Review: Gravity Rush Remastered – Sony had grootse plannen voor de PlayStation Vita toen het apparaat uitkwam in 2012. Het was een handheld van alle markten thuis met releases als Uncharted: Golden Abyss en Resistance: Burning Skies, maar ook met games als Soul Sacrifice en natuurlijk Gravity Rush. Deze game kwam al gauw na de release van de PlayStation Vita uit en wist toen erg nette scores te behalen, zo ook in onze review. De bedenkers van de game zijn erg creatief te werk gegaan met de tools die ze tot hun beschikking hadden en ze wisten hiermee een ontzettend karakteristieke game neer te zetten. Toen het idee kwam om een vervolg uit te brengen, maar de PS Vita helaas niet meer het juiste platform bleek, werd het geheel al snel overgeheveld naar een concept voor de PS4. Om de hedendaagse gamers alvast te introduceren tot het concept van Gravity Rush, komt er volgende week een remaster uit van de originele game, op de PS4. Hoe die uitgave ons beviel, lees je in de review hieronder.

Een meisje en haar kat

Maak kennis met een meisje genaamd ‘Kat’, een zogeheten Shifter die de controle heeft over de zwaartekracht. Ze lijdt aan geheugenverlies en kan zich niet herinneren hoe ze heet, waar ze vandaan komt en hoe ze op een wel heel vreemde plek terecht is gekomen. Een stad genaamd Hekseville wordt geteisterd door een merkwaardige storm, waarvoor vreemde wezens genaamd ‘Nevi’ ineens grote schade komen aanrichten. Ze komen in alle vormen en maten en hoe groter ze zijn, hoe angstaanjagender. Ondanks dat de mensen niet veel weten van de Shifters, roepen de inwoners van Hekseville al snel Kat haar hulp in om de wezens te verslaan, mensen te redden en de stad weer terug te brengen naar haar oude glorie.

Samen met haar kat Dusty, die waarschijnlijk de reden is dat ze de zwaartekracht kan beïnvloeden, maakt Kat het haar missie om de mensen van Hekseville bij te staan in hun moment van nood. Al snel volgt er een actievol avontuur waarbij ze oog in oog komt te staan met vele vijanden en deze moet verslaan om de vrede in de stad te herstellen. Tijdens haar reis verlaat ze regelmatig haar ‘thuisbasis’ in ruil voor de wonderen van andere werelden, waardoor ze ook weer meer over zichzelf te weten komt. Hierdoor ontgrendeld Kat nieuwe krachten in haarzelf, die ze kan gebruiken om de stad beetje bij beetje te herstellen. Hier maak je direct kennis met één van de leukste elementen van de game en het leert je ook de fijne kneepjes van Kat en haar powers, namelijk via de vele uitdagingen die je door de stad heen kunt vinden.

Zweven, vliegen, vallen en sliden!

Deze uitdagingen kun je vrijspelen door een kleine ‘donatie’ van de paarse gems die goed zijn voor twee dingen; het werkt als brandstof voor de onderdelen in de stad en voor het upgraden van je krachten. Gelukkig is de inleg voor deze uitdagingen altijd erg laag, laat zeggen 10 gems, en haal je hier zonder moeite vervolgens weer 200 gems uit. De uitdagingen variëren van het verslaan van Nevi binnen een bepaald tijdslimiet tot het afleggen van een parcours waarbij je alle trucjes uit de kast moet halen om de beste score te behalen. Naast dat het een leuk en uitdagend tijdverdrijf is, is het ook nog eens de beste manier om je krachten te upgraden. Het is dus altijd raadzaam om deze uitdagingen eens aan te gaan alvorens je aan een nieuwe missie begint.

Een minpunt van de release van 2012, wat nog steeds aanwezig is in de PS4 release, is het niet opnieuw kunnen herstarten van een missie tijdens een missie. Als je een foutje maakt, en dus niet meer de beste score kunt halen, zul je eerst de missie moeten afmaken alvorens er een ‘retry’ optie verschijnt. De laadtijden daarentegen zijn wel een heel stuk vooruitgegaan. Hoe dan ook, het blijft een leuke afwisseling tussen de verhaalmissies door, welke nu ook nog eens zijn uitgebreid met een tal van zijmissies door de invoeging van alle downloadbare content in één download. Hoewel de DLC niet geweldig uitgebreid is, is dit toch een graag geziene toevoeging aan het geheel. Jammer genoeg zijn sommige missies van de DLC al speelbaar alvorens het rendabel is, aangezien je sommige missies bijna onmogelijk kunt halen als je krachten niet volledig van een upgrade voorzien zijn. Het had wellicht beter geweest om deze niet direct speelbaar te maken, maar gelukkig kun je deze missies wel annuleren om later terug te komen.

De PS Vita versie vonden we beter

Hoe meer missies je voltooid, hoe beter je naam wordt. Dit geldt hoofdzakelijk voor verhaallijn missies. Hoe beter je reputatie, hoe meer upgrades je kunt aanschaffen. Helaas hebben de Shifters niet zo’n goede naam overgehouden door de daden van Shifters die Kat al voor gingen, bijvoorbeeld Raven. Ondanks dat Kat een lieve en erg vrolijke meid als eenieder ander lijkt te zijn, wordt de sfeer van de game al snel een stuk grimmiger. Dit wordt veroorzaakt door meerdere oorzaken, waaronder een bad guy genaamd Alias alsook Raven en natuurlijk alle Nevi die de stad onveilig maken. Deze sfeer kwam in de PS Vita versie al goed tot haar recht en dit gebeurt ook in de PS4 versie. Mede door de muziek en de grote focus op het verhaal, gecombineerd met innovatieve gameplay, is Gravity Rush het resultaat van een knap staaltje game ontwikkeling.

Helaas verliest het wel min of meer de charme die het had, omdat het zo goed werkte op de PS Vita. Op de PS4 gebruikten we de gyroscoop van de DualShock 4 controller eigenlijk helemaal niet. Sterker nog, we hebben deze snel uitgezet omdat de game op verkeerde momenten reageerde op beweging en dat werkt dus niet al te prettig. Ook sommige elementen, zoals de ‘Gravity Slide’, waarbij je over oppervlaktes kan schuiven alsof er sneeuw ligt met de wind in de rug, vallen een beetje tegen. Deze actie maakte gebruik van het touchscreen op de PS Vita, maar werkt toch niet helemaal lekker op de PS4. Of dit nu komt omdat we anders gewend zijn of omdat het wellicht nog een beetje bijgesteld moet worden, is ons niet helemaal duidelijk.

Afgezien daarvan loopt de game erg soepel en daarmee mag het zich over het algemeen een prima vertaling naar een nieuw platform noemen met daarbij een efficiënt besturingssysteem. Ja, sommige features zijn niet optimaal, maar gelukkig het optioneel, waardoor de daadwerkelijke speelervaring er wat dat betreft niet al te veel onder zal lijden. Keerzijde is wel dat de game daarmee juist leuker is om te spelen op een PS Vita dan op de PS4. Maar als je niet beter weet, dan zal het weinig uitmaken. Een ander punt wat ons opviel is dat de game, ondanks dat het heel wat poetswerk heeft mogen ontvangen, niet direct geweldig veel vooruit is gegaan op het grafische vlak. De omgevingen zijn flets en alles wat een paar meter van je af zit is al direct niet meer scherp. Voor een PS Vita uitgave was de game tamelijk mooi, maar we worden tegenwoordig zo verwend met mooie graphics op de PS4 dat een remaster als deze een beetje in het niet valt.

Conclusie

Sony heeft echt een pareltje in handen met Gravity Rush, dat blijkt wel als we gaan kijken naar het innovatieve concept wat op veel manieren goed uit de verf wist te komen. Toch blijkt het ook een ruwe diamant te zijn, want er kan op veel vlakken verbeterd worden als we gaan kijken naar de mogelijkheden van de PS4. Niet alleen om beter in de smaak te vallen bij een kleine groep gamers, maar om het toch een beetje uit de niche te trekken. De game heeft enorm veel te bieden en het heeft nog steeds haar charmes, maar deze remake doet de game niet direct heel veel eer aan. Er is naast een beetje oppoetswerk niet echt gekeken naar verbeteringen en we zouden daarom eerder de PS Vita versie aanraden dan de PS4 versie als je de mogelijkheid hebt. Het echte wachten is dus op Gravity Rush 2, een game die voortborduurt op de gebeurtenissen van het eerste deel. Hier hebben we wel enorm hoge verwachtingen van en we hopen dat die verwachtingen waarheid worden.

Pluspunten

  • Innovatieve gameplay
  • Mooi verhaal
  • Zijmissies en uitdagingen
  • Laadtijden zijn kort – yes!
  • Mooi totaalprijsje (€29.98)

Minpunten

  • Niet echt een mooie remaster
  • Geen retry optie (nog steeds niet!)
  • Charme komt een beetje te vervallen
  • Geen replay waarde

7.5