Na meerdere maanden vol geruchten over de PS4K Neo, een krachtigere versie van de PlayStation 4, heeft Sony nu eindelijk duidelijkheid gegeven over het apparaat. Andrew House, president van Sony Interactive Entertainment, heeft tegenover Financial Times namelijk het bestaan van de console bevestigd.

House vertelde dat de “high-end PS4”, die intern inderdaad de codenaam Neo heeft, duurder gaat zijn dan het huidige model van €350 en een UHD 4K resolutie zal ondersteunen. Hij kon ook nog het één en ander vertellen over de bedoeling van Sony met de nieuwe console. De console is bedoeld voor naast de standaard PlayStation 4 en om dit originele model te complementeren. De release van de PS4 Neo betekent ook niet dat het oude model langzaam zal verdwijnen. House legde namelijk uit dat beide versies verkocht zullen blijven worden in de levenscyclus van de PlayStation 4.

Sony wil ervoor zorgen dat ze een uitgebreider aanbod hebben met de PS4 en dat consumenten kunnen kiezen voor het systeem dat het beste bij hun budget en eisen past. De angst dat ontwikkelaars het moeilijker zullen krijgen om games te kunnen ontwikkelen voor de PS4 met de komst van de PS4 Neo is onterecht zegt Andrew House. Hij vertelt dat het extra werk om twee consoles te ondersteunen slechts klein en manageable is.

Sony richt zich met de PlayStation 4 Neo op zowel hardcore gamers, als op spelers die een 4K televisie in hun bezit hebben en graag content met een hogere resolutie willen. House benadrukte ook dat alle PlayStation 4 games compatibel zullen zijn met beide versie van de console, waardoor de player-base dus niet gesplitst wordt en mensen met de originele PS4 dus ook niet in de steek gelaten worden. Sony verwacht dat “alle of een erg groot deel van de games” geoptimaliseerd zullen worden voor de PS4 Neo. Verwacht wordt ook dat de hardware direct winstgevend zal worden bij de lancering.

Een wel erg opvallende uitspraak die House deed, is dat de PlayStation 4 Neo komende week niet aanwezig is op de E3 en daar dus ook niet onthuld zal worden. Sony wacht tot het moment dat er genoeg dingen zijn om de kracht van de console te laten zien. Dit is dus best interessant en tegen alle verwachtingen in, aangezien de meeste mensen ervan uit gingen dat we tijdens de Sony persconferentie meer informatie over de console zouden krijgen.

In het gesprek heeft Andrew House geen prijs, releasedatum, specificaties en officiële naam van de console bekendgemaakt. Het is nog niet bekend wanneer Sony de console wel officieel gaat onthullen. De verwachting is wel dat de PlayStation 4 Neo dit jaar nog uit zal komen, maar gezien de afwezigheid van het apparaat op de E3 moeten we ook dat voorlopig nog even afwachten.