Topper van 2016: What Remains of Edith Finch – Deze reeks bestaat vooral uit Triple-A titels die allemaal in 2016 moeten gaan verschijnen, maar we moeten ook zeker niet de wat kleinere games vergeten. What Remains of Edith Finch is zo’n game en na een speelsessie op de E3 kijken we behoorlijk uit naar de nieuwste creatie van Giant Sparrow, welke ons eerder al wist te verrassen met het zowel bijzondere als unieke The Unfinished Swan.

What Remains of Edith Finch – Deze game is per definitie een vreemde eend in de bijt, want je beleeft de meest bizarre avonturen die allemaal voortkomen uit een groot landhuis dat de familie Finch toebehoort. Het verhaal komt – voor zover wij weten – simpelweg neer op het bezoeken van verschillende kamers waarin je allerlei andere verhalen kunt herbeleven die zijn ontstaan in de dromen van een jong meisje, Edith Finch. En die had behoorlijk wat vreemde hersenspinsels en dat zal je kunnen herbeleven in de game.

Het verhaal is moedwillig nog een beetje stil gehouden en het is nog maar de vraag of er een overkoepelend verhaal aanwezig is in de game. Dat komt voornamelijk doordat je bijzondere verhalen beleeft die op zichzelf al vrij apart zijn. Het ene moment vlieg je als een arend over het land om konijnen te pakken te krijgen en het andere moment glij je als sidderaal op een schip waar je mensen moet opeten en weer op een ander moment zwem je als haai door de oceaan en eet je otters op. Dat zijn allerlei stukken gameplay die voor gaan komen in What Remains of Edith Finch en nu na het lezen zal je ongetwijfeld denken: waar gaat dit over?

Dat is precies wat de demo die we hebben kunnen spelen juist zo interessant maakte en omwille van dat gegeven en de creatieve uitspattingen van Giant Sparrow, is dit een titel die per definitie anders dan gebruikelijk gaat zijn. Het is natuurlijk de vraag of het jou als gamer überhaupt zal boeiend, maar als je wel van een beetje unieke en originele gameplay houdt in een mooie setting met daarbij een mysterieuze sfeer, dan is dit zeker een titel om in de gaten te houden.

Waarom gaat dit een topper worden? Giant Sparrow kwam eerder met The Unfinished Swan, dat daadwerkelijk nieuwe dingen deed en dus origineel genoemd kon worden. De gameplay van die game samen met de complete ervaring was uniek en erg vermakelijk. Diezelfde elementen lijken ook aanwezig te zijn in What Remains of Edith Finch en hoewel het niet direct een titel voor iedereen zal zijn, kan het niet anders dan dat we met deze titel een bijzondere game in het vooruitzicht hebben. Giant Sparrow neemt flink haar tijd voor de games die het maakt, maar als het net zo uniek is als The Unfinished Swan, dan hebben we absoluut een mooie game om naar uit te kijken.

Meer over What Remains of Edith Finch:
Gespeeld: What Remains of Edith Finch
Eerste details en trailer What Remains of Edith Finch