Topper van 2016: The Witness – Tijdens de PlayStation Meeting begin 2013 werd The Witness aangekondigd als een tijdelijk exclusieve game voor de PlayStation 4. Nadien werd het erg stil en in 2014 lieten we nog weten dat de game bijna klaar was. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en jawel, de release is nu eindelijk echt aanstaande. Jonathan Blow heeft z’n tijd genomen, maar The Witness zal eind deze maand eindelijk verschijnen.

The Witness – Jonathan Blow is de man achter The Witness en hij kwam eerder met het zeer goed ontvangen Braid. Dat alleen al zou goede verwachtingen moeten scheppen voor The Witness en de tot dusver getoonde beelden bevestigen dat eens te meer. Je doet een mysterieus eiland aan dat er werkelijk prachtig uitziet en hierop zul je diverse puzzels moeten oplossen. Je zult je hersenen kunnen breken over ruim 600 puzzels die allen op een unieke manier zijn vormgegeven, wat ervoor zorgt dat je tientallen uren bezig zult zijn.

Verwacht geen makkelijke puzzels, want er zitten er enkelen tussen die slechts een zeer kleine groep ook daadwerkelijk zal oplossen. Dat zal overigens geen belemmering zijn, want je kan de game uitspelen zonder al de puzzels te voltooien. Tussen het puzzelen door zul je het eiland verkennen en zo nieuwe puzzels ontdekken, waardoor de verveling niet snel zal toeslaan. Wat je verder qua verhaal mag verwachten, is nog even afwachten, maar wel is duidelijk dat we met een unieke game te maken hebben.

In ieder geval weten we dat het verhaal dat de game je zal vertellen op een aparte wijze gepresenteerd wordt, waarbij er ruimte is voor verschillende manieren van interpreteren. De game heeft behoorlijk lang op zich laten wachten, maar als we zo al deze feiten horen, dan kan het niet anders dan dat Jonathan Blow ons een game gaat presenteren die anders is dan de rest. Bovendien is het lang speelbaar en bevat de titel een ogenschijnlijk prachtige wereld, die op de één of andere manier bijzonder veel aantrekkingskracht uitoefent.

Waarom gaat dit een topper worden? Indiegames hebben vaak te maken met onderwaardering, maar The Witness kan wel eens een game zijn die dit patroon doorbreekt. Het oogt namelijk als een volwaardige PS4 game en met meer dan 600 puzzels lijkt ook de speelduur van een enorme proportie te zijn. Alles bij elkaar genomen is het mysterieuze eiland, de visuele stijl, de flinke hoeveelheid puzzels en het verhaal dat op diverse manieren geïnterpreteerd kan worden een mogelijke formule tot succes. Vertrouwen in The Witness is er zeker, nu nog daadwerkelijk getuige worden hiervan.

Meer over The Witness:
The Witness bevat ruim 600 puzzels
The Witness trailer
The Witness screenshots en details