Destiny: The Taken King was de laatste grote uitbreiding voor de game en hoewel nooit officieel bevestigd, zou Destiny 2 in september dit jaar moeten gaan verschijnen. Voordat er überhaupt een aankondiging van Bungie of Activision is gekomen, zijn er al geruchten over uitstel.

Kotaku meldt op basis van bronnen dichtbij de ontwikkelstudio dat de officiële opvolger de beoogde releasemaand september niet gaat halen en dat er vooralsnog ook geen zicht op nieuwe releasedatum is. Eerdere berichten wisten te melden dat Bungie het dit jaar qua content voor Destiny rustig aan zou doen, zodat de capaciteiten in Destiny 2 geïnvesteerd konden worden. Daarmee zal er voor Destiny: The Taken King niet al te veel content verschijnen de komende periode.

Om dat enigszins op te vangen komt Bungie wel met kleinere evenement, zoals het eerder aangekondigde Crimson Doubles en de recent gehouden Sparrow Racing League. Dat neemt echter niet weg dat het qua content er wat karig uitziet dit jaar en dan bestaat er een kans dat spelers gaan weglopen, wat zonde is.

Opvallend is ook dat Bungie in tegenstelling tot vorig jaar – of eigenlijk vanaf de release van de game tot aan The Taken King – dit jaar geen concreet plan heeft uitgevouwen, waardoor spelers in het duister tasten betreffende hetgeen ze kunnen verwachten. Een reden hiervoor is, als we Kotaku mogen geloven, is dat Bungie zelf ook niet helemaal weet wanneer wat op hun pad komt. Er zijn natuurlijk plannen voor de toekomst, maar die wijzigen vaak, waardoor er geen concreet plan aan de community gepresenteerd kan worden.

Wat hier nog bij komt is dat er blijkbaar intern bij Bungie nogal wat communicatie issues zijn. Er gaan veel discussies over welke content gratis moet zijn en waarvoor men moet betalen. Daarnaast zouden microtransacties in de eerste instantie enkel cosmetisch zijn waarna deze plots ook terug te vinden waren in de vorm van level boosters. Zelfs niet iedereen binnen de studio zou op de hoogte zijn van het uitstel van Bungie 2, wat des te meer aangeeft dat het eigenlijk een beetje een rommeltje is.

In 2012 lekte er een contract waarin stond dat het plan voor Destiny was om om het jaar een nieuw deel uit te brengen en tussendoor grote uitbreidingen, zoals The Taken King. Ook dat plan zou nu aangepast zijn, maar hierop wilde Bungie niet tegenover Kotaku reageren. Mocht dit kloppen, wat dan om het komende jaar op te vangen? Volgens één bron zou Bungie aan het live team (het team dat events als Crimson Doubles opzet) gevraagd hebben om het komende jaar aan kleine DLC pakketten te werken, zodat er in ieder geval nieuwe content verschijnt.

Op zich een goed idee, maar als dat team op zichzelf al klein is en dan ook nog eens aan DLC moet gaan werken, dan is het een beetje de vraag in hoeverre dat echt een toegevoegde waarde gaat zijn voor de game. Afijn, dat is speculatie natuurlijk, maar het schetst niet gelijk een veel beter beeld voor de toekomst van Destiny op korte termijn. Daarmee komen we terug bij Destiny 2, want als deze met uitstel te maken heeft gekregen, dan ziet het komende jaar er eigenlijk best wel saai uit. De vraag is dan ook hoe Bungie dat in gaat vullen en of de spelers tevreden zullen blijven.

Dat laatste lijkt lastig, want er is op het web voldoende frustratie te vinden onder fanatieke spelers. Eén ding is in ieder geval wel duidelijk, zoals Kotaku terecht stelt, fans kunnen het beste hun verwachtingen inperken, want veel nieuwe content hoeven we vooralsnog niet te verwachten.