Na bijna een jaar van speculeren en gissen is de kogel door de kerk: Microsoft en Sony gaan een verbeterde console op de markt brengen. Microsoft brengt zelfs twee nieuwe modellen uit tussen nu en eind 2017. Eerstgenoemde liet er op de persconferentie geen gras over groeien, de Xbox One S was al in vol ornaat te zien. De Scorpio, Microsoft’s krachtige topmodel voor de toekomst, kreeg ook een – hetzij bescheidenere – onthulling.

Sony gaf wel aan bezig te zijn met de PlayStation 4 Neo, maar liet tijdens de persconferentie geen beeld of een daadwerkelijke console zien. Topman Andrew House zegt in een interview met The Guardian dat dit een juiste keuze is geweest. In het verleden is er weleens een fout gemaakt met onthullingen – zoals die van de PlayStation 4 – waarbij het volk geïrriteerd raakte. Destijds werd er een concept en een naam onthuld, maar was de reactie meer van: ‘ja, en waar is de box, hoe ziet dat ding eruit?’. Die fout willen ze niet nogmaals gaan maken.

Daarom werkt Sony rustig verder aan de Neo, totdat ze genoeg hebben om te laten zien. Ook qua materiaal van ontwikkelaars, want ze willen wel laten zien wat dit nieuwe apparaat kan. Juist daarom vindt House het vreemd dat Microsoft al ruim een jaar van tevoren de Scorpio onthuld heeft. Hij vindt het daar veel te vroeg voor en zou nooit dezelfde strategie hanteren.

En dan wordt er nog een ander belangrijk punt aangesneden: waarom de Neo en hoe gaat die naast de PlayStation 4 leven? De PlayStation 4 en Xbox One kwamen op een moment in de markt waarop veel ontwikkelingen bezig waren. Denk bijvoorbeeld aan 4K-resolutie en virtual reality; de tijd heeft geleerd dat er toch een upgrade nodig is voor de consoles om optimaal met al deze nieuwe technieken te kunnen werken. De reguliere cyclus wordt hier wel mee gebroken, hoewel House beweert van niet. De PlayStation 4 zal gewoon naast de Neo leven en even goed ondersteund worden volgens hem, maar de toekomst moet uitwijzen of dat ook echt gaat gebeuren. Het is natuurlijk ergens wel een beetje zuur dat je console na 2,5 jaar al outdated is.

De verwachting is dat de PlayStation 4 Neo vanaf oktober in de winkels zal liggen. We houden je uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen.

‘The point of confirming the existence of PlayStation 4 Neo and the bare bones of the plan last week was about not disappointing the fan base who would obviously come to E3 with high expectations of all kinds of announcements,” he said. “And from past experience, the worst thing you can do is disappoint and pull the rug away from people. That’s why we went out last week and said, yes, it does exist but don’t expect to see it at E3. I think it was the right thing to do.’