LegoDimensions
Gespeeld: LEGO Dimensions – Multiplayer & Ghostbusters – LEGO Dimensions kwam vorig jaar uit en met het succes dat de toy-to-life games in de afgelopen jaren hadden, was dit een briljante move. Tijdens het spelen van LEGO games je voertuigen en portaal ombouwen om zo steeds verder in de game te komen, was een prima concept dat dit jaar uitbreiding krijgt. In plaats van voor een nieuw deel te kiezen, komt Warner Bros. echter met een uitbreiding in de vorm van een multiplayer modus, een Ghostbusters Story Pack en een hoop aanvullende pakketten.

Praktische aanpak

Het is op zich slim om voor uitbreidingen te kiezen in plaats van een nieuw deel er tegenaan te gooien. Het risico wat daarbij ontstaat is natuurlijk dat spelers weer de volle mep moeten betalen om zich op een nieuw avontuur te storten. Dat is iets wat Disney zich ook realiseerde en daarom stapten zij aanvankelijk af van het idee om jaarlijks een gloednieuw starterspakket uit te brengen voor Disney Infinity. Dat ze er kort daarna helemaal mee op zouden houden, kwam als een verrassing, maar het lijkt wel de meest voordelige weg te zijn. De enige die in dat opzicht achterblijft, is Activision, dat jaarlijks een nieuw pakket aanbiedt voor Skylanders.

LEGO1

Zij kunnen het echter tegen een nette prijs aanbieden, maar iedereen die enigszins weet wat LEGO vandaag de dag kost, zal blij zijn met deze aanpak van Warner Bros. LEGO is namelijk duur en dat zagen we al bij eerdere uitbreidingspakketten die in het eerste jaar verschenen. Deze uitbreidingspakketten kosten rustig richting de dertig euro en als je ze allemaal wilt hebben, moet je diep in de buidel tasten. Vanuit dat perspectief is een voortzetting in het tweede jaar, waarbij men de originele game als basis aanhoudt, een prettige en financieel betere keuze.

Het Ghostbusters avontuur

Genoeg over de financiële voordelen en de gekozen weg van Warner Bros.; laten we gaan kijken naar wat ons dit najaar te wachten staat. Dat is behoorlijk wat, want één van de belangrijkste uitbreidingen is het Story pakket, dat ditmaal om de Ghostbusters draait. Dit verhaal zal het verhaal van de film volgen en men speelt daar op een leuke doch inmiddels bekende manier op in. Ja, de personages uit de film spelen natuurlijk een primaire rol, maar als jij in dit avontuur Batman op het portaal wil zetten om ook met hem te spelen, dan is dat geen enkel probleem.

LEGO2

Het Ghostbusters avontuur zal flink wat uren in beslag nemen, waardoor dat een vrij grote uitbreiding zal zijn. We hebben één level kunnen spelen en iedereen die LEGO games speelt, weet dat deze rustig een half uur tot een uur kunnen duren. Dat gaf ons ook voldoende informatie om hier neer te pennen dat men voor de veilige weg kiest. De gameplay is als vanouds vermakelijk, maar het wisselen van personages en gadgets speelt hier veel meer een rol in. Dat is tegenover de reguliere LEGO games een andere aanpak, maar het sluit aan op de manier waarop je het originele LEGO Dimensions verhaal speelde. Wat dat betreft dus weinig nieuws onder de zon, maar het werkt uitstekend en is vermakelijk.

Aan de slag met de multiplayer

Naast de verhalende Ghostbusters uitbreiding is er echter nog een andere grote toevoeging en dat is een unieke uitbreiding voor de franchise. Voor het eerst krijgen we namelijk een competitieve multiplayer in een LEGO game en deze zal ons in totaal vijf modi brengen. Twee hiervan konden we spelen en dat waren Capture the Flag en Objective. Dat eerste spreekt voor zich, daar waar de tweede een originele modus is die ook leuker was om te spelen. Hierbij krijgen de vier spelers (het maximum aantal deelnemers) keer op keer nieuwe opdrachten voorgeschoteld die ze moeten zien te voltooien alvorens de tijd om is.

LEGO3

De opdrachten verschillen echter per speler, waardoor je elkaar niet in de weg kan zitten en het om een individuele prestatie gaat. Hoe meer opdrachten je voltooit, hoe groter de kans op de overwinning is, want dat is opgedeeld in een puntenaantal. Voltooi jij een opdracht? Dan krijg je één punt en daarmee bouw je natuurlijk een puntentotaal op die boven die van de andere spelers moet liggen. Qua opdrachten ben je dus individueel bezig, maar je kan je tegenstanders wel op andere manieren dwarszitten. Zo hier en daar kan je namelijk power-ups oppakken die je in kan zetten voor eigen gewin.

Deze power-ups zorgen ervoor dat jij sterker bent, de tegenstander trager loopt en kleiner is, en dus een grotere afstand moet overbruggen, en meer. Het zijn van die kleine toevoegingen om de gameplay net even wat interessanter te maken, maar uiteindelijk is de gehele multiplayer erg simplistisch opgesteld. Op zich niet gek, want de doelgroep is nog altijd de wat jongere gamer en daar sluit de multiplayer prima op aan. Een probleem dat zich echter wel vrij snel voordeed tijdens de hands-on, was dat de maps nogal groot zijn – eigenlijk te groot om goed te zijn.

LEGO4

Met name in Capture the Flag moet je een dermate grote afstand overbruggen dat je veel heen en weer aan het lopen bent en de kans is daarbij relatief klein dat je andere spelers treft. Als een andere speler er met jouw vlag vandoor is, dan moet je deze natuurlijk aan kunnen vallen. Maar als de map te groot is en je dus te lang onderweg bent, laat je het schieten en richt je je meer op het scoren van vlaggen voor je eigen puntenaantal en dan schiet de modus z’n doel een beetje voorbij. Het is immers van belang dat hierin een juiste balans aanwezig is en die lijkt nu enigszins te ontbreken.

Gratis update, maar…

De multiplayer lijkt een leuke toevoeging te zijn, maar het heeft nog wel wat werk nodig. Daarnaast zijn we benieuwd naar de andere modi die deze multiplayer zal bevatten, maar daar kon men nog niets over kwijt. Desalniettemin ligt de focus primair op de uitbreidingen die gaan komen in de vorm van de verschillende pakketten. De toevoeging van een multiplayer is in dat opzicht net even wat minder van belang en om mensen tegemoet te komen zal Warner Bros. deze gratis via een update beschikbaar stellen. Maar… voordat je gaat juichen, er zitten addertje onder het gras.

LEGO5

De maps waar je op kan spelen in de multiplayer zijn gelinkt aan de nieuwe Level Packs die allemaal een eigen thema hebben. Deze maps zijn daarom pas toegankelijk op het moment dat je ook daadwerkelijk beschikt over de LEGO personages die bij een bepaalde map en dus een level/verhaal horen. Om alles in de multiplayer te verkrijgen, ben je dus genoodzaakt om diverse losse pakketten aan te schaffen en dat kan de kosten aardig doen oplopen. De keerzijde is wel dat de relatief dure fysieke uitbreidingen – welke je vrij snel uitspeelt als het om een verhaal gaat – nu enigszins een meerwaarde krijgen door de toevoeging van een multiplayer modus.

Voorlopige conclusie

LEGO Dimensions heeft een mooie toekomst in het vooruitzicht met de toevoeging van maar liefst 16 uitbreidingen in de vorm van een Story Pack, Level Packs en Fun Packs. Deze zijn gebaseerd op allerlei licenties, waardoor er weer volop variatie aanwezig zal zijn. De multiplayer is buiten deze toevoegingen om een leuke extra die op zich best wel vermakelijk kan zijn. We weten echter nog te weinig over de andere modi en dus zijn we daar nog wat voorzichtig in. De Objective modus is erg leuk om te spelen, maar in Capture the Flag liepen we al vrij snel tegen het euvel aan dat de maps te groot zijn, waardoor de interesse mogelijk snel kan afnemen. Men heeft echter nog voldoende tijd om dat bij te schaven en als je alles bij elkaar optelt, mogen de fans over hun vooruitzicht niet echt klagen.