Special: Fallout 4 – Automatron – Het is nu al enkele maanden geleden dat Fallout 4 uitkwam en menig gamer zal de game al lange tijd hebben uitgespeeld. De hoogste tijd voor downloadbare content dus en deze verscheen eerder deze week in de vorm van Automatron, een DLC-pakket dat zich focust op de Mechanist en de vele robots die van haar hand komen. Hierdoor zul je veel nieuwe vijanden, maar ook vrienden tegenkomen. Hoe dan ook zul je wel vriend en vijand van elkaar moeten kunnen onderscheiden in DLC, welke ons tevens een kleine flashback bood naar Fallout 3.

Hallo, mijn naam is Ada. Aangenaam!

Zodra je Automatron hebt geïnstalleerd en Fallout 4 opstart, zul je automatisch meteen een distress signal opvangen op je Pip-Boy. Deze wijst je naar een plek waar een caravan is overvallen door een horde van robots. In dat proces zijn een aantal onschuldige mensen om het leven gekomen, maar er lijkt nog een overlevende te zijn. Als je dichterbij komt, vallen de vijandelijke robots je aan en zul je je een weg moeten banen door rondvliegende tandwieltjes, lasers en stoomgeweren. Als de rust eenmaal is wedergekeerd, zul je zien dat degene die niet het loodje heeft gelegd een vriendelijke robot is, genaamd Ada.

Ada legt in het kort uit wat er gebeurd is, en je biedt aan om te helpen. In ruil daarvoor kun je Ada meenemen op je reizen en zij zal je beschermen tegen de vijanden die op je pad komen. Ook krijg je door haar toegang tot een nieuw item om te bouwen in je settlement; namelijk de Robot Workbench en dit is meteen hetgeen wat Automatron zo leuk maakt. Je kunt namelijk de robots die je al hebt als companion modificeren en zelfs compleet nieuwe companions vanuit het niets opbouwen. Tijdens het avontuur zul je menig verschillende robots zien en deze dragen allemaal een specifiek stukje bij zich, dat je kunt gebruiken als modificatie voor je eigen bots. Vergeet dus niet te looten!

De ultieme vechtmachine

Op deze manier, als je er genoeg middelen voor hebt, krijg je de mogelijkheid om één van de beste (al dan niet dé beste) companions te creëren. Zo is Ada in het begin erg langzaam en zal ze pas op komen dagen als het gevecht al is afgelopen en gaat ze snel dood, maar je kan haar na verloop van de tijd extra bepantseren en uitrusten met verschillende wapens. Dit maakt haar een erg waardige tegenstander in de vele gevechten die je zult moeten winnen om uiteindelijk bij de Mechanist uit te komen. Een andere nieuwigheid in deze uitbreiding is de “Robo repair kit”, een Stimpak voor robots. Deze kun je uiteindelijk zelf maken, maar tot dit het geval is, zul je ze toevallig op je zoektocht moeten vinden op een stuk levenloos ijzer dat ooit een robot was.

De Mechanist en de ideale wereld

De Mechanist is een naam die Fallout fans al eens eerder gehoord hebben. Dit was namelijk een personage uit Fallout 3, waar de Mechanist de Canterbury Commons probeerde te beschermen tegen de AntAgonist door middel van robots op haar af te sturen. Dit verhaal leeft in Fallout 4 nog steeds voort en is opgevangen door de Silver Shroud en werd uitgezonden op Silver Shroud Radio. Zo kwam de Mechanist na al die jaren weer tot leven, alleen hadden de robots ditmaal een ander idee en begonnen ze juist te moorden in plaats van mensen te redden. Als je het verhaal van de Mechanist niet kent, dan wordt dit helaas niet uitgelegd en zal het verhaal wat onduidelijk blijven. Ken je het verhaal echter wel, dan is de motivatie die de Mechanist drijft al een stuk duidelijker voordat je het einde van de DLC bereikt.

Conclusie

Voor de prijs van €9,99 is de Automatron DLC een erg interessante uitbreiding. Ondanks dat je zo door de missies heen vliegt, is het mooie aan deze DLC dat je niet naar een speciale plek wordt geteleporteerd als het ware, en dus gewoon nog andere missies tussendoor kan doen. Ook kun je alle loot van deze missies behouden als je alle missies voltooid hebt en zelfs nog upgraden. De speciale wapens die je krijgt door bepaalde vijanden in deze uitbreiding te verslaan, zijn helaas niet geweldig goed als je al van een hoger level bent. Je kunt de Automatron DLC starten vanaf level 15, maar sommige stukken zijn dusdanig moeilijk dat dat niet aan te raden is voor lagere levels. De balans is er dus nog niet helemaal, maar het feit dat je nu je eigen robots kunt bouwen, maakt veel goed.