DLC Special: Dying Light: The Following


DLC special: Dying Light: The Following – Toen Dying Light een jaar geleden verscheen, bleek de game een heuse sleeperhit te zijn. De open wereld die krioelde van de zombies bleek verrassend leuk om te verkennen en het was daarnaast heerlijk om alle ondoden op de meest gruwelijke manieren naar het hiernamaals te sturen. Oké, de game was zeker niet perfect, maar vrijwel iedereen was het er over eens dat Dying Light kwalitatief gezien zeker de eerdere wat matige Dead Island delen oversteeg. Nu we een jaar verder zijn, is daar zeker niet de eerste, maar tot nog toe wel grootste uitbreiding genaamd The Following, die we mogen verwelkomen. Deze DLC is inmiddels uit en wij hebben ondertussen de tijd genomen om The Following eens grondig te verkennen. Hoe ons dat is bevallen, ga je nu lezen.

Korte introductie tot het verhaal

The Following brengt niet alleen een nieuwe grote open wereld met zich mee, je zult tevens weer verzeild raken in een avontuur dat een nieuw verhaal volgt. In dit avontuur speel je wel nog steeds met Kyle Crane, het originele hoofdpersonage. Men is nog steeds niet van het zombievirus af, maar er is wel mogelijk een nieuwe oplossing gevonden om dit virus te bestrijden. Je komt er namelijk achter dat er een occulte sekte bestaat waarvan de leden immuun blijken te zijn voor het virus, dat zich verspreid na de beet van een zombie.

Dit is de reden waarom Crane vanuit Harran vertrekt naar dit nieuwe gebied. Hij wil erachter komen waarom de inwoners van dit gebied in leven kunnen blijven zonder dat zij het bekende Antizin serum hoeven te gebruiken. Al snel komt Crane dan ook in aanraking met deze nieuwe groep mensen, maar dan blijkt echter dat zij in eerste instantie niet bepaald zitten te wachten op zijn aanwezigheid. Hij moet dan ook proberen om het vertrouwen van hen te winnen, zodat zij hem meer informatie zullen geven over de reden waarom zij op deze manier kunnen overleven.

Daar gaan we dan

Juist om dit vertrouwen van deze mensen te winnen, zal je ze moeten helpen door voor hen een aantal opdrachten uit te voeren. Hoe meer opdrachten – lees: missies – je weet te voltooien, hoe meer je dus het vertrouwen van deze bevolking weet te winnen en hoe verder je komt in het verhaal. Om deze missies tot een goed einde te brengen, zul je weer alle uithoeken van het grote open gebied gaan verkennen waar je in terecht komt. Daarbij heb je nog steeds de mogelijkheid om al freerunnend je weg te vervolgen.

Je zult echter meer gebruik maken van je nieuwe buggy, die aan je geïntroduceerd wordt in The Following. Deze wagen biedt je natuurlijk de mogelijkheid om sneller je einddoel te bereiken, maar je kan je buggy tevens gebruiken als extra wapen om in te zetten tegen de zombies. Er is namelijk niks leukers dan met je voet op het gaspedaal door de boerenvelden heen scheuren om zo groepen ondoden aan gort te rijden. Vergis je daarbij echter niet in de houdbaarheid van je voertuig, want je zult niet ongelimiteerd kunnen rond crossen.

De buggy aan het rijden houden en upgraden

Wat betreft het rondscheuren in je buggy: het is net als voorheen nog steeds belangrijk om de omgeving goed af te speuren, al ben je nu niet alleen meer op zoek naar levensmiddelen, geld, wapens of andere items. Om je wagen aan het rijden te houden, speur je de omgeving af op zoek naar brandstof om bij te tanken en je zult onder andere ook schroeven moeten vinden waarmee je bepaalde onderdelen van je wagen kan repareren. Ben je hier te laks mee, dan kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je ineens stil komt te staan of dat je met je sputterende motor te langzaam vooruit komt. Neem van ons aan dat je dit liever niet wilt, zeker wanneer je ineens omringd bent door een grote groep zombies of wanneer je ’s nachts op de hielen gezeten wordt door de nog steeds in dit deel aanwezige Volatiles (nachtjagers).

Brandstof en andere onderdelen om je buggy te kunnen repareren vind je door andere verlaten voertuigen grondig te doorzoeken. Hier blijft het echter niet bij, want door zoveel mogelijk rond te scheuren, zombies omver te rijden of door bepaalde uitdagingen te voltooien, kan je tevens je rijvaardigheid verbeteren. Zo zul je op den duur ook minder tijd kwijt zijn aan het onderhoud van je wagen wanneer je rijvaardigheden verbeteren. Daardoor kan je je wagen natuurlijk beter besturen en hierdoor krijg je op een gegeven moment ook toegang tot betere onderdelen om je wagen mee uit te bouwen. Denk hier bijvoorbeeld aan een betere motor, betere remmen, een flinke turbo of een sterkere bumper.

Tevens kan je je wagen van een likje verf voorzien en je zult hem zelfs kunnen aanpassen met een vlammenwerper om de zombies al rijdend mee te kunnen roosteren. Je wagen is bovendien nooit echt ver van je vandaan verwijderd wanneer je weer ergens tot leven komt. Je kan je wagen namelijk simpel oproepen naar de locatie waar jij je op dat moment bevindt. Je spawnt daarbij altijd dicht in de buurt van één van de aanwezige jachttorens en dan is het wel zo prettig dat je vervolgens snel weer in je buggy kunt stappen.

Het uitgestrekte landschap en de online coöp biedt vermaak

Net als in Dying Light zelf is ook het gebied waar je in The Following doorheen kunt crossen grafisch prachtig vormgegeven. Het weids uitgestrekte landschap bestaat uit grote open boerenvelden met veelal kleine boerderijtjes waar je bijvoorbeeld even een pitstop kunt maken. Tevens kom je langs grote gebergten waar je van het fraaie uitzicht kunt genieten. Een ander klein, toch grafisch fraai detail waaraan is gedacht, is het hoge gras dat je uitéén ziet stuiven wanneer je er met hoge snelheid doorheen aan het racen bent. Dat laatste is bovendien nóg leuker wanneer je online in coöp met iemand speelt. Dan is het vooral dikke lol hebben met elkaar, want gezamenlijk tekeer gaan in de open wereld die aanvoelt als een speeltuin is nu eenmaal erg vermakelijk.

Wat dan weer jammer is, is dat de personages die je in dit gebied tegenkomt een beetje inhoudsloos zijn. De confrontaties die je met hen hebt leveren eigenlijk nooit echt levendige gesprekken op. Van enige emotie op hun gelaat is nog steeds niets te merken en het is dan ook niet vreemd dat je vaak een dialoog eerder al afbreekt, omdat het domweg niet boeiend is. Ergens een beetje een gemiste kans, want dat is net zoals in Dying Light nog steeds aan de orde terwijl men hier toch wel iets meer mee had kunnen en mogen doen.

Conclusie

Techland heeft met The Following bovenal een geslaagde uitbreiding neergezet die weliswaar wat imperfecties kent. Denk bij dat laatste vooral aan de eerder genoemde sfeerloze confrontaties die je zult hebben met de inwoners van het gebied, welke je gaandeweg tegenkomt. Men heeft echter met de introductie van de buggy wel een positieve draai aan de gameplay gegeven. Het geeft een verfrissend gevoel om nu eens lekker rond te kunnen scheuren in plaats van dat je voornamelijk aan het free-runnen bent. Daarnaast is het gaaf dat je aan je wagen kan sleutelen, waardoor je de daadwerkelijke progressie merkt. Het omtoveren van je buggy naar een rijdende moordmachine is hierbij een mooie extra en des te meer vermakelijk. Verder is ook de online coöp weer een geslaagde modus om te spelen, het is daarom absoluut aan te raden om deze uitbreiding in huis te halen wanneer je een Dying Light fan bent.

Boxshot Dying Light

Dying Light

Releasedatum:
30-01-2015
Genre:
(Survival) Horror
Uitgever:
Warner Bros Interactive
Ontwikkelaar:
 1. Anoniem -   
  86.84.143..xxx's avatar

  Fan van het eerste uur !! geweldige game en nu een geweldige uitbreiding in de vorm van The Following. Personages zijn absoluut vlak btw :p

 2.    1979 XP
  Sony's avatar

  Ik zit hier een heel verhaal te typen en druk op “Voeg reactie toe” en pagina herlaad. En je raad het al… heel mijn positieve reactie over deze DLC weg gevlogen 🙁

 3.    93 XP
  Droge poepsteek's avatar

  ben nu nog druk bezig met een maat van mij om de normale versie te spelen, hierna gaan we gelijk door met the following! wat een heerlijke game is dit, weer eens wat anders dan gta.

 4. crew Redacteur -    2219 XP
  Sensu's avatar

  Dying Light was sowieso al erg goed en dit maakt alles nog net wat leuker lijkt het. Ik moet The Following nog uitgebreid gaan spelen, maar volgens mij is het leukste nog steeds Tarek afmaken met de Challenges :p