Topper van 2016: DOOM – Bethesda brengt DOOM dit komend voorjaar eindelijk weer terug in de spotlights. Na een vrij lange periode van stilte rondom de franchise moet dit dé reboot worden die DOOM weer helemaal terug op de kaart zet. Omwille van die reden is er ook geen subtitel meer aanwezig en heet deze shooter kortweg DOOM. DOOM werd tijdens de afgelopen E3 op een spectaculaire manier aangekondigd, waardoor er onder andere genoeg reden is om uit te kijken naar de release van deze shooter!

DOOM – Zoals ook de E3 gameplay demo al weggaf, speelt het verhaal van DOOM zich wederom af op de planeet Mars, waar je min of meer alleen in de buurt van een verlaten onderzoekscentrum bivakkeert. Het is een bekende setting aangezien we binnen de franchise al eerder op Mars zijn geweest. Wat daarnaast ook bekend is, is dat je ook nu weer met de meest uiteenlopende monsters te maken krijgt die het allemaal op jou gemunt hebben. Zoals je gewend bent, heb je daarbij vooral zo weinig mogelijk tijd om na te denken en moet je zorgen dat je op tijd een wapen beet hebt om al het gespuis van je lijf te knallen.

Dit gaat ongetwijfeld weer gepaard met de nodige schrikmomenten, waarbij sommige monsters weer uit donkere hoeken tevoorschijn zullen komen. Gelukkig beschik je daarbij over een aantal meer dan gruwelijke wapens, waarvan we er een aantal kennen uit de voorgaande delen. Zo zijn er weer verschillende shotguns, is er een laserpistool aanwezig en tevens is er nog een brute kettingzaag waarmee je vijanden letterlijk door midden kan zagen. Vijanden kan je sowieso op meerdere manieren bijkans letterlijk uit elkaar trekken. Onder andere met je eigen handen trek je makkelijk een kaak of een ander stuk ledemaat van iemands lijf.

DOOM lijkt dus niet rekening te houden met spelers met een zwakke maag en dat is ook wel iets waar de serie zelf om bekend staat; het moet allemaal zo gruwelijk en rauw mogelijk in beeld worden gebracht. Naast deze singleplayer modus (over het verhaal is nog niks bekend) is er echter ook nog een multiplayer én nog een modus genaamd SnapMap, waarmee je zelf multiplayer maps kunt bouwen. De multiplayer is in vergelijking met andere shooters zeer ‘fast paced’ en hier komt het erop neer dat je lekker hersenloos andere spelers kapot moet zien te schieten.

Waarom gaat dit een topper worden? Bethesda voegt aan deze DOOM een heleboel (deels al genoemde) goede elementen toe uit de voorgaande delen in de serie. Tevens kiest men met de planeet Mars voor een setting die we kennen en waar we voorheen de meeste toffe, maar ook meest angstigste momenten hebben beleefd. Daar komt nog eens bij dat het geheel er ditmaal nog fraaier uitziet dan ooit tevoren, zowel op de current-gen consoles als op de PC. Alsof het allemaal nog niet genoeg is, krijgen we naast de singleplayer tevens een toffe en vooral snelle multiplayer voorgeschoteld. Het totaalpakket wordt vervolgens volmaakt door de SnapMap modus, waarmee spelers zelf levels kunnen bouwen en die vervolgens ook nog eens kunnen delen met anderen. Het lijkt meer dan genoeg content bij elkaar om je straks een lange tijd mee te vermaken.

Meer over DOOM:

Bethesda opent haar persconferentie met de singleplayer van Doom
Bekijk hier de ‘SnapMap’ level design trailer van Doom
Wapens van de Doom alpha gelekt, check ze hier
Zie hier de eerste gameplay van de alpha test van Doom