De ontwikkelaar BioWare kennen we waarschijnlijk het best van Mass Effect en Star Wars: Knights of the Old Republic. Deze Amerikaanse ontwikkelaar is één van de grootste drijfkrachten achter de Westerse RPG. De games van BioWare zijn te herkennen aan de vele gesprekskeuzes en vele manieren om aan het einde van de game te komen.

BioWare heeft onlangs een gedurfde uitspraak gedaan. Daniel Erickson van BioWare heeft namelijk in een interview gezegd dat het laatste deel in de Final Fantasy serie geen RPG is. Zijn kritiek is gebaseerd op het feit dat je geen keuzes maakt, geen eigen personage kan maken en niet mee leeft met de hoofdpersonages in de game. Waarschijnlijk heeft Erickson zijn eigen definitie van een RPG, maar deze is zeker niet van toepassing op elke RPG die uitkomt. Vinden jullie dat Erickson gelijk heeft? Laat het ons weten in de comments.

“Well, before I address the main point I just want to take a slightly more controversial route: You can put a ‘J’ in front of it, but it’s not an RPG. You don’t make any choices, you don’t create a character, you don’t live your character… I don’t know what those are – adventure games maybe? But they’re not RPG’s.”