http://www.psx-sense.nl/images/file/img_568af2c65f2e6.jpg

LizardSquad heeft een DDoS-aanval opgeëist (mirror) op het PlayStation Network, de online gaming service die op 4 januari 2016 de gehele avond onbereikbaar was. Sony communiceerde zelf dat het ging om ongepland onderhoud, maar de vermoedens over een DDoS waren er vanaf het begin al. Het feit dat het PSN offline ging zorgde voor veel commotie op sociale media, veel gamers waren erg gefrustreerd met het plots offline gaan van het PSN. Ook op PSX-Sense werden er massaal reacties geplaatst door mensen die geen verbinding konden maken met het PSN.

De opeising is niet het enige, zo beloofde LizardSquad al op de Tweede Kerstdag van 2015 dat de komende weken ‘eventful’ zouden zijn. Hiermee bedoelde men dat er een hoop stond te gebeuren. Op het Twitter account wordt verder ook gerefereerd naar de downtime van Steam, die vanwege DDoS-aanvallen een cache-aanpassing moesten maken, waardoor alles in de soep liep.

Een paar uur geleden werd er ook een video op YouTube geplaatst, met een rap waarin men meldt het PSN offline te halen. Na de upload duurde het niet lang voordat het PlayStation Network ook daadwerkelijk onbereikbaar werd. Deze video kun je hieronder bekijken.

Wie zijn/is LizardSquad?

LizardSquad is een groepering die in 2014 verantwoordelijk was voor de kerst DDoS op het PlayStation Network en Xbox Live. Dit zorgde voor behoorlijk wat commotie en uiteindelijk werd de FBI ingeschakeld om korte metten te maken met deze groepering. Dit zorgde voor een arrestatie van tenminste één lid die op het nippertje een gevangenisstraf ontliep.

Nu kan het zo zijn dat het hier gaat om een copycat of wellicht een opeising van een gebeurtenis die niet aan een DDoS heeft gelegen, maar opmerkelijk is het allerminst. Op 3 september 2014 werd er door LizardSquad zelf gemeld dat ze uit elkaar gingen, om vervolgens weer terug te keren met een serie aanvallen op prominente websites. Dit gebeurde destijds dan ook tijdens de kerst van 2014, wat de boeken in ging als de grote comeback van LizardSquad.

De laatst bekende aanval van LizardSquad gebeurde op 26 januari 2015, toen men de website van Malaysia Airlines aanviel. Gebruikers werden toen op de website doorgestuurd naar een foto van een hagedis in een smoking. Het is voor nu nog moeilijk te zeggen of het hier dus om de ‘echte’ LizardSquad gaat, aangezien Twitter alle oudere accounts heeft verwijderd van de groepering.

PSN offline dankzij LizardSquad, de opeising

De YouTube video

https://www.youtube.com/watch?v=F9jzZv2Q-BU

Eerdere dreigement