PS3 LINUX HACK

Het heeft ruim zes jaar geduurd, de rechtszaak rondom het verwijderen van de Linux-functionaliteit uit de PlayStation 3. Deze rechtszaak is tot stand gekomen vanwege het feit dat sony in 2010 een systeemupdate heeft verspreid die de Linux-functionaliteit van de PlayStation 3 haalde. Hierop hebben PS3-eigenaren natuurlijk nooit akkoord gegeven en er zijn zelfs gevallen waarbij de consument de PS3 heeft aangeschaft puur vanwege deze functionaliteit. Sony ondernam deze stappen van het verwijderen, omdat er een veiligheidslek in de OtherOS functie zat, deze functie zou namelijk misbruikt kunnen worden om gekopieerde games te kunnen spelen, aldus Sony.

Enkele advocaten en PS3-eigenaren zijn daarom in 2010 naar de rechter gestapt om aan te tonen dat Sony hiermee consumenten passeert en dat dit niet eerlijk is tegenover haar gebruikersgroep. Wanneer je er namelijk voor koos om de systeemupdate niet te installeren, kon je niet meer online spelen of nieuwe updates ontvangen voor games.

Nu na zes jaar gedoe is Sony tot een akkoord gekomen met de eisende partij. Het akkoord houdt in dat Sony 55 dollar moet betalen voor een ieder met een PS3 die in aanmerking komt voor de vergoeding en nog eens 9 dollar voor een ieder die van plan was de functionaliteit te gebruiken.

Om de $55 te krijgen moet je als PS3-bezitter onder eed verklaren dat je het product hebt aangeschaft en Linux hebt geïnstalleerd op de PS3, verder dien je gegevens te overdragen, zoals het serienummer van de PS3, je PlayStation Network Sign-in ID en het bewijs van je aankoop. De $9 krijg je wanneer je een claim indient bij Sony Interactive Entertainment dat je tijdens de aankoop van de PS3 wist van de OtherOS functionaliteit en dat je het product kocht om deze functionaliteit te kunnen gebruiken.

Volgende maand op 19 juli gaat de rechter het akkoord doorlichten en wordt er verdere informatie vrijgeven over hoe je deze vergoeding kunt bemachtigen. Sony is akkoord gegaan met het versturen van een e-mail naar een ieder in hun PlayStation Network database en is tevens bereid advertenties te verspreiden op gaming gerelateerde websites.

Wat voor invloed de uitspraak heeft op de overige markten van Sony buiten de Verenigde Staten is vooralsnog onbekend.

Bron: ArsTechnica