Topper van 2016: Overwatch – Sinds Blizzard samen is gegaan met Activision, verschijnen er steeds meer titels ook op de consoles. Na Diablo III staat ook hun jongste telg, Overwatch, op de agenda voor een release op méér dan alleen de PC. Gelukkig ontleent de game zich daar goed voor, ook al is het niet totaal vernieuwend, maar juist een combinatie van veel goede elementen uit andere games. Het grote voorbeeld lijkt het welbekende Team Fortress, met veel combat/gameplay elementen ‘geleend’ uit games als Quake, Unreal Tournament, Evolve en zelfs MOBA’s als League of Legends en SMITE. Al met al blijkt dit een winnende formule te zijn, want iedereen is laaiend enthousiast – waaronder natuurlijk wij zelf.

Overwatch – Als resultaat is de hype duidelijk ‘real’ en dan hebben we nog niet eens uitgelegd wat deze game precies inhoudt. Als er een belletje ging rinkelen bij de voorgenoemde titels, dan weet je vast wel ongeveer wat je mag verwachten, maar we zullen het nog even globaal uitleggen. Overwatch is een CDTS, wat staat voor Character-Driven Team Shooter. Je kunt in deze game niet zomaar van ‘load-out’ veranderen door het oppakken van een nieuw wapen; al je abilities zijn gelinkt aan het door jou gekozen personage. Overwatch heeft verschillende karakters waaruit je kunt kiezen, zoals dit in Team Fortess ook het geval was. Je kunt kiezen voor ‘Offense’, ‘Defense’, ‘Tank’ en ‘Support’, met elk hun speciale krachten en aanvals-/verdedigingsmethoden. Afhankelijk van de modus en je doel hierin, plus jouw eigen speelstijl en die van het vijandelijke team, zul jij een balans moeten vinden om zo je team naar de overwinning te helpen.

De game heeft een constante flow van actie, waarvan het doel duidelijk niet alleen het afschieten van vijanden is. De focus van iedere modus is juist de doelstelling veilig houden of het overnemen van bepaalde punten, wat natuurlijk wel makkelijker is met minder vijanden, maar niet hetgeen wat de matches zo spannend en leuk maakt. Je hebt ook personages in de game, zoals Mercy, die weinig damage doen en eigenlijk alleen maar bedoeld zijn voor het healen en beschermen van het team. Je levert dus in om zo terug te geven en op de beste manier bij te dragen aan de teamplay, die onweerlegbaar belangrijk is om überhaupt iets te bereiken in Overwatch.

En het lijkt een enorm populair genre te zijn, want het wordt door meerdere ontwikkelaars opgepakt. Zo kwam Boss Key Productions met het idee dit populaire genre te doen herleven met het enorm mooie ‘LawBreakers’, kwam Hi-Rez Studio’s met het inventieve ‘Paladins’ en ook Bethesda wilde een graantje meepikken met ‘BattleCry’. Vooralsnog zijn dit allemaal games die enkel voor de PC op de planning staan en dus heeft Blizzard met Overwatch het rijk voor zichzelf. Gelukkig weet Overwatch de spotlight goed op zich te houden en Blizzard weet wel raad met de druk die komt kijken bij het maken van AAA-titels. Bijgevolg maken we ons daarover weinig zorgen.

Waarom gaat dit een topper worden? Die vraag is natuurlijk enorm gemakkelijk te beantwoorden. Overwatch is tot op heden de enige titel in dit genre dat wordt uitgebracht op de consoles en is dus ook de enige die voor ons belangrijk is. De game is ook de enige in zijn soort voor de PS4 en zorgt daardoor voor een frisse wind in de verzadigde markt van games. Houd je van actie, teamplay en shooters, maar zijn games als Battlefield en Call of Duty te generiek voor je? Dan is Overwatch zeker een titel om in de gaten te houden. We zijn er nu al van overtuigd dat deze game enorm in de smaak zal vallen bij menig gamer.

Meer over Overwatch:
Gratis DLC na launch
Releasedatum en gameplay