Patrice Désilets heeft jarenlang bij Ubisoft gewerkt aan onder andere de Assassin’s Creed franchise, maar in 2010 verliet hij deze ontwikkelaar en uitgever om bij THQ aan de slag te gaan met een nieuwe game. Deze nieuwe game zou 1666 Amsterdam moeten zijn, maar officieel werd de titel nooit aangekondigd.

Toch weet iedereen van het bestaan, omdat de naam bekend werd toen THQ failliet ging en het bedrijf haar bezittingen moest verkopen. Ubisoft nam 1666 Amsterdam over en raakte vervolgens verwikkeld in een rechtszaak met Désilets om de rechten. Meer over dat laatste lees je hier.

Er is de afgelopen jaren het nodige geschreven en gesproken over 1666 Amsterdam, maar echt inhoudelijke informatie hebben we nooit ontvangen. Nu het dispuut tussen Ubisoft en Désilets is opgelost is er plots een gameplay video opgedoken die de game goed laat zien.

Het ziet er indrukwekkend uit, omdat Amsterdam behoorlijk natuurgetrouw is nagemaakt. Visueel is het wat minder, maar realiseer hierbij dat het hier om footage gaat van een game die aanvankelijk voor last-gen consoles was bedoeld.