Final Fantasy XIII geen RPG volgens BioWare

De ontwikkelaar BioWare kennen we waarschijnlijk het best van Mass Effect en Star Wars: Knights of the Old Republic. Deze Amerikaanse ontwikkelaar is één van de grootste drijfkrachten achter de Westerse RPG. De games van BioWare zijn te herkennen aan de vele gesprekskeuzes en vele manieren om aan het einde van de game te komen.

BioWare heeft onlangs een gedurfde uitspraak gedaan. Daniel Erickson van BioWare heeft namelijk in een interview gezegd dat het laatste deel in de Final Fantasy serie geen RPG is. Zijn kritiek is gebaseerd op het feit dat je geen keuzes maakt, geen eigen personage kan maken en niet mee leeft met de hoofdpersonages in de game. Waarschijnlijk heeft Erickson zijn eigen definitie van een RPG, maar deze is zeker niet van toepassing op elke RPG die uitkomt. Vinden jullie dat Erickson gelijk heeft? Laat het ons weten in de comments.

“Well, before I address the main point I just want to take a slightly more controversial route: You can put a ‘J’ in front of it, but it’s not an RPG. You don’t make any choices, you don’t create a character, you don’t live your character… I don’t know what those are – adventure games maybe? But they’re not RPG’s.”

5 reacties

 1.    130 XP
  michael's avatar

  Als het aan zijn eisen moet voldoen is het inderdaad geen RPG. Maar adventure game vind ik weer een ander uiterste, Uncharted vind ik een action/adventure game en dat lijkt in de verste verte nog niet op FFXIII.
  Ik vind het weldegelijk een JRPG, als ik eerlijk moet zijn, niet omdat het de eisen heeft die die gast van BioWare opnoemt, maar meer om het gevoel dat de game mij geeft, aangezien ik wél met de characters meeleef, eigenlijk.

 2.    191 XP
  pronk's avatar

  tja ik vind dan weer wel dat bioware betere games maakt dan square enix

 3.    156 XP
  CypherThanatos's avatar

  naja ik ben het deels met bioware eens ff13 mist wel een paar grote rpg elementen. maarja opzich vond ik de game wel oke het begin was een beetje saai maar na een tijdje werd het interessanter. vergeleken de rest van de ff serie is het een flop maar als je de game los van de franchise bekijkt vind ik hem wel oke.

 4.    1006 XP
  Vinyl Vonna's avatar

  @michael: Wat is een JRPG?
  Ik haat RPG’s!

 5.    5883 XP
  7th-son's avatar

  dat is een RPG in japanse stijl 😛

  maar uhmm, dan zijn er maar weinig RPG’s op de wereld vind je niet?
  er zijn maar weinig rpg’s waar je keuzes kunt maken (wat zowaar echt invloed heeft op het verhaal) en al helemaal niet je eigen character kunt maken. Dan moeten ze al die CGI filmpjes er uit halen bij FF joh 😛

  FF is 1 van de grondleggers van de RPG’s, en dan komt zo’n dumbass beweren dat het geen rpg’s zijn? ga toch weg met dat westerse ‘rpg’ gelul.
  Ik speel juist geen westerse rpg’s, omdat ik dat geen fuck aan vind. je zult ze bij mij ook niet aantreffen (afgezien van diablo, maar dat komt nog een beetje in de buurt van een goeie game :P)