http://www.psx-sense.nl/images/file/img_56f01da144821.jpg

Dit weekend waaide er flink wat stof op toen Kotaku wist te melden dat Sony momenteel zou werken aan een nieuwe PS4. Deze nieuwe PS4 zou ondersteuning moeten bieden voor 4K-TV’s, iets waar de huidige PS4 niet toe in staat is. Geheel nieuw zijn deze geruchten die Kotaku meldt echter niet, Sony heeft namelijk al eerder gehint naar een vernieuwde PS4, alleen legde toen niemand die link.

Zo werd eerder in een interview met Sony Computer Entertainment’s Executive Vice President, Maysayasu Ito, al gezegd dat de huidige PS4-modellen niet in staat zijn om Ultra HD Blu-rays te lezen. Dit is bijzonder, aangezien Sony momenteel hevig inzet op Ultra Blu-ray en hun best verkopende product de PS4 is. Het is dus logisch dat ze deze technologie willen ‘backen’ met een ‘PS4K’ die het wel kan lezen.

“The Blu-ray disc drive that is currently installed in the PS4 is made exclusively for the Blu-ray disc player, so it cannot read the 3-layer media that is standardized by Ultra HD Blu-ray. For this reason, the PlayStation 4 models that are out in the market cannot be compatible with Ultra HD Blu-ray.”

Microsoft’s hoofd van de Xbox afdeling, Phil Spencer, is zelfs helemaal niet vies van het hinten naar een vernieuwde Xbox One. Hij was tijdens een persevenement vorige maand heel open over het feit dat Microsoft deze generatie met nieuwe hardware op de proppen gaat komen. Het is dus logisch dat Sony dan niet achter wil blijven.

De Chief Product Officer van Netflix, Neil Hunt, werd ook al eens gevraagd waarom Netflix Ultra HD niet mogelijk is op de PS4, waarop hij zei dat Sony hen heeft beloofd met nieuwe hardware te komen waarbij dit wel mogelijk zou zijn. Dit zei hij al in april 2015, wat erop wijst dat Sony dit al langer van plan is.

“Hunt said Sony had “promised” a hardware rev for the PS4 that will include a 4K video capability and that they would “expect eventually” for it to support HDR, as one example of where the industry will seek to catch up. But in the meantime any HDR TV will probably have a Netflix app built in, Hunt said, which solves the problem for now.”

Dat er een nieuwe PS4 gaat komen, dat lijkt aannemelijk met dergelijke hints. Of deze heel erg anders gaat zijn tegenover het huidige model valt te betwijfelen, hoogstwaarschijnlijk zal de ‘PS4K’ gewoon support gaan bieden voor 4K-apps en Ultra HD Blu-ray’s. Het aanschaffen van een nieuwe PS4 zal dus mogelijk alleen interessant zijn voor mensen met een 4K-televisie.

Het uitbrengen van een vernieuwde PS4 zou logisch zijn gezien de tijd waarin we leven. De technologie gaat razendsnel vooruit en we accepteren ook het feit dat er constant nieuwere tablets en smartphones uitkomen. Dit betekent niet dat oudere software er niet op zal werken, maar dat je gewoon de keuze hebt om een iets nieuwer apparaat te kopen of je oude te vervangen.

Vervangen van je oude smartphone of tablet heeft net als met de PS4K waarschijnlijk weinig nut als er enkel 4K-support wordt toegevoegd. Games op de PS4 kunnen namelijk geen 4K aan en dus zou dit alleen voordelen opleveren bij het kijken van bijvoorbeeld films.

Wat Sony met een nieuwe PS4 ook kan doen, is de external processing unit van PlayStation VR integreren en de PS4K vervolgens bundelen met de headset.  Op deze manier elimineren ze weer een unit extra bij PlayStation VR, die oudere consoles wel nodig hebben.