Gespeeld: Final Fantasy XV Platinum demo – Final Fantasy XV verschijnt eind september, maar kopers van Final Fantasy Type-0 HD konden vorig jaar al aan de slag met een speelbare demo van deze game. Deze demo, Episode Duscae, was een fragment uit de volledige game en gaf je enigszins een indruk van wat deze speelwereld zoal zal brengen. De demo was echter voor een select publiek beschikbaar, want je diende er een game voor aan te schaffen. De verwachting is wel dat Episode Duscae in aanloop naar de release alsnog beschikbaar wordt gesteld, maar eenieder die de demo nog niet gespeeld heeft, heeft met de Platinum demo een mooi alternatief.

Alles in een klein uurtje

Iedereen kan de Platinum demo downloaden en omwille van die reden bekijken we Final Fantasy XV in dit artikel net eventjes wat anders. De demo is namelijk behoorlijk interessant, aangezien het op een uitstekende wijze in een korte tijd laat zien wat Final Fantasy XV gaat zijn. Square Enix doet dit op een ongebruikelijke manier, want de Platinum demo is geen fragment uit de volledige game, maar een losstaand iets. Dat klinkt wat gek, maar iedereen die het gespeeld heeft, zal begrijpen waarom.

Final Fantasy XV gaat een enorme game worden, zoals elk ander deel in de franchise dat is. Dat brengt natuurlijk een hoop gameplay met zich mee en als je een stukje uit de volledige game pakt, dan kan je niet gelijk alles laten zien. De Platinum demo is daarom speciaal ontwikkeld om je een droom van Noctis, de protagonist, te laten beleven over een viertal levels die je geheel vrij kunt doorlopen. Verzamel gouden orbs, bekijk de omgeving en ga op panelen staan die iets in de wereld veranderen. Het klinkt zo simpel en toch laat het veel zien.

In een klein uurtje kan je de vier levels doorlopen, waarin je kan spelen met het weer, de dag- en nachtcyclus, dieren, vijanden en meer. Alle elementen die een belangrijke rol in de daadwerkelijke game hebben, komen in kleine vorm terug in de Platinum demo, waardoor je op eenvoudige wijze de gameplay leert kennen. Denk aan het transformeren in een dier en daarmee vijanden aanvallen of het gebruiken van je wapens om zo het vechtsysteem te leren kennen. Of wat denk je van de magische aanvallen die je in kan zetten. Ook kan je rondrijden in een auto en in het tweede level kan je tevens klooien met de blokken bouwwerken.

Goed zoeken levert meer op

Zoals aangegeven ben je vrij snel door de demo heen. Als je heel snel speelt, kan je zelfs in een kwartier klaar zijn, maar vergis je niet. De demo herbergt namelijk meer content dan ogenschijnlijk lijkt. Het verzamelen van gouden orbs speelt hierin een centrale rol, want door een flink aantal bij elkaar te zoeken, zullen meer panelen geopend worden. Deze nieuwe panelen kunnen je extra magische aanvallen of wapens bezorgen en zo krijg je nog meer te zien van de game.

Om wat voorbeelden te geven: op een gegeven moment krijg je vuurwerk, maar weet je dat je ook oranje ballen kan laten neerdalen die zorgen voor een insta-kill bij vijanden of regendruppels die venijnig vijanden aanvallen op zelf bepaalde locaties? Deze mogelijkheden zijn het resultaat van goed rondkijken in de demo, met name het derde level. Het is overigens de moeite waard om er wat tijd in te steken, want daarmee zie je steeds meer van de demo en dus de uiteindelijke game als we het over de gameplay hebben.

Eindbaasgevecht, moeilijk? Of toch makkelijk?

De demo sluit af met een eindbaasgevecht waarbij Noctis ineens zijn volwassen vorm aanneemt. Hij heeft hier ook gelijk andere wapens tot zijn beschikking en als je goed gezocht hebt in eerdere levels, krijg je zelfs meerdere magische aanvallen. Ben je er doorheen gerend, dan kan je enkel vuur gebruiken en dat erg minimaal. Ben je beter op zoek gegaan, dan krijg je andere mogelijkheden, waardoor het eindbaasgevecht ineens niet zo lastig meer is. Als je deze eindbaas treft en met je zwaard aan de slag gaat, dan is het vechten lastig in de zin van dat de schade die je doet relatief minimaal is.

Tegelijkertijd zijn de aanvallen van deze eindbaas behoorlijk krachtig, waardoor je je healthbar als een gek ziet kelderen. Maar als je nu beter gezocht hebt, dan kan je ook magische aanvallen inzetten en daarmee kan je de eindbaas met drie aanvallen in één keer uitschakelen. Dat is veel sneller dan wegduiken, rollen en af en toe eens een klap uitdelen met je zwaard. Natuurlijk gaat het niet om het zo snel mogelijk voltooien van de demo, want wat maakt dat nu uit? Het gaat er mij hier voornamelijk om dat de game je verschillende mogelijkheden geeft om de eindbaas te verslaan die de moeite waard zijn. Dat zou dan indirect ook een motivatie factor zijn om er nog een keertje in te duiken.

Voorlopige conclusie

Een voorlopige conclusie is wat gek in de context van de demo, maar het volgende is wel enigszins concluderend opgesteld naar aanleiding van meerdere speelsessies. De demo weet namelijk op een uitstekende wijze spelers kennis te laten maken met Final Fantasy XV. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet direct een hele grote fan ben, maar meer neutraal naar de franchise kijkt. Na het spelen van de Platinum demo ben ik echter behoorlijk enthousiast geraakt over Final Fantasy XV. De demo laat je kort op knappe wijze kennismaken met de game en je weet gelijk wat je van de game kan verwachten. Ik raad iedereen dan ook zeker aan de demo even te proberen en als je dat al gedaan hebt, doe dan een tweede playthrough en ga grondig te werk in je zoektocht om meer te ontdekken.