Sinds het moment dat het mogelijk is om PlayStation VR te reserveren gaat het razendsnel. Zo is de virtual reality headset bij verschillende retailers niet meer ‘verkrijgbaar’, omdat ze door hun eerste voorraad heen zijn.

In de Benelux kan je nog wel een pre-order plaatsen, maar het zal niet lang duren alvorens ook daar de limieten bereikt worden. Dit komt simpelweg door het feit dat er bij de release gewoon niet zoveel exemplaren beschikbaar zullen zijn.

Dit zal na de release vanzelfsprekend recht getrokken worden, hoewel we niet hopen op een PlayStation 4 launch scenario, waarbij de vraag maandenlang hoger was dan het aanbod. Sony zelf heeft inmiddels ook uitgesproken hoe zij de pre-orders ervaren, namelijk boven verwachting goed.

PlayStation Europa baas, Jim Ryan, vertelde MCV dat de vroege pre-orders de initiële verwachtingen hebben overtroffen. De vraag naar PlayStation VR is op basis van deze informatie behoorlijk hoog, zo luidt de logische getrokken conclusie.

“I would say that the early pre-orders has surpassed our initial expectations. So that suggests demand, and therefore day one, might be quite significant.”

Hoeveel units er bij de release precies beschikbaar zullen zijn is afwachten, maar met een dergelijk tempo waarop de pre-orders gevuld raken ziet het er naar uit dat de launch voorraad in één keer uitverkocht zal zijn. In het verlengde hiervan zien we dan een grote installed base, want ook na de release zal er vraag naar zijn.

Hoe groter de vraag, betekent op termijn in potentie een grotere installed base en dat is weer een goede motivatie om content te blijven produceren. Iets wat de virtual reality headset absoluut nodig heeft om te kunnen overleven.