Het bericht dat Sony mogelijk werkt aan een PS4K kennen we inmiddels. Zo kon je hier een paar dagen geleden lezen dat Digital Foundry het bestaan van deze ‘nieuwe console’ zelfs heeft bevestigd op basis van verschillende bronnen. Sony houdt momenteel de kaken stijf op elkaar en hierdoor blijf het de vraag of elke PlayStation 4 bezitter zijn systeem bijvoorbeeld zou moeten upgraden. Of dat laatste straks daadwerkelijk het geval zal zijn, dat moeten we dus nog even afwachten.

Want wat als straks blijkt dat Sony met de PS4K inderdaad een heel nieuw model uitbrengt, waar bepaalde games voor worden ontwikkeld die huidige PS4 bezitters niet direct kunnen spelen? Gaat Sony van ons als consument verwachten dat we bijvoorbeeld een upgrade doen van de huidige PS4? Zodat je dan wel die games in een 4K resolutie kan spelen? Een ander scenario zou ook kunnen zijn dat je dan gewoon die nieuwe console zult moeten aanschaffen.

Los van de aanschaf van een nieuwe console moet je wellicht ook kijken naar de aanschaf van een nieuwe TV die geschikt is voor 4K. Er zijn genoeg consumenten die bijvoorbeeld nog steeds beschikken over een ouder HD-ready Plasma scherm of over een Full HD TV die geen 4K resolutie ondersteunt. Toen de Full-HD TV’s destijds werden geïntroduceerd, waren deze in het begin nog behoorlijk prijzig; datzelfde geldt nu voor TV’s die geschikt zijn voor 4K. Het is nu daarom ook niet voordelig om (weer) over te stappen op een nieuwe TV. Bovendien koopt de gemiddelde consument niet om de paar jaar een nieuwe model.

Tot zover allerlei zorgen die logischerwijs opspelen, maar het kan ook verschillende voordelen brengen. Een dergelijke krachtigere unit zou bijvoorbeeld PlayStation VR goed kunnen ondersteunen en misschien zelfs specifiek daarvoor bedoeld zijn, zo suggereerde analist Michael Pachter eerder deze week. Ook kan het zijn dat je straks twee verschillende consoles hebt waarbij je gewoon de keuze krijgt in de kwaliteit, zonder dat dit ten koste gaat van de gameplay ervaring. Sony kan immers niet ineens een installed base van een kleine 40 miljoen gebruikers in de steek laten.

Een interessant onderwerp om over te discussiëren en een onderwerp dat tevens de nodige vragen oproept. Ook deze week horen we jouw mening weer graag. Laat hieronder weten hoe jij hierover denkt, zodat we er weer een gezonde discussie van kunnen maken.