Afgelopen woensdag kwam het nieuws naar buiten dat de PlayStation Vita in Nederland overal uitverkocht begon te raken en dat Sony ook geen nieuwe voorraden meer leverde. Diverse retailers gaven tegenover Tweakers aan dat ze ook geen nieuwe voorraad meer verwachten en daarmee lijkt het er op dat de handheld uit de winkelschappen zal verdwijnen. Daarmee zijn we dus bij de stelling voor vandaag gekomen, namelijk dat de PlayStation Vita nu echt aan z’n einde is gekomen.

De handheld heeft al sinds de release moeite om een groot publiek te bereiken, met name in het Westen. De handheld verkoopt mondjesmaat en dat is vooral te wijten aan het gebrek aan goede first party games en degelijke third party ondersteuning. De handheld begon lekker met titels als Uncharted: Golden Abyss en WipEout 2048, een sloot launch games van Ubisoft en diverse andere mooie games, maar nadien werd het al vrij snel stil. Sony deed nog wat met Tearaway, Gravity Rush en Killzone: Mercenary, maar veel meer first party content verscheen er niet.

De derde partijen hielden er na een jaar tot anderhalf jaar ook mee op, waardoor de handheld al snel degradeerde tot een stofhappende gadget. Met Remote-play is er een nieuw nut ontstaan, maar dat is voor velen ongetwijfeld een mooie extra als de handheld al in bezit is. Specifiek een handheld voor Remote-play kopen, dat hebben we in onze nabije omgeving niet echt iemand zien doen. Tegelijkertijd pushte Sony de handheld heel erg als platform waarop indies hun games ook uit moesten brengen. Een goede ontwikkeling, maar uiteindelijk wil men toch Triple-A titels en die kwamen maar niet.

Tot zover de korte geschiedenisles, want het gaat natuurlijk om de huidige stand van zaken en de toekomst. Is de stop op de verkoop van de handheld in Nederland de laatste nagel in de doodskist van het platform? Als Sony inderdaad besloten heeft de handheld niet meer in Nederland te verkopen, dan is die kans vrij groot. Waarom? Heel simpel: een nieuw publiek bereiken is erg lastig en de huidige bezitters van de PlayStation Vita hebben het ding veelal in de kast liggen in plaats van dat het effectief gebruikt wordt.

Andere redenen zijn natuurlijk het gebrek aan grote games, waarvan Sony zelf al aangegeven heeft er niets meer mee te gaan doen. Third party ondersteuning is ook ver te zoeken als het op Triple-A aankomt – 2K Games daargelaten met twee recente releases – dus in die zin is er niet echt een nut voor de verkoop van de handheld – hoe sneu dat eigenlijk ook is. Toch is er een opmerkelijk element in dit verhaal, namelijk dat Sony niets te melden heeft over de mogelijke stop op de verkoop. Althans, tegenover Tweakers dan.

Wacht Sony Nederland op een wereldwijde bevestiging dat Sony er de stekker uittrekt? Dat is goed mogelijk. Of… is de handheld toch niet zo dood als dat het lijkt en komt Sony aankomende E3 met een groot offensief om de handheld van een tweede leven te voorzien? Een nieuwer model, nieuw aangetrokken partijen, betere combinatie met games op de PlayStation 4 enzovoort? Het zou zomaar kunnen. Dat zou een mogelijke verklaring voor de stilte van Sony zijn, aangezien ze bij commentaar eventueel iets zouden kunnen verklappen.

Wat het des te meer verwarrend maakt is dat men tegenover Tweakers niets wilde zeggen, maar tegenover Entertainment Business vervolgens weer vertelde dat de verkoop niet is gestaakt. Dat staat weer haaks op berichten vanuit de retailers, waardoor de indruk ontstaat dat er iets aan de hand is.

Als laatste, als we kijken naar de PlayStation Portable, die handheld was meerdere malen slecht tot niet verkrijgbaar, waarna Sony plots met een nieuw model op de proppen kwam. Toen wisten ook de retailers nauwelijks iets en dat scenario lijkt zich – qua stilzwijgen/en gebrekkige communicatie – te herhalen. Goed, wat de toekomst ook gaat zijn, het is een interessant onderwerp om eens over te praten in deze Jouw mening. Wat denk jij? Is dit het einde van de handheld en slaat Sony nu de laatste nagel in de doodskist, of staan er mooie dingen te gebeuren?

We horen zoals gewoonlijk jouw mening weer graag met onderbouwde argumenten en laten we er een mooie discussie van maken!