Battlefield-1-Logo

Direct na de persconferentie van EA organiseerde men ook een speciaal evenement rondom Battlefield 1. Hierbij werd de multiplayer uitgebreid getoond en dit was dan ook direct onze eerste kennismaking met de gameplay van de nieuwe shooter van DICE. In dit artikel een kleine indruk van dingen die ons opvielen en wat we ervan vonden.

Prachtige graphics

Om te beginnen kunnen we natuurlijk niet anders zeggen dan dat Battlefield 1 er prachtig uitziet. Hierbij moet wel direct gezegd worden dat de versie die we gezien hebben gespeeld werd op de PC. Het is dus even afwachten hoe de game op grafisch gebied gaat zijn op de PlayStation 4, maar DICE kennende zal dit wel goed komen. Ook het beeld dat een brandend en vallend zappelin opleverde was erg indrukwekkend te noemen. Hoe het metalen geraamte ervan op de grond blijft liggen, nadat het een paar gebouwen met de grond gelijk heeft gemaakt, wauw. Het vallen van een zappelin is overigens niet gescript in de game en er dus geen aangewezen plek of gebeurtenis dat dit in werking zet.

j7nHFUd

De Eerste Wereldoorlog setting

De Eerste Wereldoorlog als setting komt goed tot zijn recht in de maps, want de sfeer lijkt nu al goed te zijn. Over de maps gesproken, de game bevat nu ook dynamisch weer, waardoor een bepaalde map de ene keer begint in de volle zon, terwijl het volgende potje op dezelfde map een natte, bewolkte boel is. Een erg toffe feature die zorgt voor meer variatie in de maps omdat de dezelfde map dan keer op keer anders aan kan voelen en lijken.

Ook lijkt er veel werk te zijn gestoken in de animaties. Zo zagen we een speler in een tank stappen en dit was niet zoals we van eerdere Battlefield games gewend zijn. In vorige delen werd het scherm heel even zwart nadat je op de juiste knop drukte, waarna je daarna gewoon direct in de tank zat. Nu zie je jouw personage echt op de tank klimmen, een klep opendoen, om vervolgens echt plaats te nemen in het voertuig. Ook de animaties wanneer je als speler ergens op klimt zijn verbeterd en dit alles zorgt ervoor dat je nog meer in de game gezogen wordt.

G2TRBQi

Verder zijn het vooral de kleine aanpassingen die opvallen. Je krijgt nu punten voor het raken van vijanden. Als je ze dus ook maar met één kogel raakt, wordt je daarvoor beloond. Ook is het in Battlefield 1 mogelijk om zelf de tank waarin je rijdt te repareren. Je wordt hier echter wel kwetsbaarder door, aangezien je niet meer kan schieten en bewegen. Een ander leuk detail is dat de verschillende facties uit de game ook echt hun eigen taal spreken, wat de authenticiteit van de game ten goede doet.

Andere wapens zorgen voor andere Battlefield gameplay

De grootste verandering of eigenlijk verschil, met de vorige Battlefield games zijn natuurlijk de wapens. De klassieke wapens uit die tijd zorgen voor een totaal andere gameplay dan je gewend bent van de franchise. Verwacht in deze Battlefield-game ook gewoon weer de heerlijke bolt-action rifles, die absoluut zalig zijn. Automatische wapens zijn nog wel volop aanwezig in Battlefield 1, maar ongetwijfeld dat er ook gameplay modi’s zullen komen met alleen bolt-action.

Wat ook geweldige beelden oplevert zijn de melee-kils met een bayonet, waarbij je het uiteinde van je wapen zo in de rug van een vijand steekt. Het richten is verder crucialer geworden, omdat je niet meer gebruik kunt maken van allerlei gadgets. De gameplay is dan ook iets meer ouderwets alleen dan in een nieuw jasje, iets wat heel erg goed lijkt te werken in Battlefield 1.

eryZ6xJ

Naast andere wapens krijg je natuurlijk ook compleet andere voertuigen tot je beschikking. Neem bijvoorbeeld de Zappelin, die volledig bestuurbaar is in de game. Wel moet hierbij gezegd worden dat de zappelin alleen beschikbaar is voor een team wanneer zij weinig punten hebben. De zappelin is verder volledig verwoestbaar wat het geweldige beeld oplevert die we eerder beschreven. Tanks in de game zijn iets meer basic en niet uitgerust met al die moderne snufjes, de impact van zo’n tank voelt hierdoor veel agressiever en indrukwekkender aan. Je blaast met een hoop bravoure immers zo’n rakket eruit wat een flinke kick oplevert en op de een of andere manier meer dan in de laatste Battlefield-games. Het enige wat we wel misten zijn de enorme tanks zoals we die kennen in Battlefield-games, maar dat is nu eenmaal om de authenticiteit te bewaren. Voor tank gameplay kun je bij deze video terecht.

Nog verdere destructie en ook gewoon weer lekker vliegen

Een ander leuk detail en ook nieuw voor de Battlefield 1 games, is dat destructie een stapje verder is gegaan. Natuurlijk kun je gebouwen nog steeds ontdoen van hun muren en is het heel normaal om complete gevels eruit te blazen, maar dit heeft nu ook effect op het terrein. Het terrein van de map verandert namelijk wanneer er bijvoorbeeld een rakket op explodeert of een granaat. Hierdoor krijg je kraters en andere deformaties en afhankelijk van het weer heeft dit effect op de gameplay. Bij zonnig weer is de modder bijvoorbeeld gewoon droog die er van af komt, maar bij regen geraak je in één grote modderpoel.

Battlefield is toch altijd air, land en sea geweest en dat zal in Battlefield 1 niet anders gaan worden. Het is ook weer mogelijk om door de map heen te vliegen in kleine vliegtuigjes zoals we deze kennen uit de Eerste Wereldoorlog. Parachutes zijn daarnaast ook weer aanwezig in de game, geheel in ouderwetse stijl.

Een klein kritiekpuntje

Als laatste hebben we nog wel één kritiekpuntje die we in deze preview eigenlijk al wel kunnen benoemen, ondanks dat de game nog pre-alpha is. Dat is namelijk het feit dat er een hele robot-achtige vrouwenstem is die je vertelt dat Objective A in beslag genomen is. Dit past nu eenmaal niet bij Battlefield 1 en de setting die het neerzet, dit had een oudere man moeten zijn met een krachtige luide stem. Hopelijk voegt men dan ook nog meerder commanders toe en zijn er alternatieve voice-overs voor de game, want dit leek gewoon niet te werken en paste niet bij de sfeer van Battlefield 1.

Voorlopige conclusie

Ondanks al deze veranderingen lijkt de typische Battlefield multiplayer die fans gewend zijn nog altijd sterk aanwezig te zijn. De game zit nog in pre-alpha fasé en het is dus nog erg moeilijk om meteen al een mening te geven over bepaalde gameplay elementen die we gezien hebben. Wel kunnen we je alvast verzekeren dat Battlefield 1 de sfeer van de Eerste Wereldoorlog heel goed weet over te brengen en dat de authenticiteit ervan afdruipt.

Battlefield 1 ligt op 21 oktober in de winkels voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.