijd goed is besteed en dat Uncharted 4: A Thief’s End mede daardoor een ongekend succes zal worden.

Uncharted 4: A Thief’s End – Tijdens de hoogtijdagen van Lara Croft kon ongetwijfeld niemand vermoeden dat ene Nathan Drake een tijd later de concurrentie aan zou gaan om definitief zijn plek binnen de gilde der avonturiers te veroveren. Niet alleen Drake, maar ook personages als Sully en Elena hebben sindsdien de harten van vele fans veroverd en dat is mede te danken aan de humor die geregeld naar boven komt tijdens de avonturen waar je in verzeild raakt. Uncharted 4: A Thief’s End belooft spelers wat dat betreft een nog grootser avontuur voor te schotelen met wederom een mysterieuze schat waar je naar op zoek moet gaan. Dat betekent: meer actie, nóg meer humor en meer raadselachtige aanwijzingen die je op moet zien te lossen om uiteindelijk de juiste locatie te kunnen vinden.

Wat dit vierde deel nog interessanter maakt, is dat er weer nieuwe personages geïntroduceerd zullen worden, waaronder Nathan Drake’s eigen broer. Dat voegt weer een andere dynamiek aan het verhaal toe en daarnaast zijn we zeer benieuwd wat voor impact dit op het verhaal zelf zal hebben. Wat dat verhaal betreft, hult Naughty Dog zich nog in nevelen, hoewel de ontwikkelaar zich al heeft laten ontvallen dat dit wel eens het laatste avontuur van Nathan Drake zou kunnen zijn. De subtitel “A Thief’s End” is daar ook een allesbehalve subtiele verwijzing naar, al werpt het natuurlijk de vraag op hoe dit avontuur voor Drake dan precies zal eindigen.

Het singleplayer avontuur belooft weliswaar de hoofdmaaltijd te worden, maar Naughty Dog voegt tevens een zeer uitgebreide multiplayermodus toe waar we ook al even kennis mee hebben mogen maken. Zoals je hier in de preview hebt kunnen lezen, stopt Naughty Dog hier vernieuwende elementen in, zoals de ‘Mysticals’ waar je gebruik van kunt maken. Neem daarbij nog dat er sidekicks zijn die je kunnen verdedigen en dat je tevens jezelf ook verschillende uitrustingen kan aanmeten, waardoor je weer wat tactischer, aanvallender of op een meer ondersteunende manier kan gaan spelen. De multiplayer beta was nog slechts het topje van de ijsberg en Naughty Dog heeft beloofd om ons straks een meer uitgebreide en diepgaande ervaring voor te schotelen.

Waarom gaat dit een topper worden? Het is eigenlijk onnodig om deze vraag nog te stellen; kijk alleen al maar naar de voorgaande drie Uncharted delen en naar het later verschenen The Last of Us. Dat waren stuk voor stuk games waar de kwaliteit vanaf spatte en die ook allemaal een ongelooflijk hoge score op PSX-Sense wisten te behalen. Bovendien heeft Naughty Dog menigeen al overdonderd met alle tot nu toe getoonde gameplaybeelden en laten we vooral de in potentie uitgebreide multiplayer niet vergeten. Samen met het al uitgebreide singleplayer avontuur maakt dat het vierde deel tot een ogenschijnlijk uitgebreid totaalpakket. Uncharted 4: A Thief’s End zal alle elementen bevatten die de voorgangers zo goed maakte. Prachtige nieuwe exotische locaties, meer avontuur, meer humor en vooral het vermoedelijke einde van Nathan Drake als avonturier, dat is hetgeen ons straks allemaal te wachten staat.

Meer over Uncharted 4: A Thief’s End:
Gespeeld: Uncharted 4: A Thief’s End – Multiplayer
Sony begint PlayStation Experience met Uncharted 4: A Thief’s End ‘trailer’
Uncharted 4: A Thief’s End ziet er weergaloos uit in nieuwe video
Bekijk hier de complete Uncharted 4: A Thief’s End E3 demo
In actie gezien: Uncharted 4: A Thief’s End