Vogels-soundmount-1-770x451

Review: Vogel’s Soundmount – Heb je jouw TV aan de muur hangen? Dan is de kans erg groot dat je een beugel gebruikt van het Nederlandse bedrijf Vogel’s. De kans is ook groot dat je geen soundbar had verwacht van dit bedrijf, maar toch hebben ze er één op de markt gebracht. Vogel’s is wat dat betreft vooruitstrevend en enige tijd terug kwamen ze met de ‘Soundmount’, een pakket met TV-beugel en soundbar in één. Een kwestie van schoenmaker blijf bij je leest of weet Vogel’s hier echt een vernieuwend en goed product af te leveren? Dat ga je nu lezen.

De essentie van een soundbar

Wie anno 2016 nog een platte TV heeft hangen zonder bijbehorende geluidsset hoort er eigenlijk niet meer bij. De TV’s van nu zijn veel platter geworden en dit is ook ten koste gegaan van het geluid dat uit de ingebouwde speakers van de TV komt. Je hebt over het algemeen twee soorten AV-genieters, zij met een geluidsset voorzien van losse speakers en een versterker en mensen met een soundbar. Die laatste groep is waar Vogel’s zich op richt met dit product. Dit is een doelgroep die graag alles zo netjes mogelijk wil hebben zonder veel moeite te hoeven doen met het wegwerken van kabels. Een soundbar is hier het product bij uitstek voor, vaak geleverd met draadloze subwoofer die ‘weggemoffeld’ kan worden onder de bank of achter het gordijn.

HQ_RGB_NEXT_8365-soundmount-product-09-tv-sound-mount-vogels

Met een soundbar heb je immers maar één draad naar de TV in tegenstelling tot bijvoorbeeld een 5.1-setje. Dit draadje kan echter al te veel zijn en Vogel’s biedt met de Soundmount dan ook een alles-in-één oplossing. De soundbar is namelijk weggewerkt in de beugel en hangt symmetrisch onder de TV, kabels worden achter de TV ‘vastgezet’ en je krijgt op die manier een hele chique uitstraling. De subwoofer die men meelevert is ook draadloos en heeft enkel en alleen een stopcontact nodig om te werken, deze kun je dus gerust onder de bank neerleggen zonder dat het ten koste gaat van de bass.

Hoogwaardige materialen, behalve de subwoofer

De beugel die meegeleverd wordt met Soundmount is werkelijk waar fantastisch. Je hebt een lange arm die je aan de muur monteert, waar vervolgens de TV en Soundbar aan worden bevestigd. Deze arm kun je uitrekken naar je toe en weer terugdrukken richting de muur. De TV kan ook nog eens 120 graden draaien met de beugel, zodat je de soundbar en TV naar de juiste positie in de kamer kunt richten. Dit is vooral optimaal wanneer je een onlogisch ingedeelde kijkruimte hebt in bijvoorbeeld oude panden, of meerdere zithoeken hebt in je kijkruimte.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_56709dd0ac549.jpg

De gebruikte beugel bij de Soundmount is gemaakt van hoogwaardige materialen en voelt heel exclusief aan. De beugel is ook nog eens bedacht met gemak in het achterhoofd, ophangen is een fluitje van een cent en kan eigenlijk door één persoon gedaan worden. In de armen zit een kabelgoot, zodat je kabels die naar je TV leiden heel makkelijk weg kunt werken.

Het design van de soundbar zelf is helemaal in trend van de beugel, strakke lijnen met gebruik van de kleuren donkergrijs en zwart. De soundbar voelt erg solide aan, ziet er mooi uit en past prima in elk interieur. Aan de bovenkant vind je enkele knoppen, zoals de input, volume en het inschakelen van Bluetooth. Je kunt er echter prima voor kiezen de soundbar strak tegen de televisie aan te monteren, want al deze knoppen vind je ook terug op de afstandsbediening. De afstandsbediening van de soundbar daarentegen voelt wat goedkoop aan en is iets wat je eerder zou verwachten bij een goedkoop product. Dit is jammer.

De hoogwaardige afwerking gaat dan ook niet verder dan enkel de soundbar en de beugel, zo ziet en voelt de subwoofer ook een beetje goedkoop aan. Nu zijn subwoofers sowieso nooit echt mooi en deze wordt veelal uit het zicht geplaatst, maar het gebruik van iets hoogwaardigere materialen hadden we graag gezien bij deze subwoofer. De Sonos Sub is bijvoorbeeld het uitstekende voorbeeld van hoe je ook een subwoofer kunt ontwerpen, al ligt dit natuurlijk wel in een veel hogere prijsklasse.

Geluidskwaliteit

De Vogel’s Soundmount is een soundbar in de prijsklasse van 699 euro, maar dit is wel inclusief de beugel. Deze beugel is van hoogwaardige kwaliteit en puur top-of-the-line. Wie zo’n beugel los koopt is al snel zo’n 400 euro kwijt. We hebben dus te maken met een soundbar in de prijsklasse van zo’n 300-350 euro, dit is ook de prijsklasse waarin we de soundbar gaan vergelijken. We hebben vaker soundbars mogen testen en we kunnen je in ieder geval alvast vertellen dat de Vogel’s Soundmount erg goed presteert in vergelijking met zijn tegenhangers.

De stemmen zijn behoorlijk helder met de Soundmount en het enige minpunt dat we hebben kunnen constateren is dat de subwoofer niet echt beschikt over een ‘punch’. Dit is vooral merkbaar tijdens het beluisteren van muziek en dan vooral bij genres die veel bass (EDM, Hip-hop etc.) in de muziek hebben. Tijdens films is het bass-niveau in principe prima, maar verwacht niet dat je appartement of huis begint te schudden bij een actiescène. De hoeveelheid bass is echter meer dan prima voor films, games en TV-series. Afhankelijk van wat voor muziek je luistert is de soundbar meer dan voldoende voor de gemiddelde luisteraar. Wel klinkt de muziek redelijk processed, maar dit is waar alle soundbars mee te maken hebben in deze prijsklasse. Deze oplossing kan immers niet opboksen tegen een stereo-installatie met twee losse speakers.

Zoals al aangegeven klinken stemmen via de soundbar kraakhelder, wat natuurlijk erg prettig is bij praatprogramma’s. Het komt vaak voor dat een soundbar wat schel kan klinken bij gepraat of juist erg dof, maar hier heeft de Vogel’s soundbar geen enkel probleem mee. Ook hoor je tijdens de muziek dat de instrumenten gescheiden worden en er is een duidelijk verschil tussen links, rechts en center-audio. Geweerschoten zijn scherp en er is erg veel detail en energie in het geluid. De bass en treble zijn regelbaar met de soundbar en kunnen lichtelijk veranderd worden.

301707

Connectiviteit

De soundbar beschikt over twee HDMI-ingangen, een 3.5mm mini-jack aansluiting en één optische ingang. Mediacontent op je mobiel kan afgespeeld worden via Bluetooth, maar hier hadden we liever een Wi-Fi-optie bij gezien of wellicht het gebruik van de soundbar als ‘AirPlay’-speaker. De Soundmount heeft gelukkig wel een Audio Return Channel, zodat ook het geluid van je Smart TV en dergelijke naar de soundbar kan worden gestuurd. Ook de apparaten die je aangesloten hebt op je TV ontvangen het signaal, zodat je niet beperkt bent tot de ingangen van je soundbar. De TV-afstandsbediening die je gebruikt regelt ook het volume van de soundbar, je bent dus niet verplicht de meegeleverde afstandsbediening te gebruiken.

3

Conclusie

De Vogel’s Soundmount is de ideale oplossing voor mensen die hun TV netjes willen ophangen en niet nog een losse soundbar ergens willen neerleggen of ophangen. Dit is wat ons betreft de ultieme alles-in-één oplossing, je krijgt namelijk een fantastische beugel en kwalitatief hoogstaande soundbar. De losse subwoofer had van ons iets meer punch mogen hebben en vergeet soms indruk te maken bij bepaalde muziekgenres die bass afhankelijk zijn. Het feit dat het geluid met je meedraait is erg fijn en op die manier heb je de juiste beleving, ongeacht waar je zit. Het prijskaartje lijkt misschien wellicht wat hoog wat komt doordat je in feite twee producten in één keer koopt. Koop je beide producten echter los, dan ben je gegarandeerd duurder uit wil je deze kwaliteit in huis halen.