Review: Kingston HyperX Cloud II – Als je op zoek bent naar een goede headset om te gebruiken tijdens het gamen, dan zijn er vandaag de dag diverse opties. Verschillende bekende merken hebben zich op de headset markt gestort en dat brengt een brede variatie aan interessante opties voort. Kingston is ook een fabrikant die zich met headsets bezighoudt en vandaag is het moment daar dat we naar de Kingston HyperX Cloud II gaan kijken. Een headset die verkrijgbaar is tegen een goede prijs en een high-end premium uitstraling heeft dankzij de gebruikte materialen.

Die doos alleen al

In de afgelopen maanden heb ik diverse headsets voorbij zien komen, welke ik ook behandeld heb in een review. De meeste headsets zitten mooi verpakt in een compacte doos, maar Kingston gaat wat dat betreft echt next-level. De headset zit namelijk in een doos die helemaal ingericht is op alle onderdelen die allemaal stuk voor stuk in een uitsnede van schuimrubber zitten. Als je eenmaal de deksel eraf haalt, krijg je de indruk met een peperdure headset te maken te hebben. De verpakking, daar scoort men dus al punten op. Maar hoe mooi deze verpakking ook is, het gaat uiteindelijk om het product.

De verpakking is echter geen misleiding van wat er daadwerkelijk inzit, want ook de headset in kwestie is pure kwaliteit. De headset is namelijk opgebouwd met een stevige hoofdbeugel die flexibel is om op ieders hoofd te passen. Daarnaast kan de headset door deze flexibele beugel ook diagonaal bewogen worden zonder dat je het risico loopt deze te breken. Ideaal als je even de headset half af moet doen als iemand je roept bijvoorbeeld. De beugel is slechts het begin, want bijkomende zaken zijn natuurlijk de oorschelp en hoofdband.

Doordacht design

De hoofdband is net zoals de oorschelpen van goede kwaliteit en in tegenstelling tot veel andere headsets lijkt men hier zeer goed nagedacht te hebben over het design. Zowel de hoofdband als de oorschelpen zullen namelijk nooit vervelend aanvoelen. Sterker nog, je zal er ook geen kleine pijnen van krijgen, iets wat we wel veel bij andere headsets zien met afwijkende maten oorschelpen of met te kleine oorschelpen. De oorschelpen in kwestie hebben een lederen omhulsel en dat voelt zeer prettig aan. Bovendien sluit het je oren zo goed als volledig af van omgevingsgeluiden, waardoor je optimaal kunt genieten.

Bevalt de lederen omhulsel je niet? Bij de headset worden twee covers geleverd van stof, welke je gemakkelijk kunt verwisselen. Een niet noodzakelijk, maar toch fijne extra, zodat je zelf je headset in kunt richten naar optimaal comfort. Wat dat betreft is het qua design een uitstekend stukje hardware dat als zeer fijn omschreven kan worden. In aanvulling op het design is er natuurlijk ook nog het stukje chatten. De headset kan je voor diverse apparaten gebruiken en als je op pad gaat, dan is de chatmicrofoon natuurlijk niet nodig. De microfoon wordt dan ook los geleverd, zodat je deze via minijack op ieder gewenst moment kunt bevestigen.

Gebruik je de microfoon niet? Dan haal je deze los en een stukje afdichtrubber zorgt ervoor dat de headset oogt als een gewone koptelefoon. Ideaal voor als je op pad gaat en muziek wilt luisteren. Verder zien we nog andere accessoires in de doos. Zo zit er een minijack splitter bij, wat bijvoorbeeld handig is voor een keyboard. Daarnaast zit er een mooie zak bij, waarin je de headset prima kunt opbergen. Ook moeten we de controller niet vergeten, want de headset beschikt over de optie om 7.1 surround geluid te produceren. Hier komt echter ook gelijk een groot nadeel om de hoek kijken, want bij het gamen op de PlayStation 4 heb je daar helemaal niets aan.

Enkel voor gebruik op de PC

De controller zit vast aan een kabel met aan de ene kant een USB stekker en aan de andere kant een minijack ingang. De USB stekker zou je in de PlayStation 4 kunnen doen om zo de headset (welke bedraad is) aan de minijack ingang te verbinden. De audio hoor je vanzelfsprekend nog steeds, maar de 7.1 optie is niet te activeren. Ook de volume knoppen en het dempen van de chat werkt niet, waardoor het voor gamen op de PS4 enkel gebruikt kan worden als een verlengkabel. Iets wat eigenlijk overbodig is, omdat je de headset natuurlijk ook gewoon in de controller kan pluggen.

Waarom zit dat er dan bij? Wel, de headset is multifunctioneel. De ingebouwde geluidskaart in de controller werkt uitstekend op het moment dat je de headset aan je computer verbindt. Dan klinkt de audio in 7.1 ineens een heel stuk beter, dieper en warmer. Ook de chat functionaliteiten zijn hierin erg handig, want met de controller bedien je in feite alle basiszaken. In die zin is de headset een compleet geheel voor gebruik op een computer. Als het om gamen op de PlayStation 4 gaat is het ineens een stuk beperkter, want los van het comfort en de degelijke audio is het een headset zonder noemenswaardige extra’s.

Die zijn er natuurlijk wel, maar dat zit allemaal in de controller die niet te gebruiken is. Dat betekent dus ook dat je de volumeregeling op de PlayStation 4 via apparaten bij instellingen moet aanpassen. En als er iets irritant en onhandig is, is het wel dat je continu naar het PS4 menu moet om de volumes in te stellen, want echt efficiënt is dat natuurlijk niet. Daarin schiet de headset toch een beetje tekort, want juist bij gebruik op een PC is het zo’n complete headset waar het op de PlayStation 4 eigenlijk een basismodel is omdat veel directe functionaliteiten ontbreken. Jammer, want we hadden liever gezien dat de controller ook op de PlayStation 4 had gewerkt, want dat biedt net dat stukje meerwaarde en handigheid in gebruik.

Degelijke geluidskwaliteit

Zonder het gebruik van de controller en dus het missen van de 7.1 surround sound kwaliteit is de geluidskwaliteit alsnog prima te pruimen op de PlayStation 4. Het geeft in stereo een nette kwaliteit weer, hoewel sommige headsets wat dat betreft net wat beter uit de verf komen. In 7.1 zou dat mooi opgevangen kunnen worden, maar goed, dat is dus nu niet aan de orde. Maakt dat bij het gebruik van het spelen van games echt veel uit? Nee, eigenlijk niet. De headset weet namelijk op een degelijk niveau de muziek, omgevingsgeluiden en alle andere bijkomstigheden prima weer t geven. Idem dito voor het chatgeluid, wat uitstekend klinkt in één-op-één gesprekken zonder games, evenals met games die op de achtergrond ook geluid produceren.

Conclusie

De Kingston HyperX Cloud II headset is in alle opzicht een prima headset te noemen. Het voelt als een dure, kwalitatieve headset aan door het gebruikte materiaal. Het comfort is optimaal te noemen en overstijgt alle andere concurrenten in dezelfde prijsklasse. De geluidskwaliteit is hierbij netjes te noemen, zowel als het gaat om gewone audio als om chataudio. Een fors nadeel is dat de headset zich bij het gamen op de PlayStation 4 beperkt tot stereo geluid, omdat de controller met 7.1 functionaliteit niet werkt op consoles. Daarvoor ben je aangewezen tot de PC en dat maakt het toch enigszins zonde, want hierdoor is een meer dan complete headset bij het gamen op de PS4 wat incompleet. Ondanks dat is de headset met een prijskaartje van rond de €100.- een zeer degelijk product dat het overwegen waard is als je op zoek bent naar een goede premium headset.