MWRemastered
In actie gezien: Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered – De Call of Duty franchise begon ooit met games in de Tweede Wereldoorlog, maar men stapte daar vanaf met Call of Duty 4: Modern Warfare. Een game die zich in het heden afspeelde en werkelijk fenomenale gameplay bracht. Niet alleen de singleplayer was buitengewoon indrukwekkend, ook de multiplayer was van een zeer hoogstaande klasse. Tot op heden wordt deze game nog altijd gezien als één van de beste delen in de franchise en eind dit jaar mogen we er opnieuw mee aan de slag.

Een mooi pakketje

Zoals iedereen inmiddels wel weet kiest Activision voor een ietwat onhandige aanpak, want om Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered te bemachtigen ben je verplicht Call of Duty: Infinite Warfare aan te schaffen. Liever hadden we een losse release gezien, maar dat zit er vooralsnog niet in. Dat neemt niet weg dat het dit najaar weer enorm druk gaat worden op de servers van deze game, want hiermee krijgen we de klassieke Call of Duty multiplayer voorgeschoteld zonder allerlei extra poespas die de games van vandaag de dag kenmerken.

MWRemastered1

De heruitgave bevat de gehele singleplayer – wat ongetwijfeld een genot zal zijn om opnieuw te beleven – en de multiplayer die bestaat uit in totaal 10 maps. Deze multiplayer zal identiek zijn aan die van het origineel, waardoor fans van het eerste uur absoluut iets hebben om naar uit te kijken. Hoe deze multiplayer echter op de current-gen consoles eruit komt te zien is nog even koffiedik kijken, want op de E3 kregen we enkel een singleplayer level gedemonstreerd. Dat is natuurlijk niet bijzonder veel, maar wel voldoende om je er meer over te kunnen vertellen.

Remaster zoals het hoort

We hebben in de afgelopen jaren veel remasters gezien waarbij de één beter uit de verf kwam dan de ander. Dat is aan veel factoren te wijten, maar wat Infinity Ward met Call of Duty 4: Modern Warfare doet ziet er in ieder geval buitengewoon goed uit. De gameplay is onveranderd gebleven, zo blijkt uit de presentatie achter gesloten deuren. Het is nog steeds die klassieke run-and-gun gameplay waar de franchise groot mee is geworden en dat concept is onaangepast. Niet zo heel gek, want men heeft geen enkele reden om juist dit sterke element om te gooien.

MWRemastered2

Dat geeft vertrouwen, want daarmee is het op gameplay vlak haast gegarandeerd dat de ervaring gelijkwaardig zal zijn aan dat moment toen je de game voor het eerst mocht ervaren. Toch zijn er wel verbeteringen te bespeuren en dat zien we terug op visueel gebied. De graphics zijn namelijk aangepast naar de hedendaagse standaard en hierover kunnen we je vertellen dat het er werkelijk fantastisch uitziet. Tijdens de demonstratie bekroop ons telkens het gevoel dat we hier naar een nieuwe game zaten te kijken. Natuurlijk weten we beter, maar de visuele kwaliteit was indrukwekkend dus dat geeft te kennen dat dit niet zomaar een simpel gevalletje van textures opleuken is.

Strakke visuals, maar…

Infinity Ward heeft de gehele game onder handen genomen en dat zorgt ervoor dat de game ogenschijnlijk goed mee kan komen met de hedendaagse standaard. Niet alleen de textures zijn geoptimaliseerd, ook de cut-scènes zijn een stuk mooier dan voorheen en dat maakte het toch wel heel erg tot een genot om naar te kijken. Enig klein puntje van kritiek dat we wel hebben is dat de animaties zo hier en daar wel wat verouderd zijn. Nu kan dat een kwestie van mierenneuken zijn, ook kan het zijn dat dit nog aangepakt gaat worden.

MWRemastered3

Het is meer dat we anno 2016 een nieuwe standaard van animaties hebben en die zijn bij vlagen van wat mindere kwaliteit in deze remaster. De demonstratie van het level op de E3 was echter slechts een minuut of vijf, dus het is zeer beperkt om daar al een globale mening over te kunnen vormen. Desalniettemin hopen we wel dat hier nog wat meer aandacht in gaat zitten en dan komt het wel goed met deze shooter. Het zijn in dat opzicht de laatste details die gepolijst moeten worden, want de rest lijkt zeer degelijk in elkaar te zitten. Natuurlijk, het is weinig dat we te zien kregen, maar met de sterke basis die Call of Duty 4: Modern Warfare van oorsprong heeft zou dat voldoende moeten zijn om de kwaliteit anno 2016 te waarborgen.

Voorlopige conclusie

Call of Duty 4: Modern Warfare was jaren terug een weergaloze shooter en op basis van de demonstratie kunnen we stellen dat dat onveranderd is gebleven. Men houdt vast aan de gameplay die je gewend bent en voegt hier verder niets aan toe. Iets wat toe te juichen valt, want mensen snakken juist naar die klassieke opzet en Activision levert samen met Infinity Ward in dat opzicht een prima fanservice. Visueel ziet het er echt superstrak uit waardoor het prima mee kan komen met de hedendaagse standaard, hoewel we wel hopen dat de animaties van de soldaten qua slordigheden hier en daar nog wat worden geoptimaliseerd. Maar met nog flink wat maanden te gaan ziet het er nu al naar uit dat dit wederom een heerlijke shooter gaat worden.