Er blijven maar nieuwe geruchten binnenkomen over de PS4K. Vandaag heeft Giantbomb een artikel gepubliceerd op basis van meerdere bronnen en dit artikel geeft nog meer informatie over de nieuwe console. Zo zou deze PlayStation 4 intern de codenaam ‘NEO’ hebben en beschikken over een CPU, GPU en RAM die van een upgrade zijn voorzien.

De NEO zou een hogere kloksnelheid hebben dan de huidige PlayStation 4, een verbeterde GPU en hogere bandbreedte op het geheugen. Daar waar de console krachtiger is, lijkt het erop dat de hardeschijf in de NEO hetzelfde is als die van de huidige PlayStation 4.

Vanaf oktober is het de bedoeling dat alle PlayStation 4 games uitgebracht worden met een ‘Base Mode’, waardoor de games op de huidige PlayStation 4 gespeeld kunnen worden. Tegelijkertijd zouden de games ook over een ‘NEO Mode’ moeten beschikken, waardoor ze in hogere kwaliteit afgespeeld kunnen worden op de nieuwe PS4. De NEO heeft overigens niet voor niets het koosnaampje ‘PS4K’, want de console zal een 4K image output ondersteunen. Voor games is het echter niet verplicht om 4K native te zijn.

Maar gaan de consoles straks naast elkaar bestaan? Daar lijkt het wel op, want de NEO is geen vervanger van de huidige PlayStation 4. Het gebruikt dezelfde gebruikersomgeving, dezelfde PlayStation Store, online communities en het biedt dezelfde ervaring. De NEO is in die zin puur een extra mogelijkheid die naast de huidige PlayStation 4 zal bestaan, waardoor overstappen geen verplichting is.

Verder zou Sony geen intentie hebben om de twee consoles qua gebruikersgroepen op te splitsen. Er zullen dus geen ‘NEO-only’ games verschijnen. Ook staat Sony het niet toe dat spelers op de NEO gescheiden worden van de huidige PS4 als het gaat om online gamen. Ook is het niet toegestaan om exclusieve gameplay opties of speciale unlockables aan te bieden aan NEO spelers, dus uiteindelijk zal er binnen de games niet veel veranderen.