just_cause_3_new_sky_fortress

Just Cause 3 – Sky Fortress – Ongeveer 4 maanden na de release van Just Cause 3 is daar dan eindelijk de allereerste downloadbare content uitbreiding. Dit pakket draagt de naam Sky Fortress en voegt een aantal nieuwe snufjes en missies aan de game toe. Wij checkten deze downloadbare content voor de game en in deze special kom je erachter wat wij ervan vinden.

DLC gaat samen met een nieuwe patch

Samen met de lancering van de downloadbare content is er ook een nieuwe patch uitgekomen voor de game. In onze review heb je destijds natuurlijk al kunnen lezen dat Just Cause 3 een leuke game was, maar dat het kampte met talloze technische problemen. Toen hebben wij jullie toegezegd hierop terug te komen als alles gefixt zou zijn, dit duurde alleen wel heel erg lang, want de patch kwam steeds maar niet. Een week geleden kwam daar echter patch 1.03 met grote beloftes en die patch zou een boel ergernissen moeten verhelpen. Dat is nogal laat, want men bracht een game uit die niet naar behoren werkte en pas vier maanden later komen ze met een patch die dit moet oplossen.

Beter laat dan nooit zeggen we dan maar. Althans, als de patch nu alles echt zou oplossen, dan hadden we het kunnen vergeten en kunnen spreken over een inschattingsfout van Avalanche Studios, maar niets is minder waar. De patch zorgt namelijk nog steeds voor framedrops, zelfs als er bijna geen actie op het scherm te zien is. Alhoewel de laadtijden inderdaad flink verminderd zijn bij het opnieuw starten van een missie, zijn de framedrops nog steeds een doorn in het oog waartoe een deftige oplossing helaas uitblijft. Eigenlijk dus weer een gemiste kans voor Just Cause 3 en dat is behoorlijk zonde. Bij onze review van destijds kun je dus enkel het minpunt wegstrepen dat de laadtijden veel te lang zijn, dat is nu namelijk wel op orde.

De Jetpack Wingsuit

Goed, na ons beklag is het nu tijd voor de DLC zelf. Met deze downloadbare content wordt Rico uitgerust met een verbeterde versie van de geliefde Wingsuit, er worden namelijk raketten aan bevestigd. Met de jetpack kun je naast stabiel hangen en dalen nu ook daadwerkelijk stijgen, dit door middel van het activeren van de raketten. Het is een leuke toevoeging aan de uitrusting van Rico, al is de besturing van de Jetpack wel wat lastig. Dit kan natuurlijk ook aan ons liggen, maar het onder controle krijgen van de Jetpack Wingsuit in met name de nieuwe uitdagingen, was weer even wennen. Het grove werk, zoals even snel ergens heen vliegen is niet zo heel bijzonder, maar precieze manoeuvres vereisen toch wel wat training.

De Jetpack Wingsuit heeft daarnaast nog een hele handige andere functie, er zit namelijk een geweer en een rocketlauncher in verwerkt en die laatste kun je uitbreiden tot 3 raketten. Dit is super handig wanneer je vliegende objecten in de lucht wilt voorzien van een explosie in de motor om deze vervolgens neer te kunnen laten storten. Het is dus een handige gadget die je zeker goed kan gebruiken, maar het vereist wel wat training om onder controle te krijgen. Eenmaal onder controle, dan biedt het zeker een meerwaarde voor de game, met name omdat het enigszins verfrissend aanvoelt.

3010693-lead

AirShip

De Jetpack Wingsuit is natuurlijk niet voor niets toegevoegd, de downloadbare content voegt namelijk een AirShip toe aan de game. Hierop spelen zich een aantal nieuwe missies af en ook worden er vier nieuwe nederzettingen toegevoegd om te bevrijden. Dit is eigenlijk het stuk in de downloadbare content waar de meeste mensen het voor zouden kopen, namelijk nieuwe missies, nieuwe nederzettingen en een nieuwe gadget om het af te maken. Maar, het klinkt eigenlijk leuker dan het is. Zo is het bevrijden van de vier nederzettingen binnen een klein uurtje gedaan, erg rap dus. De missies die je vervolgens tussendoor krijgt kosten je ook niet veel meer dan een uurtje en dat is het dan eigenlijk wel.

Het verhaal wat rondom de AirShip vertelt wordt is ook nog eens flinterdun. Sterker nog, Avalanche Studios is blijkbaar zo lui geweest met deze DLC-uitbreiding, dat er niet eens nieuwe cut-scènes zijn gemaakt. Men heeft gewoon letterlijk artwork inclusief ondertiteling gebruikt om het verhaal te vertellen. Op deze manier komt het hele verhaal dat het zou moeten vertellen allesbehalve over. Het is gewoon niet interessant door de manier van vertellen waarvoor men gekozen heeft. Bovendien ligt het ook niet in lijn met de rest van de game.

JC3_SF_SC2

Andere toevoegingen

Naast de bovengenoemde en ook belangrijkste content zijn er nog twee best leuke dingen toegevoegd met deze uitbreiding. Zo is er de assault rifle ‘Bavarium Splitter’, een lekker wapen dat handig is om alle drones uit de lucht te knallen, aangezien het een vrij krachtig geweer is. Verder heb je ook nog een persoonlijke drone die je in kunt roepen met een Rebel Drop, deze beschermt jou tegen het gevaar dat op de loer ligt en leidt ook andere drones af, zodat jij rustig je gang kunt gaan.

5db55b6792a85783d8fbfb1a454985ec807afead.jpg__0x1500_q85

Conclusie

Deze downloadbare content uitbreiding is niet zo zeer een teleurstelling, maar echt heel bijzonder is het ook weer niet. Het valt er een beetje tussenin en daarmee is het wat ons betreft qua beoordeling net aan een voldoende. De missies en nederzettingen nemen simpelweg te weinig tijd in beslag om dit echt een hele interessante uitbreiding te kunnen noemen. Het feit dat de missies ook geen cut-scènes bevatten is wat bijzonder. De artwork diashows die het verhaal vertellen is niet echt iets wat bij de game past en dus wat goedkoop aanvoelt. Aan de andere kant, de aanschafprijs van de Season Pass ligt redelijk laag, namelijk op 24,99 euro en voor dit bedrag krijg je later dit jaar nog eens twee extra uitbreidingen.