De PlayStation Vita is helaas niet het succesverhaal waar Sony op gehoopt had. De handheld had een te rustige start en de verkopen namen nadien wereldwijd relatief snel af. Eén van de factoren dat hierin een rol speelt is natuurlijk de forse concurrentie van andere mobiele platformen. Een andere factor is natuurlijk het gebrek aan degelijke first- en third party games, waarbij Sony zelf al aangegeven heeft geen grote titels meer voor de handheld te maken. De PlayStation Vita leeft nog steeds, maar dan vooral als platform voor indies en natuurlijk Remote-play.

Het lijkt er nu echter op dat Sony helemaal gestopt is met het verkopen van de PlayStation Vita in Nederland. Tweakers meldt namelijk dat zij van verschillende online retailers hebben vernomen dat ze geen nieuwe voorraden meer verwachten vanuit Sony. Partijen als Coolblue, Bol.com alsook kleinere webshops hebben weinig of geen voorraad meer en op korte termijn zal dit niet aangevuld worden. Coolblue meldt overigens ook dat de handheld helemaal niet meer verkocht wordt en dat ze het platform ook niet meer in hun assortiment verwachten, aldus het bericht van Tweakers.

Naar aanleiding hiervan heeft Tweakers navraag gedaan bij Sony PlayStation Benelux, maar die wilden niet meer kwijt dan dat ze niets te melden hebben. In omringende landen is de handheld overigens nog wel goed verkrijgbaar.

Dit kan meerdere dingen betekenen. Zo kan het zijn dat Sony in de Benelux helemaal stopt met de verkoop, misschien vanwege slechte resultaten. Ook kan het zijn dat men de gehele voorraad uitverkoopt om vervolgens met een aangepast model te komen, zoals meerdere malen met de PlayStation Portable gebeurde. Die kans achten we – gezien het huidige succes van de handheld – echter vrij klein.

Weer een ander scenario zou kunnen zijn dat Sony wereldwijd gestopt is met het produceren en verkopen van de handheld, maar dat de voorraden in andere landen nog voldoende zijn in tegenstelling tot Nederland. Misschien is het een storm in een glas water en komt er straks weer een nieuwe voorraad aan, maar dat staat een beetje haaks op uitspraken van retailers. Ook is het wat vreemd dat Sony geen commentaar wil geven.