Topper van 2016: LEGO Marvel’s Avengers – Daar sta je dan, 24 jaar oud, en onderweg naar de gamerekken in de lokale speelgoedwinkel blijf je noodgedwongen even stilstaan bij de LEGO sectie, om met open mond te kijken naar al het lekkers dat daar in de aanbieding ligt. Wellicht een bekend verhaal voor velen onder ons, of dat hoop ik toch. Het blijft een feit dat LEGO enorm ingenieus in elkaar steekt en voor alle leeftijden een zekere aantrekkingskracht uitoefent. Tegenwoordig hoef je zelfs geen fysieke set meer te kopen om met de felgekleurde Deense blokjes aan de slag te kunnen. De LEGO games zijn hot en krijgen er dit jaar weer een nieuw familielid bij.

LEGO Marvel’s Avengers – Nadat de LEGO franchise eerder al Star Wars, Indiana Jones, Batman, Jurassic Park en zichzelf in filmvorm aanpakte, is het nu de beurt aan het Marvel universum, dat overigens reeds voor de tweede keer deze behandeling ondergaat. LEGO Marvel’s Avengers mag je dan ook niet verwarren voor het enkele jaren geleden verschenen LEGO Marvel Heroes. Deze laatste presenteert weliswaar grotendeels dezelfde helden, maar baseerde zich hiervoor voornamelijk op de comics, waar LEGO Marvel’s Avengers de MCU-films als inspiratiebron neemt.

In grote lijnen betekent dat: meer dan tweehonderd knotsgekke speelbare personages, een nog veel groter aantal legoblokjes in alle vormen en maten, en tal van na te spelen scènes en audio uit de speelfilms die de voorbije jaren het witte doek en de harten van menig bioscoopganger verovert hebben. Elk personage heeft, zoals dat hoort bij superhelden, zijn eigen sterktes en zwaktes, en zal dan ook iets anders onder de duimen liggen, wat voor een gigantische replay value zorgt. De open wereld zal met al zijn LEGO-charmes ook het nodige vermaak opleveren.

Laat één ding duidelijk zijn: LEGO Marvel’s Avengers gaat het wiel niet heruitvinden, maar hoeft dat wat ons betreft ook helemaal niet te doen. Als je favoriete voetbalploeg een goed resultaat neerzet tegen de tweede in de stand, dan zou je je toch ook vragen stellen wanneer de trainer er plots voor opteert om een heel ander team tussen de lijnen te zetten wanneer een andere topclub op bezoek komt. Chaos, keuzes en vooral veel plezier, al dan niet met je vrienden op de bank, is waar de LEGO franchise voor staat en LEGO Marvel’s Avengers zal die trend ongetwijfeld verder zetten.

Waarom gaat dit een topper worden? In de game industrie zijn er weinig reeksen die zo consistent over de hele lijn hoge toppen scheren als de LEGO titels. Akkoord, veel verandert er niet, maar als de basis van je game zo solide in elkaar steekt als hier het geval is, hoeft dat ook niet. Avengers-fans krijgen de meest complete line-up van hun team voorgeschoteld die ze zich maar kunnen voorstellen en ook LEGO-fans jong en oud zullen met LEGO Marvel’s Avengers weer een flinke tijd verder kunnen. En volgend jaar volgt ongetwijfeld weer een nieuwe LEGO-game in deze rubriek.

Meer over LEGO Marvel’s Avengers:
Gespeeld: LEGO Marvel’s Avengers
LEGO Marvel’s Avengers te zien in actievolle trailer
LEGO Marvel’s Avengers bevat content uit zes films