DLC Special: Assassin’s Creed: Syndicate – Jack the Ripper – Legendes zijn in hun pure vorm meestal mooie verhalen vol met prachtige anekdotes over bepaalde personen uit de geschiedenis. Er zijn varianten hierop onder de noemer ‘urban-legends’, wat een al wat meer grimmige toon kent en er is ook nog een uitspatting die eigenlijk het predicaat legende niet eens zou mogen dragen. Jack the Ripper is hier een uitstekend voorbeeld van; deze man terroriseerde Londen eind 1800 door op gruwelijke wijze mensen te vermoorden. Maar alles wordt opgehelderd in de Jack the Ripper DLC voor Assassin’s Creed: Syndicate.

Twintig jaar later

Assassin’s Creed: Syndicate werd succesvol afgesloten voor Jacob & Evie Frye en na hun avontuur is Jacob zich gaan toeleggen op het uitbreiden van het broederschap door rekruten aan te trekken en te trainen. Evie is naar India vertrokken alwaar ze met Henry een nieuw leven heeft opgebouwd. De jaren passeren rustig zonder al te veel grote schokkende gebeurtenissen, totdat Jack the Ripper Whitechapel opschrikt door op de meest beestachtige wijze vrouwen te vermoorden. Dat is reden genoeg voor Jacob om achter de moordenaar aan te gaan, maar al snel merkt hij dat hij het niet alleen af kan.

Evie keert terug en vrij snel na het begin van het nieuwe avontuur neem je de rol van deze dame aan om te onderzoeken wie Jack the Ripper is en wat er allemaal is gebeurd met Jacob en andere ontzielde inwoners van Londen. Dat brengt een avontuur met zich mee dat goed is voor vier tot vijf uur aan extra gameplay, waarin je jacht maakt op Jack the Ripper. Hierbij hanteert Ubisoft een bekend element, want als je Assassin’s Creed: Unity hebt gespeeld, dan zal je het onderzoeken van de moorden direct herkennen. Er is echter meer dan alleen het zoeken naar clues, maar dat laten we nu voor wat het is, zodat je zelf ook nog verrast kan worden.

Het verhaal speelt zich twintig jaar na de gebeurtenissen van Assassin’s Creed: Syndicate af en dat is duidelijk te zien. Jacob & Evie zien er zichtbaar ouder en meer volwassen uit. De wat speelse karaktertrekken die we nog zagen in Syndicate zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een volwassen karakter met puur doelgerichte wilskracht als basis. Ook het Londen is aanzienlijk moderner, want het ziet er allemaal weer net even wat meer ontwikkeld uit en dat past goed in de beleving van het gehele avontuur.

Kort, maar lang

De algehele visuele invulling gaat dus gelijk al goed, want je voelt ook daadwerkelijk aan dat de uitbreiding zich later dan de originele game afspeelt. Dat begint dus al goed. Hierbij komt nog dat de game qua verhaal niet al te lang is, maar dat de vele zijmissies de speelduur flink weten op te rekken. Zoals al aangegeven ben je een uur of vier tot vijf bezig met het uitspelen van het verhaal zelf. Nadien – of gedurende het volgen van het verhaal – kan je weer op zoek naar kistjes, Helix glitches, posters en afgesloten kisten.

Deze extra vormen van tijdverdrijf zijn weinig bijzonder, maar waar Ubisoft op creatieve wijze mee omgaat, is dat het een sloot aan zijmissies biedt die ook daadwerkelijk nieuw zijn. De game speelt zich nu enkel in Whitechapel en City of London af, waardoor het speelgebied slechts 1/3 is van de originele game. Toch biedt deze speelruimte voldoende mogelijkheden voor de zijmissies, waardoor de speelduur al snel richting de tien uur gaat en dat is niet gek als je het in perspectief plaatst met de prijs die je ervoor betaalt.

Hoeren redden, clubs sluiten en meer

Goed, het woord zijmissies is nu een paar keer gevallen, maar wat mag je er nu van verwachten? Zoals al aangegeven springt Ubisoft creatief met deze zijmissies om, want ze zijn allemaal volledig nieuw. Tenminste nieuw, sommigen zijn varianten op zijmissies die je al kent, maar het voelt in z’n totaliteit verfrissend genoeg aan. Zo zijn er verschillende vechtclubs in Londen die je moet zien te sluiten door het op te nemen tegen verschillende vechters. Ook worden verschillende burgers ervan verdacht Jack the Ripper te zijn en hen dien je in een paard en wagen naar het politiebureau te brengen. De twist hierbij is dat je onopvallend moet rijden, anders komt er een boze menigte achter je aan.

Ook tref je mannen aan die zich nogal denigrerend uitlaten tegenover vrouwen en hen moet je publiekelijk te schande maken. Aanvullend hierop zul je nog vrachtroven uit kunnen voeren en leugenaars moeten opsporen en uitschakelen. Dit alles bij elkaar zorgt voor richting de 20 zijmissies en deze zijn eigenlijk stuk voor stuk best wel erg leuk om te spelen. Als je dat naast de te verzamelen objecten plaatst en het hoofdverhaal, dan ontstaat al snel het gevoel dat je met een nieuwe compacte Assassin’s Creed game te maken hebt dus in dat opzicht slaagt Ubisoft absoluut in de opzet van deze DLC. Sterker nog, daar waar we het verhaal in de gewone game nogal cliché noemden in onze review, weet deze DLC wel van A tot Z te boeien, dus dat is weer een mooie stap vooruit.

Nieuwigheden en stappen terug

Tot zover de belangrijkste aspecten waarin je je kunt uitleven met betrekking tot de ervaring. Er is echter meer dan dat, want naast dat de DLC zich voornamelijk afspeelt in Whitechapel en City of London zul je ook tijdens missies nog uitstapjes maken naar een groot landhuis buiten Londen en een verlaten haven. Deze gebieden zijn volledig nieuw en zien er prachtig en sfeervol uit, wat je dus des meer zal doen genieten van de uitbreiding. Hetzelfde geldt voor de nieuwe mogelijkheden die je krijgt, want doordat de DLC zich later afspeelt, krijg je natuurlijk ook nieuwe snufjes.

Eén van de sterkste troeven van Jack the Ripper was dat hij mensen de stuipen op het lijf wist te jagen. Deze DLC geeft daar een leuke draai aan door angstgranaten te introduceren waarbij je vijanden doodsbang kunt maken. Tevens krijg je met de staak een nieuw wapen om vijanden vast te pinnen en in navolging van Jack the Ripper beschik je nu ook over een ‘brute moord’, wat zoveel betekent als vijanden op een gruwelijke wijze afmaken, zodat anderen flink schrikken. Daarmee ben je eigenlijk net zo erg als Jack the Ripper zelf, maar dat terzijde.

Al deze aspecten zijn kleine vernieuwingen binnen de core gameplay en het belangrijkste is dat dit op een juiste manier werkt en dat het ook daadwerkelijk leuk om te gebruiken en toe te passen is. Dat maakt de DLC als totaalpakket een uitermate goede uitbreiding, zij het niet dat er wel de nodige technische tekortkomingen zijn. Nu hebben we deze DLC op verschillende PS4’s getest en bij de één kwam het meer voor dan bij de ander, maar hou rekening met het één ander aan glitches. Niet heel storend, wel erg slordig. Veel irritanter is nog dat de game om de haverklap een seconde bevriest als je met paard en wagen door de stad rijdt, wat dus een stapje terug is ten opzichte van het vloeiende rijden in Assassin’s Creed: Syndicate.

Conclusie

Ubisoft brengt met Jack the Ripper een uitstekende uitbreiding die van A tot Z weet te boeien. De sfeer in Londen wordt op uitstekende wijze neergezet en dat tezamen met de nieuwe gebieden, vele zijmissies en nieuwe gameplay mogelijkheden maakt het tot een compleet pakket dat de moeite waard is. De wat technische issues, zoals freezes en glitches zijn slordig en bij vlagen irritant, maar dat doet voor de rest geen grondige afbreuk aan de complete ervaring. Het verhaal van Assassin’s Creed: Syndicate was wat slapjes, maar dat wordt rechtgezet met Jack the Ripper. Deze uitbreiding is wat dat betreft één van de betere die we de afgelopen jaren van de hand van Ubisoft hebben zien verschijnen.