Special: Ratchet & Clank op het witte doek – Ratchet & Clank zijn één van de Sony mascottes die iedereen wel weet te waarderen. De Lombax die losgaat met de meest overdreven wapens binnen gaming en de kleine droid met zijn slimme opmerkingen zorgen altijd voor een grijns op je gezicht met elk deel dat je op de PlayStation speelt. De populaire platformer, welke op 20 april een verschijning maakt op de nieuwste console van Sony, zal ook buiten de PlayStation 4 te zien zijn. Ratchet & Clank maken hun debuut op het witte doek en PSX-Sense heeft er al van kunnen genieten. Voordat de film getoond werd door Sony, kregen wij ook de kans de game te zien, omdat deze elementen van de film bevat. Meer over de game lees je in onze review. Bevalt de film net zo?

Alles is mooi, de één nog mooier!

Om een beetje in de sfeer te komen, werden we verwend met een demo van de game, die groots gepresenteerd werd in de bioscoopzaal. De graphics zijn alvast uitmuntend te noemen. Jarenlang riep Sony dat Ratchet & Clank van Pixar kwaliteit is qua graphics, maar pas nu ben ik het met hen eens. De cut-scènes zetten meteen de humoristische toon met Captain Qwark. De groene spaceheld leidde de demo van Ratchet in, waarna wij wat van de gameplay konden genieten en wat andere cut-scènes voorbij zagen komen. Allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk ging het ons om de film en die kregen we natuurlijk ook te zien.

Deze was zeer vermakelijk, zo kunnen wij alvast verklappen. De kwaliteit van de film is wat je kan verwachten van de gemiddelde Pixar film. De stijl van de film is een exact verlengde van wat de games al jaren nastreven, dus de Ratchet fan kan met de film al zorgeloos zijn ogen uitkijken. Dit is echter ook meteen een waarschuwing voor iedereen die zowel de film wil zien als de game wil spelen. Als je de film gaat zien en pas achteraf de game gaat spelen, dan kan het wel eens zo zijn dat de game in grafisch opzicht minder mooi is, dat terwijl de game allesbehalve lelijk is. De film is alleen in kwaliteit nog beter en voor een graphics junkie kan de game daarin een stap terug zijn. Hou hier dus rekening mee.

Oppervlakkig kan nog wel leuk zijn

Kortom, omtrent de visuals is er niks op aan te merken eigenlijk. Het ziet er uitstekend uit, maar we raden je wel aan om eerst de game te spelen en dan de film te checken om enige teleurstelling te voorkomen. Genoeg over de visuele kwaliteit; die is mooi, zoals je wel door hebt inmiddels. Wat over het verhaal? De games hebben altijd wel een luchtige sfeer gehad en dat is in de film niet veel anders. Het geheel is heel erg voorspelbaar en waar dat 15 jaar geleden misschien nog een verrassing zou zijn geweest, is dat tegenwoordig niet meer voldoende.

Het verhaal is wat makkelijk en de humor is nogal cliché. Sterker nog, de gehele opzet van de film en de clichématige grappen voelen wat achterhaald aan. Betreffende de humor, dit geniet wel het voordeel van de twijfel, want we hebben de film in het Nederlands gezien. De letterlijke vertaling en de Nederlandse aanpak kan er wel eens voor gezorgd hebben dat de impact van de humor vele malen lager ligt dan aanvankelijk de bedoeling was. Uit voorzorg is het advies om de film in het Engels te kijken.

Terug naar het verhaal. De personages – zoals Qwark, Ratchet, Clank en de nodige companen en bad guys – worden allemaal prima weergegeven en zien er weergaloos geanimeerd uit. De film doet in zekere zin wat het doen moet en dat is een Ratchet & Clank ervaring bieden in de stijl van de games. Dat is meer dan goed gelukt, want hoewel je niet veel bijzonders hoeft te verwachten van het verhaal en de actie, zijn de personages voortreffelijk gelukt en is het visueel puur genieten. Ben jij een Ratchet & Clank fan? Dan is het zeker de moeite waard en voor het olijke duo – en vooruit: Qwark – is het een prima filmdebuut.