Review: ModNation Racers

Review ModNation Racers – Twee jaar geleden kwam Sony voor het eerst op de proppen met een Play, Create, Share titel, namelijk LittleBigPlanet. Deze toch wel kinderachtig ogende titel beloofde meer diepgang en speelduur dan elke andere titel door de enorm uitgebreide level designer die bij de game geleverd werd. Sony lanceert dit jaar de tweede titel in deze reeks, echter ditmaal wel met een iets aangepaste titel, namelijk Race, Create, Share. We hebben het hier natuurlijk over ModNation Racers. Auto’s waren in LittleBigPlanet geen onbekend fenomeen, al was het bij lange na geen race game te noemen. ModNation Racers daarentegen wel.

Mario Kart 2.0?

ModNation Racers lijkt op het eerste gezicht op een Mario Kart kloon, met betere graphics, een level editor en veel aanpasbare opties. Toch is het veel meer dan dat, de game gaat namelijk behoorlijk diep qua speel ervaring en extra’s. Het is niet zomaar racen, er zit wel degelijk meer achter. Het verhaal van de game stelt echter niet zoveel voor en is redelijk standaard. Je bent een net nieuwe kart coureur genaamd Tag en je wilt je omhoog op de ranklijst werken van het ModNation Racing Championship. Dit gaat niet zonder slag of stoot, er zal je namelijk zo af en toe nogal eens wat tegen zitten, en de concurrentie is hard. Dit verhaal wordt leuk verteld via cutscenes die er prima uit zien, maar tijdens het racen zelf merk je er compleet niks van. Het is gewoon een beetje opvulling van de game, en is prima te pruimen.

In ModNation Racers staat de Modspot centraal, dit is een plein waar je elke keer begint als je de game start met daarop enkele ingangen voor plekken om naar toe te gaan. Bovendien worden je statistieken daar op een bord weergegeven, evenals de populairste ontwerpen gemaakt door andere mensen. Je kunt vanuit de Modspot bijvoorbeeld een race starten of naar de werkplaats gaan. Het is eigenlijk gewoon een soort van vervanging voor het start menu, eentje waarin je zelf al rond kunt rijden. Een snelmenu heb je echter nog wel, voor de mensen die liever wat sneller naar hun bestemming gaan of een race starten. De laadtijden van de races zijn wel behoorlijk pittig, je zit gemiddeld toch wel een minuutje te wachten voordat een race geladen is. Dat had zeker weten sneller gekund.

Carrière modus

Het racen in de game is ontzettend tof uitgewerkt; je kunt losse races starten, online racen of je carrière starten. Deze laatste bestaat uit vijf tours elk bestaande uit zes races, niet extreem lang dus. Het racen zelf is enorm uitgebreid, iets wat er op het eerste gezicht echt niet zo uit ziet. Rijden en dergelijke gebeurt via de redelijk standaard knoppen en heeft verder geen uitleg nodig, maar met alleen hard rijden kom je er niet. Je kunt namelijk wel mooi aan kop staan, maar de AI zal je dan makkelijk onderuit halen met wapens die onderweg opgepikt kunnen worden. Hiervoor hebben de makers enkele manieren in de game verwerkt om je boost meter te vullen. Deze dient voor, zoals de naam al doet vermoeden, boost. Maar ook kun je rondje indrukken wanneer er voor korte tijd een schild om je kart verschijnt, die inkomende aanvallen tegen zal houden. Deze meter is te vullen door onder andere te driften, andere vijanden uit te schakelen, of stunts te doen in de lucht. Je zult dan ook constant bezig zijn om een zo lang mogelijke drift uit elke bocht te trekken, of zoveel mogelijk spins in de lucht te maken. Een andere manier van overleven in de races is er niet.

Naast puur de eerste plek winnen bevat elke race ook nog drie doelen die voltooid moeten worden. Deze gaan van makkelijk naar steeds moeilijker gedurende de carrièremodus. In het begin zul je nog opdrachten krijgen zoals; ‘Behoor bij de top drie racers, krijg 4000 driftpunten, laat één mede racer botsen’. Uiteindelijk lopen ze op tot dingen als; ‘behaal 140.000 driftpunten (!), 5000 wallride punten en schakel een vijand uit op de grote brug’. Behoorlijke pittige opdrachten die je dan nog moet uitvoeren terwijl je de eerste plek probeert te behouden. Bovendien zitten er op elke baan nog munten verstopt die je moet verzamelen om nieuwe spullen voor je kart, personage of baan te kopen. Er is tijdens elke race dus zat te doen en ook niet elke race zul je binnen een enkele keer naar voldoening voltooien, wat de carrièremodus plots een stuk interessanter en langer maakt. Elke race is namelijk opnieuw te spelen om dan voor een los doelwit te gaan, een losse opdracht halen, de munten verzamelen of gewoon simpelweg alsnog de eerste plek bemachtigen. Al zijn sommige opdrachten ook gekoppeld aan elkaar.

Create and Share

Eén van de grootste verkooppunten van de game zijn toch wel de ontwerpfuncties. Het is mogelijk om je eigen personage, kart en baan compleet te ontwerpen, en erg simpel ook. Je personage is gewoon een leeg ventje wat je kan vullen met te verdienen kleren om hem daarna te bestickeren en te bekleuren precies hoe jij wilt. Hetzelfde geld eigenlijk voor je kart, je kunt onderdelen verdienen en daarmee je eigen kart in elkaar steken en bestickeren. Alles is enorm simpel en snel onder de knie te krijgen, waardoor iedereen wel een toffe wagen tevoorschijn kan toveren. De ware kracht van het ontwerpen komt pas te kijk wanneer je de track editor gaat gebruiken. Zo simpel maar effectief rol je er letterlijk een baan met een roller uit. Daarna kun je er voor kiezen om het spel automatisch de baan op te laten vullen, of handmatig alles te plaatsen. Van heuvel tot gebouw, bordje tot vangrails, boom tot elektriciteitskabel; je kunt alles zelf plaatsen. Het enige minpunt aan de editor is dat je zelf niks kan ontwerpen zoals in LittleBigPlanet, je hebt een redelijk groot arsenaal aan spullen dat je mag gebruiken, maar zelf een schans ontwerpen of een gebouw maken zit er niet bij. Bovendien beschikt het spel over slechts vier thema’s. Iets wat makkelijk uitgebreid had kunnen worden met bijvoorbeeld wat gekkere thema’s zoals de ruimte of een onderwater setting.

Online is het mogelijk om je zelfgemaakte creaties met iedereen te delen. Dit gaat simpel, binnen een paar drukken op de juiste knoppen staat het al online. Downloaden gaat even simpel en ook nog eens super snel, 4 tot 5 seconden en je hebt je nieuwe content al binnen. Online racen kan tegen 11 medespelers in vriendschappelijke races en bij races voor Experience Points waarmee je kan levelen. Echter staan de servers op moment van schrijven pas een dag open, waardoor er niet echt heel veel getest kon worden. Tijdens het racen hebben we geen last gehad van lag, wat natuurlijk een pluspunt is. Maar online geraken was nogal eens een probleem, soms werd je zomaar uit het niets van de ModNation servers gegooid. Maar goed, dit kan ook te maken hebben met het feit dat de servers op dat moment net aan stonden.

Conclusie

ModNation Racers is een meer dan geslaagde titel; enorm verslavende races met gameplay die toch redelijk diep gaan. Het racen zelf is wat simpel, maar als je dan ook nog de opdrachten wilt voltooien gaat het toch wat lastiger worden. Voor sommige mensen zijn de opdrachten misschien zelfs iets te pittig. De game kent redelijk forse laadtijden. Ze zijn echter niet zo hinderlijk dat het spel niet te spelen is. De editor is erg uitgebreid, simpel en leuk om te gebruiken en zal ongetwijfeld vele mooie creaties gaan opleveren, iets wat de game een hele lange speelduur geeft. Grafisch is ModNation Racers in orde, het heeft een beetje het cartoon/kiddy stijltje wat LittleBigPlanet. Online komt deze titel ook goed tot zijn recht en wil je constant blijven racen om te levelen en meer punten te verdienen.

Pluspunten:

 • Verslavende gameplay
 • Uitgebreid customizen
 • Level Editor
 • Online ervaring

Minpunten:

 • Laadtijden
 • Slechts vier thema’s
 • Online verbinding was niet altijd geweldig

Boxshot ModNation Racers

ModNation Racers

Releasedatum:
21-05-2010
Genre:
Racen
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:

16 reacties

 1.    440 XP
  Sammerd's avatar

  Kga hem misschien voor mn verjaardag halen… Nu ff bezig met Red Dead Redemption 😀

 2.    542 XP
  niels's avatar

  ziet er goed uit..! Maar zijn de laadtijden zelf mét de patch nog zo lang?

 3.    228 XP
  Obvious's avatar

  playstations mari kart. nix voor mij, I stick to the original. Dat is mijn mening.

 4.    1562 XP
  dikked's avatar

  ga hem volgende week gelijk kopen 😀

 5.    141 XP
  jvdr4life's avatar

  @niels: als het goed is komt er nog een patch uit die de laadtijden oplost, dit heeft de ontwikkelaar belooft.

 6.    310 XP
  killbilspier's avatar

  wat mijn ervaring met de game tot nu toe is dat het egt kut muziek is egt waar die soundtrack is zo slecht steeds een deuntje van 2 sec die ze elke keer achter elkaar afspelen egt heel slecht en de cariere vind ik ook niet zo goed maar het createn enzo is egt super gaaf maar op het moment zijn er nog niet egt hele goede tracks beschikbaar vind ik maar dat gaat nog komen. de laadtijden daar raak je aan gewend. wat de makers zijn vergeten en wat er nog in moet komen vind ik dat als jij splitscreen bent kun je je vrienden niet precies joinen maar alleen hosten en dan kan je psn-vriend dus geen splitscreen doen. wat wel kan is joinen met splitscreen maar dan moet je geluk hebben om bij je vrienden te komen en dat is egt jammer (is vaag omschreven maar mensen die het ook ervaren hebben weten waar ik het over heb) en wat ook egt heel jammer is dat je niet met 2 mensen online of splitscreen samen een track kan creeren. voor de rest is er een hele hoge fun factor en een betere game dan mario kart.

 7.    174 XP
  Tom's avatar

  Ben het nog steeds niet eens met de besturing tijdens het racen. Voor de rest werkt het prima voor mij, maar het racen is toch wel een van de grote doelen in de game, dus dat vind ik jammer. En die laadtijden… verveel me nu al.

  Op die twee dingen na vind ik het echt een toffe game. 😀

 8.    1006 XP
  Vinyl Vonna's avatar

  Voor de laad tijden komt er denk ik wel een patch..
  Er komen vast wel thema’s die je (denk ik) moet kopen.
  Net als LittleBigPlanet

 9.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Goed cijfer hoor. Maar dit spel kost al een hoop en er komen veel dlc’s uit de komende tijd. Is me iets teveel van het goed

 10.    442 XP
  rwss's avatar

  Heb net eerst de review gezien op GameKings voordat,
  ik deze review las, ook zij waren bestwel alemaal eens
  dat dit een zeer goede kart game was.
  Het lijkt in eerste opzicht een Mario Kart clone, maar
  door de baan editor en de kart en karakter editor is
  Mario Kart gewoon een peperkte ModNation Racers clone.
  Ook al was Mario Kart er gewoon eerder. 😛

  Ik ga deze game aanschaffen vanwege de baan, kart, karakter
  editor en tevens ook omdat de off- en online mogelijkheden
  erg uitgebreid zijn, het is mogelijk om je eigen gemaakte
  karakters, karts en banen te delen met de comunity.
  Bovendien is het arcade gehalte erg hoog in deze game, eindelijk
  eens een wat minder serieuze race game voor de P$3, dit is op z’n
  tijd ook erg leuk.

 11.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  voor 30 euro w8 ik wel dat die afgeprijsd wordt 😉

  ik w8 nu op red dead redempion 🙂

 12.    494 XP
  Boskrplanet's avatar

  Pluspunten:

  Inderdaad coole editor, gemakkelijk in omgang

  Minpunten:

  Immens veel laadtijden
  Weinig volk online en dus lege lobbies…

 13.    5954 XP
  7th-son's avatar

  @killbilspier:
  ik denk dat niemand weet waar je het over hebt 😛

  Ik vond de besturing nogal irritant, maarja, dat schijnt bij dat soort games te horen..

 14.    425 XP
  jamez's avatar

  hmmm,er is alweer een patch in de maak om de laadtijden te verkorten…
  De besturing kun je ook instellen dus niet zeiken slimmerikken…
  Ik vind de game wel ok,cijfer is dan ook terecht(8.5/9.0)

 15.    121 XP
  Qim0's avatar

  Bij gebrek aan leuke kartracers heb ik toen de nood om 4p splitscreen te spelen Crash Team Racing van het PSN getrokken. MnR kan dus niet achterblijven, heb ‘m inmiddels besteld. Vond de beta erg vermakelijk en 4player splitscreen is voor mij de aanschaf al waard.
  Heb al geniale ideeën voor een paar mooie circuits.

 16.    220 XP
  salberts93's avatar

  Heel erg geslaagd als je het mij vraagt. Ik ben het met de punten van kritiek ook eens. Maar wat dat online betreft, dat heb ik wel bij meer spellen, dat je onmogelijk in zo’n race komt, maar als je er eenmaal een te pakken hebt, genieten ! net als met de rest van dit spel. Hopelijk doen ze nog wat aan die laadtijden!

ModNation Racers 2 komt eraan?
Vier PlayStation 3 games krijgen binnenkort ook een Platinum versie
Killzone komt naar ModNation Racers
PlayStation Store Update EU – 5 januari