Topper van 2016: Mirror’s Edge Catalyst – Tijdens de afgelopen E3 werd Mirror’s Edge Catalyst eindelijk onthuld en dus kunnen we ons weer opmaken voor een nieuw avontuur met heldin Faith in de hoofdrol. De aankondigingstrailer tijdens de afgelopen E3 was zeker spectaculair te noemen. Daarnaast heb je hier en hier al kunnen lezen dat we na onze eerdere kennismakingsmomenten positief gestemd zijn over dit nieuwe deel. Dat, samen met de lange periode die we inmiddels hebben moeten wachten op een definitieve aankondiging, maakt dat er reden genoeg is om reikhalzend uit te kijken naar de release van Mirror’s Edge Catalyst.

Mirror’s Edge Catalyst – Uniek aan de eerste Mirror’s Edge was dat je in de speelwereld bijna alleen aangewezen was op je omgeving. Die omgeving kon je in je voordeel gebruiken om vijanden uit te schakelen. Wapens kwamen er wel aan te pas, maar echt veel kwamen ze niet in de game voor. Ditzelfde concept wordt nu weer gevolgd in deze prequel, waarin je nu helemaal geen wapens meer zult kunnen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat Mirror’s Edge Catalyst weer anders aanvoelt en wellicht een stuk uitdagender zal zijn ten opzichte van haar voorganger.

Dat laatste zit hem in dat je nu nog beter gebruik zult moeten maken van je omgeving. Die omgeving is weliswaar nog steeds dezelfde, want net als in het eerste deel ren en spring je nog steeds rond ‘The City of Glass’. Jij bent ook nog steeds een boodschapper die in het geheim pakketjes met informatie moet bezorgen aan verschillende tegenstanders van het regime van Gabriel Kruger. Het verhaal dat alle gebeurtenissen begeleidt kent daarbij een interessante insteek. Het gaat hier namelijk om een prequel, waarbij het verhaal zich afspeelt voorafgaand aan de gebeurtenissen in Mirror’s Edge.

Zo wordt Faith eerst gevangen genomen, waarna ze echter ook weer vrij komt en nadien komt ze in contact met ‘Black November’. Dat is een verzetsgroep waarvan de leden in het geheim acties tegen het regime plannen. Er ontvouwt zich op die manier een mysterieus verhaal, waarbij het interessant is om te ontdekken wat voor centrale rol jij daarin speelt. Aansluitend zijn we benieuwd hoeveel vrijheid jij als speler zal krijgen om binnen het verhaal je eigen route te kunnen kiezen. The City of Glass belooft meer open te zijn, wat spelers nog meer mogelijkheden moet geven om de omgeving tijdens missies of andere evenementen op hun eigen manier te benutten.

Waarom gaat dit een topper worden? Mirror’s Edge Catalyst kent een meer open wereld en lijkt spelers meer vrijheid te gaan geven om te kiezen welke route zij willen volgen. Daarbij zullen er meer opties zijn om zelf te bepalen hoe je je omgeving tijdens missies of gevechten kunt uitbuiten. Dit alles lijkt ook nog eens gecombineerd te gaan worden met een interessant verhaal. Deze prequel bevat zo alle goede elementen uit het origineel en er zullen daarnaast nog een aantal andere verbeteringen aanwezig zijn die we nu nog niet hebben gezien. Er is al met al dan ook zeker geen reden om eraan te twijfelen dat Mirror’s Edge Catalyst een topper van formaat gaat worden.

Meer over Mirror’s Edge Catalyst:

Bekijk hier de nieuwe Mirror’s Edge Catalyst trailer
In actie gezien: Mirror’s Edge Catalyst
Ook Mirror’s Edge Catalyst van een korte teaser trailer voorzien
Mirror’s Edge Catalyst schittert in nieuwe gameplay trailer
Gespeeld: Mirror’s Edge Catalyst